Kuusamon kaupunginjohtaja ihailee olympiamitalisti Rukajärven rohkeutta ottaa kantaa: "On tärkeää nostaa ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä"

Olympiapronssia voittanut Enni Rukajärvi saa Kuusamon kaupungilta toiveidensa mukaiset juhlat, kun Etelä-Korean olympialaiset ovat ohi.

PyeongChang 2018
Enni Rukajärvi voitti pronssia Etelä-Korean olympialaisissa.
Enni Rukajärvi juhli Suomen lipun kanssa.EPA

Kuusamon kaupungin johtoryhmän kokouksen asialistalla oli poikkeuksellisen positiivista käsiteltävää maanantaiaamuna. Kuusamolainen lumilautailija Enni Rukajärvi oli voittanut olympiapronssia vain pari tuntia ennen kokouksen alkua. Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen ja muun johtoryhmän tehtävänä on päättää, miten saavutusta juhlistetaan.

– Varmasti järjestämme juhlat ja otamme ilolla Ennin vastaan, kun hän aikanaan Kuusamoon tulee, Manninen kertoi Yle Urheilulle.

– Meillä on pelisäännöt olemassa. Siihen kuuluu tietysti pieni taloudellinen muistaminen ja Ennin toiveiden mukainen juhla järjestetään myös.

Neljä vuotta sitten Rukajärvi sai olympiahopean kunniaksi Kuusamon kaupungilta ja Metsähallitukselta hopeakylkisen nimikkotaimenen. Saa nähdä, onko tällä kertaa luvassa jotain samanlaista.

Nimikkotaimen oli ainakin osuva lahja Rukajärvelle. Hänet tunnetaan luonnonystävänä, joka on puhunut usein ympäristönsuojellun puolesta.

– Hieno asia Ennissä on hänen arvonsa. Hänellä on paljon painavaa sanottavaa ja hän saa sen tietysti menestyvänä urheilijana tuotua hienosti esiin, Manninen sanoi.

Esikuva Kuusamon nuorille

Rukajärvi on neljän viime vuoden aikana alkanut elää entistä enemmän omien arvojensa mukaan. Hän katkaisi yhteistyösopimuksensa energiajuomayhtiön kanssa ja alkoi valikoida sponsoreitaan tarkemmin.

Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) hän kertoi ”tavallaan haluavansa” boikotoida olympialaisia, koska kisoihin liittyy nykyään niin paljon lieveilmiöitä. Kisoja pidetään liian kalliina ja Kansainvälinen Olympiakomitea on kerännyt korruptiosyytöksiä. Olympialaisten yhteisöllisyys voitti kuitenkin varjopuolet Rukajärven punnitessa asiaa.

Urheilijalta löytyy myös itsekritiikkiä. Hän tietää, että ahkerasti maailmalla kisaavan lumilautailijan lentokilometrit rasittavat ympäristöä melkoisesti.

– Minä olen perustellut lentämisen sillä, että joitain asioita on vaan pakko tehdä. Sitten pitää yrittää tehdä muita asioita, joilla pystyn hyvittämään sen. Teen kaiken mahdollisen, että pystyn tuomaan näitä asioita esille, Rukajärvi sanoi taannoin Ylelle.

Sen Rukajärvi on totisesti tehnyt. Ja sitä kaupunginjohtaja Manninen ihailee.

– On tärkeää, että luontoon ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyviä vakavia kysymyksiä nostetaan esille. Kun nuoriso näitä idoleita seuraa, niin heidän sanoillaan on suuri painoarvo, Manninen sanoi.

Idoliksi Rukajärvi on noussut upeilla suorituksillaan kansainvälisillä kentillä. Ansioluettelosta löytyy kahden olympiamitalin lisäksi muun muassa MM-kulta ja X-Gamesin kulta. Olympiapronssia Rukajärvi voitti slopestylen finaalissa varhain maanantaiaamuna.

– Onhan se hieno asia. Nyt kun on nähty, miten lujassa ne olympiamitalit ovat, on suuri ilo, että kuusamolainen voittaa olympiapronssia. Me olemme ylpeitä ja iloisia, Manninen sanoi.

– Tämä on luonnollisesti itsetuntoa kohottava asia ja muistutus kaikille Kuusamon nuorille, että määrätietoisella työllä voi menestyä maailman huipulla.

Lue myös:

Rukajärvi sanoi lehdistötilaisuudessa suorat sanat, kun muut latelivat latteuksia – ”Suomalaisena haluan olla rehellinen”

Rukajärven kaatuilleet kilpakumppanit arvostelivat rajusti kisajärjestäjiä: ”Todella kurja juttu”

Kojonkoski ylisti Rukajärven kylmähermoisuutta kovimmassa mahdollisessa paikassa: "Se olisi ollut tuhoon tuomittua"

Olympiapronssille taistellut Enni Rukajärvi oli jättää kilpailun kesken – "Oli aika vaarallista"

Heikki Sorsa ihasteli pronssi-Ennin rautaisia hermoja vaikeissa olosuhteissa: ”Mahtava suoritus”

Kommentti: Kolme syytä sille, miksi Rukajärven pronssi on saavutuksena jopa Sotshin hopeaa kirkkaampi

Avauslaskun kaatuminen säikäytti, mutta lääkäri päästi Rukajärven voittamaan olympiapronssin – "Se, että Enni kokosi itsensä, on jo mitalin arvoinen suoritus"

Enni Rukajärvi voitti olympiapronssia!

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat