Kommentti: Enni Rukajärvi on urheilija, johon olympiahenki tiivistyy

Enni Rukajärven mitalipäivän seuraaminen lähietäisyydeltä paljasti hänen suoraselkäisyytensä, kirjoittaa Yle Urheilun Ossi Saarinen.

PyeongChang 2018
Enni Rukajärvi.
Lehtikuva

*PYEONCHANG. *Phoenix Snowparkin tuuli on armottoman kalsea. Hampaat kiristyvät yhteen, kun tuuli pöllyttää jäähilettä vasten kasvoja. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, mutta pakkasta on 15 astetta, ja viima tekee ilmasta jäätävän. Auringon valo heijastuu suoraan silmiin peilijäässä olevasta slopestyle-radan viimeisestä alastulosta.

On menossa naisten lumilautailun slopestyle-finaalin ensimmäinen kierros. Koko yleisö seisoo. Katsomosta voi nähdä, kuinka Enni Rukajärven hahmo katoaa hyppyreiden taakse noustakseen ilmaan arvaamattoman tuulen riepoteltavaksi.

Ensimmäinen hyppyri menee hyvin, samoin toinen. Enää kolmas ja homma on maalissa.

Rukajärvi nousee hyppyrin takaa ilmaan, mutta vauhti hiipuu. Vastatuuli pysäyttää kokeneen kuusamolaisen kuin seinään. Hyppy jää vajaaksi, ja Rukajärvi mätkähtää alastulorinteen yläosaan. Ärräpäät lentelevät katsomossa, jossa parikymmentä suomalaista pitää meininkiä yllä.

Rukajärvi jää kaatumisensa jälkeen istumaan rinteeseen. Aika tuntuu pysähtyvän hetkeksi ja katsomo hiljenee. Jos maalialueelle heittäisi nyt kiven, sen voisi luultavasti kuulla kopsahtavan lumen peittävään jääkerrokseen. Suomalaismitali tuntuu tässä vaiheessa kaukaiselta ajatukselta.

Enni Rukajärvi kaatuu naisten slopestylen finaalin avauslaskun viimeisessä hypyssä Korean olympialaisissa.
Rukajärvi kaatui ensimmäisen laskunsa lopussa rajusti.AOP

Maalialueella Rukajärvi näyttää molempia peukaloitaan alaspäin. Kun pistemäärä 45,85 näkyy tulostaululla, suomalainen laskee päänsä lumilaudan taakse. Temppuilevan tuulen kanssa kilpaileminen tuntuu tässä vaiheessa ylitsepääsemättömältä urakalta. Rukajärvi ja valmentaja Antti Koskinen pohtivat, onko kovan tällin jälkeen järkevää edes laskea toista kertaa.

Kisaa johtaa yhdysvaltalainen Jamie Anderson. 27-vuotias Anderson on voittanut urallaan kaiken mahdollisen ja juhli slopestylen kultaa neljä vuotta sitten Sotshissa. Hän on yksi harvoista laskijoista, joka selviää avauslaskusta ilman kaatumista. Olosuhteet ovat niin vaikeat.

Vakuuttava toinen lasku

Toinen lasku. Pyeongchangin slopestyle-rata on todella haastava. Se on kuultu monien urheilijoiden suusta kisojen aikana. Kun urakkaa vaikeutetaan täysin hallitsemattomalla tuulella onnistuminen vaikuttaa epätodennäköiseltä. Vain muutama laskija on pysynyt koko laskunsa pystyssä kisan aikana. Kinkkiset tuuliolot ovat saaneet maailman parhaat laskijat näyttämään sätkynukeilta parinkymmenen metrin ilmalentojen aikana.

Rukajärvi tuijottaa jyrkkää rataa lähtöpaikalta. Suomalainen on paikallaan kymmenen sekuntia, ja se tuntuu ikuisuudelta. Sotshissa hopeaa laskenut Rukajärvi on treenannut olympiamitalin uusimista varten neljä vuotta. Nyt kaikki on yhden laskun varassa, arvaamattomissa oloissa.

Rukajärvi ottaa toiseen hyppyriin hurjan vauhdin ja lentää pitkälle alastulorinteeseen. Kuusamolainen on menettää tärskyssä tasapainonsa, mutta saa oikaistua vartalonsa juuri oikeaan aikaan.

Viimeinen hyppyri. Tällä kertaa Rukajärvi pysyy pystyssä, ja suomalaiskatsomo puhkeaa riemuun. Tuuli hellittää sopivasti muutamaksi sekunniksi, kun yleisö juhlii Rukajärven suoritusta.

– Ja siellä te suomalaiset! Me näemme teidät, kisojen kuuluttaja innostuu.

Rukajärvi saa 75,38 pistettä, mikä oikeuttaa kolmanteen sijaan. Kokenut laskija ei ole itse varma, riittääkö se mitaliin. Siksi hän ei vielä tuuleta. Takaa on tulossa vielä kivikova jenkki Julia Marino, joka voi sysätä hänet palkintokorokkeelta.

Marino kaatuu, ja suomalaisjuhlat alkavat. Maalialueella näkyy useita siniristilippuja, kun Rukajärvi, kisan voittanut Jamie Anderson ja kakkoseksi laskenut Laurie Blouin kukitetaan. Mukana juhlissa on urheilijoiden läheisiä, kavereita ja faneja. Vierestä kävelevän Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken kasvoilla on helpottunut hymy.

Enni Rukajärvi hyppyrissä slopestylen olympiafinaalissa Koreassa.
Rukajärvi esitti huimia ilmalentoja slopestyle-finaalissa.Lehtikuva

Alkaa haastattelurumba, jonka aikana mitalistit antavat kymmeniä haastatteluja eri maiden televisiokanaville. Ensimmäisenä kolmikosta kirjoittavan lehdistön eteen saapuu Rukajärvi, joka vaikuttaa huojentuneelta. Suomalaissankari toteaa kuitenkin heti lehdistötilaisuuden aluksi, että koko kisaa ei olisi pitänyt laskea. Vaaralliset tuuliolot ovat ja ensimmäisen kierroksen paha tälli pelästyttivät oikeasti.

Samaan aikaan Anderson ja Blouin jauhavat lämpimiä kirkkaammat mitalit kaulassa. Heiltä ei irtoa selvää vastausta siihen, oliko kilpailun järjestäminen oikea veto. Rukajärvi näyttää pohjoisamerikkalaisten vieressä rohkealta ja suoraselkäiseltä.

Hetkeä myöhemmin suomalaismedian ympäröimänä Rukajärvi alkaa pohtia suhdettaan olympialaisiin. Vuosia maailman huipulla olleen lumilautailijan silmistä näkee, ettei äsken päättynyt kilpailu ollut lähelläkään sitä, mitä olympialaisten pitäisi tarjota. Hän toteaa, ettei ole lainkaan varma seuraaviin olympialaisiin osallistumisesta.

Myös valmentaja Antti Koskinen myöntää olleensa peloissaan urheilijoiden puolesta. Koskinen selittää, ettei hän ole nähnyt yhdessä kisassa yhtä paljon kaatumisia. Koskinen toteaa olevansa helpottunut – ei mitalin, vaan sen ansiosta, että Rukajärvi selvisi ehjänä maaliin karmeissa olosuhteissa.

Kun lehdistötilaisuus on ohi, Rukajärvi poistuu sisätiloista takaisin Phoenix Snowparkin tuuleen. Edessä ovat dopingtesti ja loppupäivän edustusvelvollisuudet. Kun Rukajärvi on mennyt, tilaan jää jonkinlainen aukko. Niin vahvasti ja suorasanaisesti kuusamolaislaskija kommentoi lehdistön edessä. Hänestä on kasvanut urheilija, johon olympiahenki tiivistyy, vaikka hän itse suhtautuu sirkukseen kriittisesti.

Lue myös:

Rukajärvi sanoi lehdistötilaisuudessa suorat sanat, kun muut latelivat latteuksia – "Suomalaisena haluan olla rehellinen"

Kisajärjestäjät vastasivat Rukajärven ja kisakumppanien kritiikkiin hurjista olosuhteista: ”Voin vain olettaa”

Kommentti: Kolme syytä sille, miksi Rukajärven pronssi on saavutuksena jopa Sotshin hopeaa kirkkaampi

Rukajärven kaatuilleet kilpakumppanit arvostelivat rajusti kisajärjestäjiä: ”Todella kurja juttu”

Olympiapronssille taistellut Enni Rukajärvi oli jättää kilpailun kesken – "Oli aika vaarallista"Olympiapronssille taistellut Enni Rukajärvi oli jättää kilpailun kesken – "Oli aika vaarallista"

Kojonkoski ylisti Rukajärven kylmähermoisuutta kovimmassa mahdollisessa paikassa: "Se olisi ollut tuhoon tuomittua"

Heikki Sorsa ihasteli pronssi-Ennin rautaisia hermoja vaikeissa olosuhteissa: ”Mahtava suoritus”

Avauslaskun kaatuminen säikäytti, mutta lääkäri päästi Rukajärven voittamaan olympiapronssin – "Se, että Enni kokosi itsensä, on jo mitalin arvoinen suoritus"

Enni Rukajärvi näytti kovuutensa vaikeissa oloissa – koe uudelleen pronssilaskut

Enni Rukajärvi voitti olympiapronssia!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat