Hyppää sisältöön

NHL:n suomalaishyökkääjä kovassa koulussa: ”Haluan pelata!”

Columbuksen Markus Hännikäinen pelaa uransa vaikeinta kautta. Pelihalut ovat kovat, mutta suomalaishyökkääjä on jumissa lehdistökatsomossa.

Markuis Hännikäinen Kuva: AOP

**VANCOUVER. **Meneillään oleva NHL-kausi on täynnä hienoja suomalaistarinoita. Maalivahdeista kaiken kokeneet Pekka Rinne ja Tuukka Rask loistavat tahoillaan pelipaikkansa eliittipelaajina samaan aikaan, kun uusi sukupolvi Patrik Laineen ja Sebastian Ahon johdolla tekee tuloaan maailman huipulle.

On Aleksander Barkovia, Mikko Rantasta, Erik Haulaa ja Esa Lindelliä.

Kaikilla ei kuitenkaan kulje, kuten edellä mainituilla pelaajilla.

Columbuksessa Markus Hännikäinen, 24, pelaa nimittäin lyhyen uransa vaikeinta kautta. Kaksi edelliskautta pääosin AHL:ssä pelannut voimalaituri on tehnyt tuloaan NHL-tasolle hiljalleen jo parin vuoden ajan, mutta juuri nyt tie on pahasti tukossa. Hännikäinen on tätä nykyä NHL-kalustoa, mutta mikä pelaajan kannalta harmillisinta, lähinnä lehdistökatsomon puolella.

Suomeksi: Hännikäinen on joukkueen kolmastoista hyökkääjä eli niin sanotusti varalla.

- Sellainen se meininki on viime aikoina ollut. Tässä on nyt mennyt kohta kuukausi niin, että minulle ei ole tullut pelin peliä. Onhan se helvetin vaikea tilanne, kun tulee näin vähän pelejä. Henkisesti ja fyysisesti tämä on todella rankkaa, Hännikäinen huokaa Yle Urheilulle.

Hyvin tai huonosti, sama rooli

Hännikäinen aloitti kauden mukiin menevästi, vaikka jääaika jäi usein jopa reilusti alle kymmeneen minuuttiin. Nuoren suomalaislaiturin luistin liikkui hyvin, eikä tämä epäröinyt työntää nokkaansa ahtaimpiinkaan väleihin. Roolin huomioon ottaen tekeminen oli hyvää ja syntyipä ensimmäiseen kahdeksaan otteluun neljä (2+2) tehopistettäkin.

Eihän Hännikäinen jokaisessa ottelussaan parhaimpaansa yltänyt, mutta ei sillä tuntunut väliäkään olevan, jääaika pysyi viiden ja seitsemän minuutin välillä riippumatta otteiden tasosta. Tammikuun 12. päivän Vancouver-ottelun jälkeen Hännikäinen ei ole pelannut minuuttiakaan.

- Kyllä minä tiedän, mistä tämä kiikastaa, ei sitä tarvitse minulle edes sanoa. Mutta kyllä se vähän niinkin on, että viiden minuutin jääajoilla on aika vaikea kenenkään tehdä tulosta. Kyllä tässä vähän sellainen tunne on, että on lopulta ollut ihan sama, pelaanko hyvin vai huonosti, niin sama rooli on ollut aina tarjolla, Hännikäinen lataa.

Kuva: AOP

Hännikäisen ulosannissa on paljon tuskaa, mutta myös kiistatonta faktaa. Korkeintaan yhdeksän minuutin jääajoilla (väh. 20 ottelua) pelanneiden pistepörssissä Hännikäinen on neljäs. Ei muutkaan ”seitsemän minuutin miehet” NHL:ssä sen kummempaa tulosta ole tehneet.

Ja Hännikäisen edellä olevat ovat pelanneet 47, 50 ja 52 ottelua suomalaisen yhdeksäätoista vastaan.

Samaan aikaan esimerkiksi Columbuksen varakapteeni, täysin yössä läpi kauden vaeltanut, Boone Jenner on pelannut edelliset viisitoista ottelua tehoin 1+0 vajaan seitsemäntoista minuutin jääaikakeskiarvolla. Toki NHL-maailmassa palkkapussin kokokin sanelee moni paikoin sen, miten paljon kukakin saa siimaa.

Toisaalta myös Jussi Jokisen liittyminen joukkueeseen aiemmin on ollut syömässä Hännikäisen roolia. Jokinen pelasi perjantainakin Hännikäisen paikalla nelosketjussa yhdessä Lukas Sedlakin ja edellä mainitun Jennerin kanssa. Sedlakin ja Jennerin minuutit jäivät alle kymmeneen, mutta yli- ja alivoimapelissä nähty Jokinen kirjasi lähes kolmentoista minuutin jääajan.

- Koko kaudesta on tullut todella vaikea, koska en pääse pelaamaan missään. Viime kaudella pelasin kuitenkin AHL:ssä sen viisikymmentä peliä ja sain sitä kautta täyden kauden. Nyt olen sielläkin käynyt vain ajoittain pelaamassa ihan yksittäisiä pelejä.

- Mutta ihan helvetisti olen nyt treenannut. Olen pyrkinyt hoitamaan hommani niin hyvin kuin ikinä mahdollista, vaikka se vaikeaa henkisesti onkin. Pitää vain ajatella, että nyt tehdään hommia tulevaisuutta varten. Kyllä se hyvä päivä vielä koittaa ja sitten voi katsoa taaksepäin ja kiittää itseään, että tuli silloin aikanaan tehtyä hommia.

AHL avuksi?

Hännikäisen tilanne on ollut hieman samanlainen kuin tämän joukkuetoverin, maalivahti Joonas Korpisalon. Korpisalo totesi aiemmin syksyllä pelaavansa mieluummin vaikka AHL:ssä, kunhan saisi pelata jossakin. Penkillä – tai lehdistökatsomossa – istuminen, kun kehittää nuorta pelaajaa huonosti.

Hännikäinen on Korpisalon kanssa samoilla linjoilla.

- Haluan pelata, Hännikäinen täräyttää painokkaasti.

- Jääkiekko on kivaa ja nautin siitä, mutta teen sitä tasan yhden asian vuoksi eli pelaamisen. Ja jos ei pääse pelaamaan, niin jokainen ymmärtää, millainen se tilanne silloin on. Treenata voi ja olla siinä vaikka maailman paras, mutta ei se ole sama asia. Tämän vuoksi olen itsekin ollut aktiivinen silloin, kun on ollut mahdollisuus päästä pelaamaan AHL:ssä.

Columbus tarvitsee kuitenkin varamiehiä pelireissuilleen loukkaantumisten ja sairastumisten varalta, joten Hännikäisen ei auta kuin malttaa mielensä ja pyrkiä mahdollisuuden saatuaan tasaisempaan suorittamiseen.

Siirtoa helsinkiläislaituri ei kuitenkaan ole aikeissa seuraltaan pyytää, tämäkään kun ei nyky-NHL:ssä ole nuorten kohdalla enää tavatonta. Menneellä viikolla muun muassa Toronton Josh Leivo pyysi kanadalaislähteiden mukaan seuraltaan siirtoa muualle, koska peliaikaa ei tule. Leivo on Hännikäisen kanssa paitsi saman ikäinen, myös joukkueessaan hyvin samanlaisessa tilanteessa.

Hännikäisen sopimus Columbuksen kanssa päättyy kesällä 2019.

- Tärkeintä on nyt keskittyä siihen, miten saan itsestäni parhaan mahdollisen suorituksen irti. Ainoa, mihin voin oikeasti vaikuttaa, on oma tekeminen. Nuo asiat ovat yleensä sellaisia, että niihin ei voi itse vaikuttaa, Hännikäinen päätti.

Columbus hävisi jälleen perjantaina, tällä kertaa Washingtonille. Blue Jackets on hävinnyt kymmenestä edellisestä ottelustaan kahdeksan. Hännikäinen on pelannut yhdessä näistä kymmenestä ottelusta. Lauantaina Columbus kohtaa kotijäällään Sami Vatasen edustaman New Jerseyn.