1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lajilegenda Jorma Korhonen - "Suomalaisessa urheilussa monta hyvää kaveria jää rannalle, kun tärkeät tukijoukot puuttuvat"

Jorma Korhonen, 49, on viimeisin suomalainen judon aikuisten arvokisamitalisti peräti neljännesvuosisata sitten. Onneksi suomalainen lajisuuruus on lupautunut pistämään kortensa kekoon potentiaalisten nuorten eteen.

Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Kolme EM-mitalia urallaan saavuttanut kajaanilainen voitti vuonna 1993 EM-pronssia täydentäen silloin komean mitalivärisuoransa. Tämän jälkeen - 25 vuotta sitten - Suomeen ei ole ropissut aikuisissa judomitaleita.

- Liian pitkä aika on aikuisten viimeisestä arvokisamitalista. Lähellä on oltu usein. Pitää muistaa, että Jaana (Jokinen o.s. Sundberg) otteli urallaan hienosti viisi kertaa arvokisojen mitalimatseissa, kuten myös Timo Peltola (EM-5) ja Niina Luukainen (o.s Koivumäki, MM-5, EM-5), ynnää Korhonen heti lennosta.

- Nuorissa niitä mitaleita on onneksi sitten tullut. Annetaan näille kaikille riittävästi aikaa kehittyä. Helppoa ei ole nousta aikuisten mitalitasolle, mutta on siellä hyviä lahjakkuuksia mukana, Korhonen muistuttaa.

Suomalaisessa judossa kuultiin vuodenvaihteessa ilosanoma, kun sekä Korhonen että Lontoon olympiakävijä, viimeisimmän suomalaisvoiton olympiatasolla otellut Valtteri Jokinen lupautuivat kumpikin Oto-valmentajaksi alle 21-vuotiaisiin päävalmentaja Antti Rengon tueksi. Oto-valmentajat paiskivat lähes poikkeuksetta hommia aina rakkaudesta lajiin ilman kunnon korvausta.

- Mielenkiinnolla lähdin mukaan. Elämässäni on nyt vielä sellainen tilanne, että voin paneutua kunnolla asiaan. Toivottavasti minulla ja "Valtsulla" on annettavaa ja saadaan pikkujuttuja ehkä vielä parannettua. Niistä pienistä asioista voi vielä tulla sen jälkeen isoja, vihjaa Korhonen.

Japanissa ollaan tätä nykyä jo 20 vuoden iässä tai jopa allekin maailman huipulla. Myös Euroopassa juniori-ikäiset (alle 21-vuotiaat) pärjäävät usein judon Grand Slam- ja GP-mittelöissä.

- Ehkä me kehitymme vähän myöhemmin kuin esimerkiksi itäeurooppalaiset. Itse en näe muuta syytä, kuin että lajimäärä on ihan toiselta planeetalla meihin nähden. Lisäksi siellä on enemmän massaa ja tottakai myös taitavia valmentajia. Itse uskoisin, että suomalaiset voivat olla parhaimmillaan siinä 25-29-ikävuoden tienoilla.

Korhosen mukaan kotiseuroista pitää aina lähteä muualle ja varsinkin Suomen rajojen ulkopuolelle. Muuta oikotietä huipulle ei ole olemassa. Judoa ei pysty tekemään, ellei ole kovia (harjoitus) vastustajia.

Judon U18-maajoukkue viime kesältä. Roope Korhonen takarivissä toinen oikealta Kuva: Judoliiton facebook-tili

Jorma Korhosen lupaava, 17-vuotias Roope-poika on esimerkiksi pitkään hallinnut judotatameita Suomessa omassa painoluokkassa ja ottanut turnausvoittoja myös Pohjoismaissa sekä Baltiassa. Silti Euroopan terävimpään kärkeen on vielä pari porrasta matkaa.

- Yksittäisiä voittoja Roopelle on tullut, mutta Euroopan huipulle eivät ole vielä paukut riittäneet. Nöyrästi pitää tehdä töitä. Pituuskasvu on ollut vähän vielä kesken ja nyt pitäisi oikeasti saada sitä lajivoimaa. Ja nyt en puhu mistään punttivoimasta. Luun viereen olisi saatava oikeanlaista lihaa, niin homma alkaa toimimaan, Suomen judon Hall of Famen itseoikeutettu kunniajäsen kiteyttää.

Jorma Korhonen on usein todennut, että 150 kilon penkkitulos ei merkkaa judokalle mitään, jos lajivoima ei ole parasta A-luokkaa. Omalla judourallaan ”Jorkki” dominoi EM-tasolla nopeudella, kunnolla ja lajivoimalla, ei niinkään perinteisillä voima-arvoilla.

- Judossa huipulle ei ole olemassa sitä yhtä ainoaa ja oikeaa tietä. Omasta mielestäni ei olisi varaa yhtään hukata turhaa punttivoimaa, jos se ei kulminoidu suoraan itse lajiin. Sellaista voimaa tarvitaan, että otteet pysyvät ja hyvät tekniikat toimii.

Korhonen ei halunnut lähteä rajaamaan, millä osa-alueilla suomalaiset judokat ovat yleisesti jäljessä maailman kärkeä. Pienen pohdinnan jälkeen lajiguru löysi kuitenkin yhden kehityskohdan.

- Itse haluaisin, että suomalaiset pystyisivät parantamaan tekemistä matossa. Viedä ja ottaa ne tilanteet ihan loppuun saakka. Siirtyminen mattoon tulisi olla saumatonta, ja niin että hoidettaisiin se potti sitten vaikka siellä matossa, jos pystyssä ei ole siihen pystytty.

Judoakatemiat ovat Korhosen mukaan todella tärkeitä asioita suomalaisen judon kannalta. Hänen aikakaudellaan niitä kun ei ollut.

- Itse jouduin ensin paneutumaan judoon ja sitten menestyksen kautta sain viran kaupungilta. Tästä asiasta täytyy yhä kiittää Kajaanin kaupunkia, joka antoi riittävästi vapaa-aikaa harjoitteluun ja kilpailuun. Kun oli työpaikka, niin talouskin oli kunnossa, Korhonen toteaa.

Veljekset Marko ja Jorma Judokerhon tiloissa Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Korhonen ei jaksa vaivata päätään sillä, ettei tasavallassa ymmärretä kunnolla, kuinka vaativa laji judo loppujen lopuksi on.

- Tämä on pienten lajien ongelma yleisesti. Olen sitä mieltä, että suomalaisessa urheilussa monta hyvää kaveria - oli laji mikä tahansa - jää rannalle ihan vaan sen takia, ettei ole niitä tärkeitä tukijoukkoja, jotka mahdollistaisivat tekemisen ammattimaisesti.

Jorma Korhonen on vaativa valmentaja kotisalilla, ihan kuten Roope-pojan valmentaja-setä Marko Korhonen - Suomen olympiakävijä Barcelonassa 1992. Mitään ei tehdä puolivaloilla Kajaanissa. Se mikä tehdään, tehdään aina viimeisen päälle kunnolla.

- Lajia pitää tehdä vaan niin törkeän paljon, sitä ei voi oikein korvata millään muulla. Toistoja ja tunteja tarvitaan, ihan siellä judosalilla, alleviivaa Jorma Korhonen.

**Judon nuorten henkilökohtaiset SM-kilpailut käydään lauantaina 10. helmikuuta Vantaan Tikkurilassa. Vaikka kadettien MM-kakkonen ja junioreiden viime syksyn EM-kolmonen Emilia Kanerva puuttuu (ottelee samaan aikaan Pariisin kovatasoisessa aikuisten Grand Slam-turnauksessa), niin paikalla on koko muu liuta lajin kotimaisista lupauksista. **

**Katsomisen arvoisia ovat mm. U21-sarjassa Nummelan Judon voimapesä, 81-kiloisissa otteleva huipputalentti Oskari Mäkinen (kadettien EM-kakkonen), 60-kiloisissa (kadettien EM-7) hurjasteleva ippon-kone Luukas Saha, 66 kilon sarjassa Roope "Jorman-poika" Korhonen sekä EJU-cupeissa menestynyt Bodonosin Valtteri Olin ja 73-kiloissa Meidokanin Eetu Heinonen, jonka hymy ei hyydy SM-tasolla. **

**Nuorempien alle 18-vuotiaiden sarjassa, Hämeenlinnan Judoseuran tyyliniekka Turpal Djoukaev puhkuu huikeaa tuloskuntoa ja saattaa yllättää jopa vanhemassa ikäluokassa, johon myös osallistuu. 15-vuotias Porin Judoseura Fudoshinin Pihla Salonen on putsannut aiemmin pöydät kansainvälisillä tatameilla ja heittää haasteen jopa U21-ikäluokan, neljä vuotta vanhemmille maajoukkuenaisille - sarjaa normaalia ylempänä, eli 52-kiloisissa. **