Rukajärvi sanoi lehdistötilaisuudessa suorat sanat, kun muut latelivat latteuksia – ”Suomalaisena haluan olla rehellinen”

Enni Rukajärvi kertoi olympiapronssin voitettuaan, ettei hän usko laskevansa neljän vuoden päästä Pekingin kisoissa.

PyeongChang 2018
Enni Rukajärvi kukitettavana
Lehtikuva

PYEONGCHANG. Naisten lumilautailun slopestyle-finaalista tuli kovan tuulen takia rikkonainen ja meno rinteessä oli ajoittain jopa vaarallisen näköistä. Enni Rukajärvi totesi kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa suoraan, ettei kisaa olisi pitänyt laskea.

– Mielestäni se oli väärä päätös. Harjoituksissa tuuli oli ok, mutta sitten tilanne paheni. Kisa olisi pitänyt siirtää. Oli hyvää tuuria, ettei kukaan loukkaantunut, Rukajärvi kommentoi.

– Oli vaarallista laskea eikä voinut tietää, miten tuuli vaihtelee. Tämä oli minulle täysin uusi kokemus, vaikka olen kilpaillut pitkään, suomalaismitalisti jatkoi.

Kisan voittanut yhdysvaltalainen Jamie Anderson ja kakkoseksi laskenut kanadalainen Laurie Blouin olivat huomattavasti Rukajärveä varovaisempia sanavalinnoissaan.

– Olin valmis kisaamaan missä olosuhteissa tahansa. On vaikea sanoa, oliko se (kisan vieminen läpi) hyvä ratkaisu. Ehkä. Tai no joo. Joo, Blouin taiteili kieli keskellä suuta.

– Olosuhteet eivät olleet ihanteelliset, mutta ne muuttuivat niin nopeasti. Aamulla tuuli oli todella paha ja kisaa siirrettiin. Sitten tuuli rauhoittuikin ja tuntui, että kaikki olivat valmiita laskemaan. Mielestäni kukaan ei oikein valittanut asiasta, Anderson puolestaan veisteli.

Rukajärvi kertoi suomalaismedialle ihmettelevänsä muiden mitalistien kommentteja vaarallisista olosuhteista.

– Kyllä näin suomalaisena haluan olla rehellinen. Vaikka olen mitalista tosi onnellinen, niin olihan tuo vaarallista, Rukajärvi sanoi.

Päävalmentaja Koskinen: Pelkäsin urheilijoiden puolesta

Suomen päävalmentaja Antti Koskinen oli Rukajärven kanssa samaa mieltä siitä, että kisan järjestäminen oli vaarallista.

– Oltiin kyllä todella rajoilla sen kanssa, että kisa olisi ollut täysin mahdotonta laskea. Mentiin järkevän turvallisuuden rajan yli. Toisaalta kilpailukunnasta ei laajalti kuulunut sellaista, että nyt homma seis, Koskinen mietti.

– Täytyy olla rehellinen ja sanoa, että minua pelotti urheilijoiden puolesta. Olemme sellaisten asioiden äärellä, että laskijat ovat tuolla koko ajan loukkaantumisvaarassa ja laittavat kroppansa likoon koko ajan. Kun siihen lisätään vielä se, että laskijat eivät voi luottaa täysin omaan tekemiseen ja arvioihin, se on vaarallinen yhdistelmä, valmentaja lisäsi päätään pyöritellen.

Rukajärvi teki Pyeongchangissa suomalaisittain harvinaisen tempun ja voitti mitalin toisissa peräkkäisissä olympialaisissa. 27-vuotias kuusamolainen ei ole ollenkaan varma, nähdäänkö häntä olympiakarkeloissa enää neljän vuoden päästä.

– En nyt tällä hetkellä usko, että lasken Pekingissä. Olin varsinkin ennen viime olympialaisia sitä vastaan, että pitäisikö lumilautailun olla täällä. Lajin luonne muuttuu näiden kisojen myötä.

– On huvittavaa, että tosi moni on panostanut tähän juttuun ja sitten sattuukin olemaan tällainen keli ja tällaiset kisat. Siinä menee se työ hukkaan. Siinä mielessä olen hyvillä mielin, että elämässä ja lumilautailussa monet muutkin asiat merkkaavat – ei pelkkä olympiamenestys, suomalaislaskija päätti.

Lue myös:

Kisajärjestäjät vastasivat Rukajärven ja kisakumppanien kritiikkiin hurjista olosuhteista: ”Voin vain olettaa”

Kommentti: Kolme syytä sille, miksi Rukajärven pronssi on saavutuksena jopa Sotshin hopeaa kirkkaampi

Rukajärven kaatuilleet kilpakumppanit arvostelivat rajusti kisajärjestäjiä: ”Todella kurja juttu”

Olympiapronssille taistellut Enni Rukajärvi oli jättää kilpailun kesken – "Oli aika vaarallista"Olympiapronssille taistellut Enni Rukajärvi oli jättää kilpailun kesken – "Oli aika vaarallista"

Kojonkoski ylisti Rukajärven kylmähermoisuutta kovimmassa mahdollisessa paikassa: "Se olisi ollut tuhoon tuomittua"

Heikki Sorsa ihasteli pronssi-Ennin rautaisia hermoja vaikeissa olosuhteissa: ”Mahtava suoritus”

Avauslaskun kaatuminen säikäytti, mutta lääkäri päästi Rukajärven voittamaan olympiapronssin – "Se, että Enni kokosi itsensä, on jo mitalin arvoinen suoritus"

Enni Rukajärvi näytti kovuutensa vaikeissa oloissa – koe uudelleen pronssilaskut

Enni Rukajärvi voitti olympiapronssia!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat