Kommentti: Kolme syytä sille, miksi Rukajärven pronssi on saavutuksena jopa Sotshin hopeaa kirkkaampi

Slopestylen loppukilpailun tuulilotto ei himmennä kuusamolaisen pronssisuorituksen arvoa, kirjoittaa Micke Suopuro.

PyeongChang 2018
Enni Rukajärvi pronssi
Enni Rukajärvi teki suomalaista lumilautahistoriaa voittamalla olympiamitalin toisissa kisoissa perättäin.AOP

Lasketaan, ei lasketa, lasketaan, ei lasketa – naisten slopestylen loppukilpailun toteutuminen maanantaina oli jo itsessään suuri ihme. Etenkin, kun finaalista selvittiin ilman suurempia vahinkoja. Olosuhteet eivät olleet vain haastavat, vaan suorastaan vaaralliset.

Tuivertavan tuuliloton keskellä Enni Rukajärvi venyi yhteen uransa vaikuttavimmista suorituksista, jonka rinnalla kalpenee jopa kuusamolaisen Sotshista saavuttama olympiahopea.

Kahden huippusuorituksen arvon vertailemisella ei ole sinällään mitään merkitystä. Tämän tekemällä voi kuitenkin hahmottaa sen, miksi Rukajärven tuore pronssisaavutus on enemmän kuin yhden onnistuneen laskun tulos.

1. Kärki laajentuu, mutta Rukajärvi pysyy

Slopestyle on ollut läpi kuluvan vuosikymmenen tiukasti etenkin supertähti Jamie Andersonin, kanadalaisen Spencer O'Brienin ja Rukajärven käsissä. Lajin huipulla tapahtuva vääjäämätön vallanvaihto on kuitenkin lähempänä kuin koskaan.

Esimerkiksi 20-vuotias yhdysvaltalainen Julia Marino on jo nyt yksi lajin suurimmista tähdistä, joka tulee yhdessä 17-vuotiaan Hailey Langlandin kanssa pitämään tähtilipun korkealla myös Andersonin valtakauden jälkeen. Kanadan 21-vuotias Laurie Blouin puolestaan nappasi maanantaina slopestylen maailmanmestaruuden jatkoksi olympiahopeaa.

Lumilautamaailman valtikka ei silti väistämättä pysy Pohjois-Amerikassa. Japanilaislaskijoiden marssi kohti kirkkainta kärkeä on nimittäin alkanut. 16-vuotias Reira Iwabuchi voi hyvin napata jo Etelä-Koreasta olympiakultaa big airin puolelta.

Viimeisen olympiadin aikana estradille nousseiden urheilijoiden listausta voisi jatkaa pidemmällekin. Naisten puolella kärki ei ole vielä yhtä laaja kuin miehissä, mutta se on silti kovempi kuin koskaan aikaisemmin.

Tämän kehityksen puristuksessa Rukajärvi on kyennyt kerta toisensa jälkeen venymään, uudistumaan ja menestymään.

2. Kaatumisen ammattimainen nollaaminen

Rukajärvi myönsi kilpailun jälkeen, että hän oli hyvin lähellä jättää toisen laskun väliin olosuhteiden johdosta. Pelkästään tämän mahdollisuuden pohtiminen kertoo siitä, millaisten riskien kanssa urheilijat joutuivat loppukilpailussa painimaan.

Avauslaskun kaatuminen kasasi toiseen suoritukseen valtavat paineet tuuliolojen luoman jännityksen lisäksi. Nämä paineet Rukajärvi käsitteli ihailtavasti. Suomalainen laski laskun yläosan viisaasti ja varmasti, mutta ennen kaikkea tyylikkäästi. Näin ollen hän antoi itselleen mahdollisuuden haastavien hyppyjen helpottamiseen.

Kuusamolainen loi siten sattumalle niin vähän sijaa kuin se finaalin olosuhteiden rajoissa oli mahdollista.

3. Jatkuva kilpailijana kasvaminen

Lumilautailu voi yhä olla ilmapiiriltään yksi huippu-urheilumaailman rennoimmista. Lautailijat ottavat kuitenkin tosissaan kilpailijana kasvamisen. Rukajärven finaalissa tekemät mitalin tuoneet ratkaisut eivät olisi olleet mahdollisia ilman laskijan rautaista kilpailukokemusta.

Juuri tällä osa-alueella Rukajärvi on maailman eliittiä.

Sotshin jälkeen Rukajärvi on ehtinyt taistella leipiintymistä vastaan. Laskijan tavoitteet lautailijana kun eivät ole koskaan olleet vain kilpailemisessa. Kipinän ja inspiraation ylläpitäminen onkin vaatinut välillä puuterilumen metsästämistä kisojen kustannuksella.

Henkinen työ on tuottanut tulosta, sillä Rukajärvi nousi olympiadin aikana urheilijana seuraavalle tasolle – ja ennen kaikkea uudestaan ahkeraksi isojen kisojen kiertäjäksi.

Tämän kokemuspankin myötä Rukajärvi pystyi voittamaan finaalissa todennäköisyydet puolelleen.

Lue myös:

Rukajärvi sanoi lehdistötilaisuudessa suorat sanat, kun muut latelivat latteuksia – ”Suomalaisena haluan olla rehellinen”

Rukajärven kaatuilleet kilpakumppanit arvostelivat rajusti kisajärjestäjiä: ”Todella kurja juttu”

Heikki Sorsa ihasteli pronssi-Ennin rautaisia hermoja vaikeissa olosuhteissa: ”Mahtava suoritus”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat