Ylioppilaskirjoitukset jäivät väliin olympialaisten takia – 18-vuotias Rene Rinnekangas on energiapakkaus, jonka tyyliä muut lumilautailijat ihailevat

Rene Rinnekangas laskee Koreassa ensimmäisissä olympialaisissaan. Päällepäin luulisi, että Rinnekangas on kokenut maailmanmatkaaja.

Kuva: Lehtikuva

PYEONGCHANG.

Jännittääkö sinua ikinä?

- Jännittää! Tämä tilannekin jännittää aika paljon, Rene Rinnekangas vastaa nauraen ja raapii takaraivoaan lumilautailijoiden tiedotustilaisuudessa ennen kisoja.

Vaikea sitä on kuvitella. Suomen lumilautailumaajoukkueen 18-vuotias kuopus on niin rento ja sosiaalisen oloinen. Paljon Rinnekankaan valovoimaisuudesta kertoo, että aiemmin tapaamani yhdysvaltalaislaskijat kehuivat suomalaisen seurallisuutta silmät suurina.

Rinnekangas on ensimmäistä kertaa olympialaisissa. Vielä viime vuonna hän yritti vakiinnuttaa paikkansa maailmancupin kisoissa.

- Oikeasti pakko myöntää, että viime talven alussa en osannut yhtään kuvitella, että olisin täällä. Kun kisat ovat menneet hyvin ja käynyt hyvä tsägä, niin täällä sitä ollaan, Rinnekangas sanoo vaatimattomaan sävyyn.

Nuoren Rinnekankaan läsnäolo on otettu ilolla vastaan Suomen joukkueessa. Roope Tonteri ja Peetu Piiroinen naureskelevat taustalla, kun Rinnekangas vastailee median kysymyksiin lennokkaalla tyylillä.

- Kun jengissä on yksi energiapakkaus, niin on sitä itsekin energisempi. Renellä on hyvä show päällä aina. Minulle on joskus sanottu, että olen outo suomalainen, kun puhun paljon. Renen kohdalla sen voi kyllä kertoa kymmenellä. Hän ei paljon ujostele, Tonteri myhäilee.

Rene oli jo koulussa sellainen, että kaikki tunsivat hänet. Hän on aina ollut tuollainen menestyjätyyppi.

Kalle Järvilehto

- Siihen tämä lumilautailu perustuu. Pitää olla tuollainen meininki, mikä Renellä on. Hän vetää sellaisella nuoruuden innolla ja sitä on hauskaa katsoa, kolmekymppisiään Koreassa juhliva Piiroinen komppaa.

Suomen miesten slopestyle-ryhmän neljäs jäsen, Kalle Järvilehto kävi Rinnekankaan kanssa samaa lukiota Vuokatissa. Nyt he ovat kämppäkaverina Pyeongchangissa.

- Rene oli jo koulussa sellainen, että kaikki tunsivat hänet. Hän on aina ollut tuollainen menestyjätyyppi, Rinnekangasta neljä vuotta vanhempi Järvilehto kehuu.

- Hän sanoi jo silloin, että olisi mahtavaa saada laskemisesta ammatti. Itseään hän ei kyllä osaa kehua, Järvilehto jatkaa.

Kuva: AOP

Pitkä matka Paloisvuoren rinteiltä

Iisalmessa syntynyt Rinnekangas veistää tarinaa vahvalla Savon murteella. 18-vuotias energiapakkaus on tullut Pyeongchangiin pitkän matkan Iisalmen Paloisvuorelta, jonka rinteillä hän aloitti lumilautailu-uransa. Sinne hän päristeli laskemaan Honda Monkey –pyörällään, lumilauta tarakalla.

Paloisvuoren huipulta voi nähdä järven ja metsien takana kohoavan Iisalmen kirkon sekä muut ”pilvenpiirtäjät”, kuten Rinnekangas kuvailee. Muutamaa sataa metriä pidempi rinne ei kuitenkaan ole.

Ennen Pyeongchangiin saapumista Suomen maajoukkue leireili Japanissa. Rinnekankaan on vaikea pysyä housuissaan, kun hän alkaa kertoa reissusta. Siellä rinteet olivat aivan eri luokkaa kuin Paloisvuorella.

- Se oli kyllä huikeaa! Olin ensimmäistä kertaa elämässäni Japanissa. Pääsin laskemaan ensimmäistä kertaa ihan kunnon puuteria. Lähdimme haikkaamaan ison maailman meiningillä takamaastoon. Se on niin erilaista kuin tämä kilpaileminen tai muunlainen kuvaaminen. Sitä on kyllä pakko päästä tekemään uudestaan. Siihen jää niin pahasti koukkuun, Rinnekangas selittää ja hieroo käsiään yhteen.

Totesin, että tämä ei ole minun juttuni. Vuoden tai kahden tauon jälkeen päätin kuitenkin lähteä kokeilemaan uudestaan.

Rene Rinnekangas

Joskus urapolun valitseminen voi olla pienestä kiinni. Ensimmäisten kisakokemusten jälkeen Rinnekangas päätti noin kymmenen vuoden iässä, ettei hänestä tule kilpalumilautailijaa.

- Totesin, että tämä ei ole minun juttuni. Vuoden tai kahden tauon jälkeen päätin kuitenkin lähteä kokeilemaan uudestaan. Sitten tuntui, että sain kisaamisesta kiinni, Rinnekangas muistelee.

Rinnekangas menestyi kotimaan kilpailuissa ja murtautui hiljalleen nuorten maajoukkueeseen. Kaksi vuotta sitten, heti aikuisten maailmancup-debyytin jälkeen, Rinnekangas voitti slopestylen pronssia nuorten olympialaisissa Norjassa.

Sen jälkeen meno on vain yltynyt. Kuukausi ennen Pyeongchangin olympialaisia nuorukainen nappasi neljännen sijan slopestylen maailmancup-kisassa Yhdysvalloissa. Lumilautailu ja kisareissut ovat vieneet mennessään.

- Tällä hetkellä mennään aika pitkälti lumilautailu edellä. Kirjoituksetkin jäivät nyt väliin tämän reissun myötä, mutta ei kyllä harmita yhtään. Mennään päivä kerrallaan ja sitten, kun menen kouluun, yritän tehdä kahta kauheammin hommia. Täällä paikan päällä haluan keskittyä kisasuoritukseen. Karu totuus on, että koulua ehtii myöhemminkin, Rinnekangas toteaa pilke silmäkulmassa.

Kuva: Lehtikuva

"Rallienglanti kuuluu suomalaisuuteen"

Rinnekankaan kilpatoverit – niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin – syttyvät, kun heitä pyytää kuvailemaan nuorukaista laskijana. Kaikesta päätellen 18-vuotias Rinnekangas on tehnyt vaikutuksen ”kurvailevalla” tyylillään, kuten Roope Tonteri kuvailee.

- Rene on helkkarin luova laskija. Me muut katsomme mallia hänestä. Hän tuo tuon ikäpolven laskemista esille. Silloin, kun me aloitimme, ei tuollainen kurvailu ollut coolia. Silloin reilit piti vetää vaan niin nopeasti ohi kuin pystyy. Nykyään se on sellaista kurvailua sinne tänne ja flow’lla menemistä. Rene on minun idolini, Tonteri hehkuttaa.

- Moni fiilistelee Renen linjoja ja persoonaa. Kaikki tykkäävät niistä lumilautailupiireissä. Tuomaritkin arvostavat hänen tyyliään, Peetu Piiroinen huikkaa vierestä.

- Reilitemput tekevät hyvän flow’n hänen laskemiseensa. Hän on monipuolinen laskija. Vaikka hän ei laske juurikaan halfpipea, hän osaa paljon pipetemppuja, Vancouverissa halfpipen olympiahopeaa voittanut Piiroinen jatkaa.

Musiikkimieheksi tunnustautuva Rinnekangas kertoo haluavansa tuoda jotain uutta lumilautailuun.

- Ei temppujen tarvitse aina olla välttämättä ihan niitä pahimpia. Voi luoda uusia linjoja inspiraation kautta. Laji on sellainen, ettei aina mennä ihan oppikirjan mukaisesti. Saa vähän sooloilla oman maun mukaan. Se on kuin vetäisi rokkihommissa kitarasooloa, Rinnekangas intoilee ja alkaa hapuilla ilmakitaran kaulaa käsillään ennen kuin laittaa ne puuskaan.

Kuva: AFP / Lehtikuva

Rinnekangas tuntuu muutenkin menevän mielummin fiiliksen kuin oppikirjan mukaan. Tätä ajattelutapaa hän on soveltanut myös englanniksi antamissaan haastatteluissa.

- Ei sen pidä aina olla ihan sellaista kirjasta opittua. Kyllähän tähän suomalaisuuteen kuuluu vähän sellainen rallienglanti. Siitä ei ole stressiä, että mitä siellä heittää, Rinnekangas sanoo ja purskahtaa nauruun.

Nauru lakkaa kuitenkin hetkeksi, kun Rinnekangas vakavoituu miettimään lumilautailijan sielunmaisemaa. Hän myöntää, että ammattilaisuus on ollut unelmana pikkupojasta asti.

- Olen haaveillut, että voisin olla laskija, jota muut fiilistelevät ja josta muut saavat inspiraatiota, olympiadebytantti päättää.

Kun haastattelu on ohi, Rinnekangas puristaa kättä jämäkästi ja katsoo silmiin. Ei ole vaikeaa kuvitella, että tämä kaveri tekee vaikutuksen ihmisiin missäpäin maailmaa tahansa.

Lue myös: