Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Lauri Marjamäelle selvisi vasta paikan päällä, mikä tekee olympialaisista ainutkertaisen tapahtuman – ”Ajattelin, että mitä hössötystä se on”

Leijonien päävalmentaja ylisti olympialaisten ainutkertaista henkeä sekä urheilijoiden keskinäistä arvostusta ja kunnioitusta.

PyeongChang 2018
Lauri Marjamäki.
Lauri Marjamäki.AOP

GANGNEUNG. Olympialaiset on lähes jokaiselle urheilijalle ja valmentajalle jonkinlainen unelmien täyttymys. Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki oli kuitenkin epäileväinen siihen asti, kunnes hän koki kisat ensimmäistä kertaa paikan päällä.

- Ihmettelin aina, kun kaikki sanoivat, että olympialaiset on ainutkertainen tapahtuma. Ajattelin, että mitä hössötystä se on. Mutta Sotshi (2014) oli sellainen kokemus, että ymmärsin mistä on kyse. Ilmapiiri on jotain ainutkertaista, se tuo suurta mielihyvää kaikille, Marjamäki kertoi.

Mielihyvää Marjamäki on päässyt kokemaan jo Etelä-Korean kisoissakin, vaikka Leijonien pelit eivät olekaan vielä alkaneet.

- Kun pääset kisakylään, näet sen yhtenäisen hengen mikä Suomen joukkueessa vallitsee. Kristan (Pärmäkoski) ja Ennin (Rukajärvi) mitalit, se kaikki arvostus ja kunnioitus mikä urheilijoiden kesken on, konkretisoituu täällä. Täällä ollaan urheilun alkulähteillä, Marjamäki sanoi.

Maalinteosta ei huolta

Leijonien urakka urheilun alkulähteillä alkaa torstaina. Suomen avausvastustaja on Saksa.

Marjamäki on tehnyt pitkään valmennusryhmänsä kanssa töitä joukkueen ketjukoostumusten kanssa. Nyt kokoonpano tuntuu valmentajan mukaan loksahtaneen kohdilleen.

- Kyllä niitä on tosi paljon mietitty. Yhteinen kokemus on siinä tärkeää, eli otetaan vaikka (Joonas) Kemppaisen kenttä, kaksi turnausta yhdessä. (Petri) Kontiolan ketju pelasi mahtavan Ruotsi-pelin Karjala-turnauksessa, (Jani) Lajusen kenttä taas oli meidän tehokkain. Viimeisessä ketjussa (Jarno) Koskiranta ja (Jonas) Enlund ovat pelanneet aiemmin Sibirissä yhdessä, Marjamäki luetteli.

Maalinteon tehokkuus on ollut yksi Marjamäen teemoista Leijonissa. Maajoukkueen kohdalla klassinen kysymys kuuluu aina: kuka tekee maalit? Päävalmentaja ei ollut huolissaan maalinteosta ennen pelien alkua. Kaikki näyttää Marjamäen mukaan nyt hyvältä.

- Me olimme kaikissa Karjala-turnauksen peleissä vastustajaa tehokkaampia, siis suhteessa maalipaikkoihin. Olemme yrittäneet löytää viidellä viittä vastaan -peliin lisää tehoa. Mutta ylivoima- ja alivoimapelaaminen ovat ne kaikkein tärkeimmät, sen ymmärtää jokainen, hän sanoi.

Tolvasen suunta ylöspäin

Kun puhutaan maalinteosta, nousee Leijonien olympiaryhmästä automaattisesti yksi nimi esiin. Eeli Tolvanen, 18, pelaa joukkueen ykkösketjun laidassa. Häneltä odotetaan nuoresta iästä huolimatta tehoja kisoissa, sillä Suomen hyökkäyskalustosta ei montaa puhdasveristä maalintekijää löydy.

- Niin, en tiedä onko se Tolvasen ketju ykkönen, kakkonen, kolmonen vai nelonen, Marjamäki naurahti ja väisti kysymyksen.

Valmentaja ei ymmärrettävästi halunnut vierittää tulosvastuuta nuoren hyökkääjän harteille.

- Eelillä on paljon helpompaa, kun hänen ei tarvitse kantaa tätä joukkuetta ja vastata meidän tuloksesta. Hän voi vain olla oma itsensä. Ja sitä häneltä on jo nähtykin maajoukkueessa.

Syyskausi oli Tolvaselta huikeaa näytöstä Jokerien paidassa. Sen jälkeen nuorukaisen pistetahti hiipui. Nyt Marjamäki näkee Tolvasen suunnan olevan taas ylöspäin.

- Nuorille tulee välillä vähän vaikeampia jaksoja. Nyt tuntuu siltä, että Eelin pelaaminen on aukeamassa parhaaseen iskuun. Marjamäki kertoi.

Marjamäen huulille nousi muikea hymy, kun hän kertoi minkälaisesta pelurista on kyse.

- Eeli on todella helposti lähestyttävä, eikä tee itsestään numeroa. Koko ajan hymy huulessa ja virne naamalla. Tuossa huudeltiinkin, että ei riittänyt Tolvanen, ei tullut tähän mediatilaisuuteen kutsua. Eeli vastasi, että hyvä näin, ei tarvi koko ajan siellä rampata.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat