Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Ihmisrauniosta MM-tittelihaastajaksi - pilkattu Robert Helenius on ällistyttänyt koko nyrkkeilymaailman

Lauri Markkanen taistelee kaikkien aikojen ennätyksestä maailman kovimpien koripallotähtien keskellä – miten se on mahdollista?

Lauri Markkanen on noussut kolmen pisteen heittojen takia otsikoihin niin Suomessa kuin Pohjois-Amerikassakin. Kolmeen pisteen heitot ovat olleet NBA:ssa kuuma trendi viime vuosina.

urheilu
Lauri markkanen koripallo
Eetu Pietarinen / Yle

213-senttinen vaalea suomalainen seisoo toisten jättien kanssa kentällä. Hän seisoo kentän reunalla ja katsoo peliä tarkasti. Kohta hän havaitsee, että joukkuetoveri pääsee lähelle koria. Suomalaisen puolustaja irtoaa vartioinnista estääkseen toisen pelaajan korin. Silloin suuri vaalea tietää tilaisuutensa. Polvet koukkuun ja kymmenen sormea valmiiksi vastaanottamaan palloa.

Joukkuetoveri havaitsee vapaan suomalaisen ja syöttää hänelle. Ranteet lukkoon, jaloista voimaa pienellä hypyllä ja joutsenenomainen saatto. Tähän koko liikesarjaan menee enintään kaksi sekuntia ja pallo on nopeasti korissa lähes seitsemän metrin etäisyydeltä maailman kovimmassa koripalloliigassa.

Enintään kahden sekunnissa palloa on heittänyt ilmaan suomalaistornia enemmän tällä kaudella vain kuusi pelaajaa koko NBA:ssa (2.2.2018). Kovista supertähdistä Stephen Currykin on irrottanut vähemmän heittoja käsistään yhtä nopeasti kuin suomalaiskoripalloilija.

Lauri Markkanen

Chicago Bullsin Lauri Markkanen on tällä tempulla nostanut itsensä joka aamu otsikoihin Suomessa.

Ei tunnukaan olevan päivää, jolloin 20-vuotias suomalaistorni ei olisi rikkonut jotain ennätystä.

Yleensä ennätykset voi kuitata pohjoisamerikkalaisena antaumuksena tilastoida ja kuvailla asioita täysin mielivaltaisilla rajoilla. Mutta jos jostain tilastokategoriasta innostuksen ymmärtää, niin kolmen pisteen heitto lienee kärkipäässä.

Kolmen pisteen heitto on ollut NBA:ssa puhutuin teema viime vuosina. Kolmen pisteen heitto otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa NBA:ssa kaudella 1979–1980. Sen jälkeen heittojen määrä on kasvanut tasaisesti koko ajan. 1990-luvun puolivälissä kaava poikkesi, kun NBA kokeili kolmen pisteen viivaa lähempänä muutaman kauden ajan. Mutta viimeisen viiden-kuuden kauden aikana kasvu on vielä hurjempaa.

Grafiikka/ Lauri Markkanen

Kolmen pisteen vallankumouksen aloittajaa on jo mietitty pohjoisamerikkalaisessa mediassa pidemmän aikaa. Ensimmäisen kerran kova kolmen pisteen heittomäärä nousi esiin jo lähes kymmenen vuotta sitten, kun Mike D’Antonin luotsaama Phoenix Suns esitteli run and gun –hyökkäystavan 2000-luvun puolivälissä. Pelitavassa nopeat kolmen pisteen heitot nousivat esille.

Trendin taustahahmoksi on nimetty myös Houston Rocketsin toimitusjohtaja Daryl Morey. Hän toi NBA:han aiempaa voimakkaamman tilastotiedon ja käyttäytymistaloustieteen hyödyntämisen. Houston onkin Moreyn ajatusten ollut kauden aikana matkalla uuteen NBA:n ennätykseen kolmosten määrässä. Siitä saattaa myös tulla NBA:n historiassa ensimmäinen joukkue, jonka pelitilanneheitoista kolmosia enemmän kuin kakkosia.

Toisaalta NBA on ollut alun perin Euroliigaa jäljessä kolmeen pisteen heitoissa, jossa pelaavat Euroopan parhaat seurajoukkueet. Mike D’Antoni kehui Business Insiderille myös Euroopan kenttien vaikutusta. Hän kertoi kehittäneensä uraauurtavan hyökkäyspelinsä Italiassa 1990-luvun puolivälissä.

Vallankumouksen synnyttäjiä on siis ollut monta, mutta yhtä kaikki kolmosten suurempaan määrään voidaan nähdä selkeä yksi pääsyy.

Kolmen pisteen heittoja pidetään tällä hetkellä tehokkaampana tapana tehdä koreja kuin muita tapoja. Tällä hetkellä NBA:ssa heitetään kolmoset keskimäärin 35 prosentilla sisään. Jotta kahden pisteen heitoilla päästään samaan pistemäärään pallonhallintaa kohden, niin ne pitäisi heittää yli 55-prosenttisesti koriin. Kuten Lauri Markkanen itse kuvailikin STT:lle joulukuussa.

– Me yritetään saada mahdollisimman korkeaprosenttinen heitto. Kulmakolmoset ovat kolmosista parhaita, ja totta kai korin läheltä prosentti on suuri. Siitä on semihelppo donkata tai laittaa lay up sisään. Häirityt kaukokakkoset eivät ole tehokkaita, koska samat pisteet saa korin läheltäkin, Markkanen sanoi.

Luonnolliseen kehitykseen kuuluu myös se, että kolmosia ovat ruvenneet heittämään myös Markkasen kaltaiset isot pelaajat. Kun isotkin pelaajat voivat pelata kauempana korista, niin samalla tulee myös enemmän tilaa Markkasen mainitsemille helpoille heitoille korin läheltä. New York Times laski alkukaudesta, että joka neljäs yli 210-senttisen pelaajan heitto lähti kolmen pisteen kaaren takaa.

NBA kausi 2017-18 tulokkaiden vertailu

Koripallo on kuitenkin myös sen verran moniulotteinen laji, että pelkät kolmoset eivät ole kuitenkaan menestyksen tae. Todennäköisesti kauden päätteeksi vuoden tulokkaan palkinnon pokkaava Philadelphian Ben Simmons ei ole esimerkiksi heittänyt tällä kaudella juurikaan kolmosia (1,5 % kaikista pelitilanneheittoyrityksistä). Hänen vahvuutensa ovat muualla.

Pelkkä kolmosten heittäminen tai heittämättä jättäminen ei siis tee vielä kenestäkään koripalloilijasta supertähteä. Markkanen onkin itse asiassa vähentänyt kolmen pisteen heittoja suhteessa kahden pisteen heittoihin.

Vielä kauden alussa marraskuussa Markkasen kaikista pelitilanneheitoista 62 prosenttia oli kolmosia. Tammikuussa Markkanen heitti jo kakkosia enemmän. Kolmosten osuus oli pudonnut 48 prosenttiin.

Koripallografiikka Markkanen

Osaltaan sitä selittää, että vastustajat ovat maailman kovimmassa koripalloliigassa oppineet ja tietävät nyt Markkasen kovaksi heittäjäksi. Markkanen on myös parantanut pelinlukemistaan.

– Alkuun asiat tulivat nopeammin minua kohti enkä osannut lukea sitä. Saattoi tulla vähän hätäisiäkin kolkkeja, Markkanen mietti joulukuussa.

Joka tapauksessa Markkanen ehti jo rikkoa kaikkien nopeimpana 100 onnistuneen kolmosen rajapyykin. Siihen meni 41 ottelua. Markkanen heitti myös itse asiassa kaikkein nopeimpana 100 kolmen pisteen heittoa ohi. 100 kolmosen ohiheittämiseen meni Markkaselta 22 ottelua. Tuossa vaiheessa hän oli onnistunut kolmoskaaren takaa 51 kertaa 151 yrityksestä.

Markkanen onkin vielä matkalla kaikkien aikojen tulokkaiden kolmosyritysennätykseen. Onnistumisissa hän on myös ennätystahdin osalta iskuetäisyydellä eli mukana "taistelussa." Helmikuun alussa Markkaselta jäi pelejä väliin lapsen syntymän takia.

*Mutta kuinka ainutlaatuinen Markkasen mahdollinen onnistuneiden kolmosten ennätys olisi?
*

Poikkeukselliseksi Markkasen suorituksen tekee varmasti hänen taustansa. Kun joku nousee alle 20 000 koripalloilijan Suomesta aivan maailman terävimmälle tasolle, niin se on jo hatunnoston arvoinen suoritus.

Olivat myös pelin trendit mitkä tahansa, niin loppujen lopuksi ei se koripallo itsestään koriin mene. Taustalla ovat Markkasen poikkeuksellisten lahjojen lisäksi tuhannet toistot, joita on tehty Suomen talvipakkasilla lapaset kädessäkin.

Mutta ovatko Markkasen mahdolliset tulokasennätykset ikuisia? Mihin suuntaan NBA-koripallo kääntyy?

Toistaiseksi ei ainakaan kolmen pisteen heittojen määrässä NBA:ssa ole nähty laskusuuntaa, joten Markkasta kovempi kaukoheittotykki on hyvinkin mahdollinen. Mutta NBA:ssa on myös ollut omat aina aikakautensa. Business Insider laski myös maaliskuussa 2016, että korintehotehokkuus ei ole noussut kolmosvallankumouksen jälkeen kovinkaan suuresti.

Jos on uskominen Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä NBA-pelaajaa, niin kolmosten määrä voikin alkaa hiipua lähitulevaisuudessa. Se ei kuitenkaan lopeta Markkasen menestystä NBA-parketeilla.

– Pikkuhiljaa korisinsinöörit alkavat keksiä, miten kolmeen pisteen heitto saadaan otettua pois aktiivisemmin. Se sopii Laurin kokoiselle pelaajalle, jolla on nopeutta ja liikkuvuutta tehdä koreja kaikilta kolmelta etäisyydeltä: läheltä, keskeltä ja kaukaa. Lisäksi hänellä on kyky laittaa vapaaheitotkin sisään. Vaikeaahan sellaista on puolustaa, Möttölä totesi Yle Urheilun haastattelussa tammikuussa.

Korjattu kello 14.34. NBA:ssa kolmen pisteen kaari on 7,24 metrin päässä. Aiemmin toisessa grafiikassa luki kansainvälisten kenttien kolmen pisteen viivan etäisyys.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Markkasen ennätysjahti

Tarkastele Markkasen tulokaskauden kolmosten määrää suhteessa tulokkaiden ennätykseen (Lillard 2012–13), muiden huippupelaajien tulokaskausiin sekä toisiin tämän kauden tulokkaisiin. Voit valita näkyviin lisää pelaajia valitsemalla heidän nimensä alta.

Lillardia ennen NBA:n tulokasennätys oli nykyisellä kaksinkertaisella NBA-mestari Stephen Currylla. Nykyään jo Euroopan kentillä pelaava Rudy Fernandez piti ennen Currya hallussaan tulokasennätystä. Fernadezin tulos on edelleen eurooppalaisten NBA-tulokkaiden ennätys.

Tällä kaudella Markkasen kanssa Lillardin ennätystä jahtaa Utahin 191-senttinen takamies Donovan Mitchell.

Voit valita näkyviin haluamasi pelaajat. Osoitammalla graafia näet tarkat arvot sekä kolmosten pistekeskiarvon. Pelit joissa pelaaja ei ole pelannut on merkitty punaisella värillä.
Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme