Hyppää sisältöön

Manchester City on jalkapallohistorian kallein joukkue - Valioliigan kulutus omassa luokassaan

Manchester City rikkoi oman ennätyksensä. Englannin Valioliigaa hallitseva joukkue on lähes 900 miljoonan euron hintainen.

Pep Guardiolan joukkue on maailman hintavin. Kuva: AOP

Englannin Valioliigaa hallitsevan Manchester Cityn tämän kauden joukkue on kaikkien aikojen kallein. Sveitsiläinen CIES Football Observatory on koonnut suurten liigojen pelaajahankintakustannuksia, joissa brittisarja on omassa luokassaan.

Cityn tämän kauden joukkueen hintalappu on häkellyttävät 878 miljoonaa euroa. Tutkimuksen mukaan lukema on kaikkien aikojen ennätys. 800 miljoonan euron rajapyykin on ylittänyt myös PSG, jonka joukkue maksoi 805 miljoonaa euroa. Perässä tulevat Manchester United (747 miljoonaa euroa) ja Barcelona (725 miljoonaa euroa).

PSG:n kohdalla summaan on syytä lisätä pieni asteriski, sillä Monacosta hankittu Kylian Mbappé pelaa tämän kauden Pariisissa lainalla ennen kuin 180 miljoonan euron arvoiseksi uumoillun pysyvän siirron on määrä toteutua tulevana kesänä.

Vaikka Cityn kohdalla kulutustilaston ykköspaikka heijastuu suoraan myös sarjasijoitukseen, muutamien muiden seurojen kohdalla panostukset eivät ole vastanneet suoritustasoa. Esimerkiksi Valioliigassa kolmanneksi viimeisenä majaileva Southampton on Euroopan 18:nneksi kallein joukkue ja maksanut pelaajistaan yli tuplasti sen verran kuin seitsemäntenä oleva Burnley.

Englannin Valioliiga erottuu muista sarjoista 291 miljoonan euron keskimääräisellä kustannuksella. Tämän kauden kymmenestä hintavimmasta joukkueesta kuusi on englantilaisia, kaksi espanjalaisia ja loput kaksi Ranskasta ja Italiasta.

Euroopan suurimmista sarjoista perää pitää Ranskan pääsarja, jossa keskimääräinen joukkue on kustantanut 97 miljoonaa euroa. Espanjan La Ligan, Saksan Bundesligan ja Italian Serie A:n keskiarvot ovat lähempänä toisiaan 120 miljoonan euron ympärillä.

Korjaus 12.2.2018 kello 23.01: Manchester City ei ole Valioliigan hallitseva mestari, kuten jutussa aiemmin väitettiin. Sarjan voitti viime kaudella Chelsea.