Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Jari Litmanen: "Tästä se starttaa"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen odottaa mielenkiintoista Mestarien liiga -kevättä. Litmanen uskoo, että tiistain Ylen näyttämässä avauspelissä Juventus - Tottenham saadaan jo esimakua siitä, mitä myöhemmin keväällä on luvassa: huippupeliä.

Mestarien liiga
Harry Kane
Ratkaiseeko Harry Kane illan taiston Tottenhamille?AOP

Jalkapallon Mestarien liigan tauko tuntuu aina hyvin pitkältä. Syksyn aikana tarjotaan säännöllisesti herkkuja ja sitten, joulukuussa, ne pelit loppuvat. Tammikuun loppupuolella alkaa jo sitten olla todella ikävä Euroopan jättiläisten kohtaamista ja helmikuussa onkin olo kuin lapsella ennen joulua. Sitten vihdoin pelit alkavat, tästä se starttaa.

Jättiläiset ovat kaikki mukana, sillä todella isoja putoajia ei ollut. Ehkä suurimmat olivat Napoli ja Leverkusen, mutta muuten kaikkien ne, joiden pitää olla mukana, ovat myös mukana. Brittien paluuta parrasvaloihin johtaa historiallisesti peräti viisi joukkuetta, sillä jokainen englantilaisjoukkue meni jatkoon, näistä neljä lohkovoittajina.

Sinänsä hauskasti näin ”Mestarien liigassa”, vain Englannin mestari Chelsea jäi lohkossaan kakkoseksi. Espanja on mukana kolmen joukkueen voimin ja Italia kahden. Saksa, Sveitsi, Ukraina, Portugali, Ranska ja Turkki saivat kukin yhden joukkueen mukaan. Loistava kattaus siis.

Mestarien liigan ensimmäisessä vaiheessa joukkueet arvottiin painotetusti. Se tarkoittaa sitä, etteivät saman maan joukkueet tai saman alkulohkon joukkueet voineet tulla arvotuksi vastakkain. Lisäksi lohkovoittajille tuli automaattisesti toinen osaottelu kotikentälle. Ja tätähän pidetään usein isona etuna ja tietyille joukkueille, kuten vaikkapa Liverpool, se sitä todella on.

Tiistaina aloitetaan kahdella ottelulla. Valioliigan tuleva mestari matkustaa Baseliin. Tässä otteluparissa ei ole kuin yksi suosikki, Manchester City. Vaikka Basel on usein kotikentällään vahva ja joukkueella on erittäin hyvä tilasto brittivastustajia vastaan, en näe sveitsiläisillä mahdollisuuksia Cityä horjuttaa. Parhaimmillaan Basel pystyy ratkaisun siirtämään Wembleyn jättistadionille, ei enempää. Citystä huolimatta illan päähuomio kiinnittyy Torinoon. Viime kevään finalisti Juventus isännöi Tottenhamia.

Tämä on erittäin mielenkiintoinen ottelupari. Joukkueet lähtevät hyvin erilaisista lähtökohdista: Tottenham on vasta opettelemassa Mestarien liigassa pelaamista, kun Juventus on yksi koko Euroopan euro-jäteistä. Eikä tämä menestys ole vain historian lehdillä vaan myös nykyaikana. Viimeisestä 26:sta kotipelistään euro-otteluissa Juventus ei ole hävinnyt ainuttakaan ja voittajakin näistä on peräti kymmenen. Vaikka Tottenham on hyvä joukkue, Juventuksen tappioton kotiputki saanee jatkoa.

Juventus on kova, kokenut ja inhottava vastustaja. Tottenham pelaa Englannissa vauhdikasta peliä, jossa etsitään tilaa linjojen takaa ja tehdään paljon pystyjuoksuja. Juventukselta ei tilaa saa. Joukkuepuolustamisen erikoismiehet ovat yhä vireessä, vaikka Leonardo Bonucci jättikin seuran. Kun Juventus on viime aikoina myös Italiassa näyttänyt normaalilta itseltään alkukauden hakemisen jälkeen, näin Juventuksen suosikkina ainakin tiistaina.

Tottenham on haastaja, mutta hyvä sellainen. Jos he saavat siirrettyä ratkaisun kotikentälleen, kaikki on mahdollista. Viimein Spurs on oppinut pelaamaan Wembleyn pyhätössä kuin kotonaan: viime kaudella kotipelit menivät pahasti pieleen ja matka päättyi jo alkulohkovaiheeseen. Tällä kaudella jälki kotona oli vakuuttavaa.

Valioliigassa vauhti on ollut kohtuullisen hyvää kärkivauhtia. Joulun ajan notkahduksen jälkeen pisteitä on taas tullut ja kotivoitot Arsenalista ja Manchester Unitedista antavat vahvaa uskoa siihen, ettei kukaan ole lyömätön. Päinvastoin, ennakkoluuloton Tottenham pääsee Mestarien liigan jatkopeleihin ilman suuria paineita, mustana hevosena.

Katseet kiinnittyvät jo tiistaina Harry Kaneen. Euroopan hyökkääjäeliittiin noussut pelaaja on jo se, jonka Spurs-fanit toivovat avaavan Juventuksen puolustuksen ja tekevän kullanarvoisen vierasmaalin. Jos näin tapahtuu, erilaiset siirtospekulaatiot eivät ainakaan vähene – ja Kanen oletettuun siirtohintaan voidaan taas laittaa iso annos lisää.

Jari Litmanen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat