1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChang 2018

17-vuotias olympiavoittaja Chloe Kim on lumilautailun uusi keulakuva, jonka rehellisyys hurmaa – Soulissa asuva isoäitikin oli juhlissa paikalla, isä rynni onnittelemaan oluttölkki kädessä

Lumilautailun naisten halfpipen olympiakullan ylivoimaisesti voittanut Chloe Kim edusti Pyeongchangissa sekä Yhdysvaltoja että vanhempiensa synnyinmaata Etelä-Koreaa.

Kuva: AOP

PYEONGCHANG. Naisten halfpipen olympiakulta oli tiistaina ratkennut jo ennen viimeistä laskijaa. Vasta 17-vuotias Chloe Kim tanssi iloisesti kourun yläpäässä ennen lähtöä viimeiseen raniinsa. Ensimmäisen kierroksen pistemäärä 93,75 olisi pelkästään sekin tuonut voiton, mutta luonnonlapsi ei halunnut jättää viimeistä laskuaan laskematta.

- Katsoin jo lapsena olympialaisia . Tuijotin televisiota ja haaveilin, että olisin kisoissa. Totta kai halusin myös laskea joka kerta, kun oli mahdollisuus, tuore olympiavoittaja Kim kertoi leveä hymy kasvoillaan USA:n tiedotustilaisuudessa.

- Ja Arielle olisi varmaan tehnyt samoin: päivän päätteeksi kyse on lajista, jota rakastamme. Ei siitä kuinka paljon pisteitä taululla on.

Kimin ystävä ja joukkuetoveri Arielle Gold nappasi tiistain finaalissa pronssia, kun hopealle kiilasi Kiinan Liu Jiayu. Kim itse hurjasteli päätöslaskullaan huikean lopputuloksen 98,25. Kukaan muu kilpailija ei ylittänyt 90:ää.

Maaliviivan ylittyessä katsomosta kantautuivat huudot: "Chloe Kim, Chloe Kim". Kannustukseen yhtyivät niin amerikkalaiset kuin korealaiset katsojat.

- Olin niin innoissani jo siitä, että pääsin Koreaan olympialaisin. Oli mahtavaa edustaa sekä Yhdysvaltoja että Etelä-Koreaa, liikuttunut Kim lausui.

Kiinan Liu Jiayu sekä Yhdysvaltain Chloe Kim ja Arielle Gold. Kuva: AOP

Kahden maan edustaja

Kim on Pyeongchangin kisoissa todella seurattu urheilija. Amerikkalaisten lisäksi paikallinen media ja yleisö ovat ottaneet korealaistaustaisen lautailijan kuin omakseen. Eikä linkki ole kaukainen – Kimin vanhemmat ovat syntyneet Etelä-Koreassa.

- Oli upeaa laskea perheeni ja sukulaisteni edessä. Sain itse asiassa vasta kesken kisan tietää, että jopa Soulissa asuva isoäitini oli paikalla katsomossa. Omistin viimeisen laskuni hänelle, Kim ihasteli finaalilaskun jälkeen.

Kimin isä Jong Jin pääsi puolestaan jopa televisiokuviin asti. Hän heilutteli katsomossa kannatuskylttiä, joka oli Kimin vanhan lasketteluseuran lapsien käsin tekemä. Voiton varmistuttua ylpeydestä pakahtunut isäpappa onnitteli tytärtään reteästi oluttölkki kädessä.

- Joukkueen edustaja yritti itse asiassa ottaa häneltä oluen pois, ettei se näkyisi yhteiskuvissa, Kim nauroi valloittavasti.

- Mutta isäni on vapaa sielu, aivan kuten minäkin! Hän vain sanoi: "Olen 62-vuotias, saan juoda olutta, jos haluan".

Katso Chloe Kimin viimeinen finaalilasku alta (Yle Areena, lasku alkaa kohdassa 1:35:28).

Chloe Kim.
Yhdysvaltain Chloe Kimin olympiakulta varmistui, ja teinitähti laski halfpipe-finaalin viimeisen laskunsa.

Pitkä tie olympialaisiin

Kimin olympiakultaa edelsi muiden huippu-urheilijoiden tapaan pitkä, harjoitteluntäyteinen tie. Nuori halfpipen supertähti joutui kuitenkin odottamaan vuoroaan ikäänsä nähden jopa suhteettoman kauan.

13-vuotias ihmelapsi osallistui jo Sotshin vuoden 2014 talvikisojen karsintoihin. Pääsy olympialaisiin evättiin, sillä ikää olisi pitänyt olla 15 vuotta.

- Se oli silloin musertava tunne. Mutta jälkikäteen ajateltuna olen iloinen, että sain kokea sen. Opin, millainen karsintaprosessi on ja kuinka paljon laskijoilta vaaditaan.

Pyeongchangissa yksi luku tuli näin olympiakullan myötä päätökseensä. Uuden kirjoittaminen alkaa kuitenkin Kimin mukaan välittömästi.

- Minulla on hurjasti motivaatiota. Ihan jo senkin takia, kun mietin perheeni tekemiä uhrauksia sen eteen, että saisin olla täällä. Se ajaa minua eteenpäin, nuori tähti sanoi painokkaasti.

- Rakastan lumilautailua, matkailua, uusien ihmisiä tapaamista ja uusia ruokien maistelua. Rakastan sitä mitä teen ja haluan sitä lisää.

Halfpipen olympiamitalistit poseerasivat kameroille. Kuva: AOP

Vaikka esimerkiksi Suomessa halfpipen suosio on laskussa, on Kim osaltaan pitämässä huolta siitä, että ikoninen lumilautalaji säilynee talvikisojen ohjelmistossa pitkälle tulevaisuuteen.

- Naisten lumilautailu on kehittänyt viime vuosina huikean nopeasti. Ensi olympialaisissa on varmasti taas uusia, upeita ja taitavia mimmejä kourussa, lajin nuori ykköstähti ihasteli.

Kimin valloittava hymy ja viattoman rehelliset vastaukset kietoivat lehdistötilaisuudessa toimittajat pauloihinsa. Vaikka Pyeongchangin vuoden 2018 talviolympialaiset eivät ole vielä edes puolivälissä, ilmoitti Kim odottavansa jo paluuta kotiin Kaliforniaan.

- Haluan päästä kotiin, halata koiraani, pelata videopelejä ja mennä shoppailemaan, Kim ilmoitti suorasukaiseen tyyliinsä, leveästi hymyillen.

Lue lisää:

17-vuotias supertähti pääsi "viimein" olympialaisiin – nappasi heti kultaa naisten halfpipesta

Korpi, Malin ja Piiroinen – Suomen halfpipen viimeiset mohikaanit: "Nuoret menevät slopestylen puolelle"