Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki

Jauhojärven analyysi: Hakolan eväät oli finaalissa syöty – olisiko pitänyt valita eri alkuerä?

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi piti Ristomatti Hakolan suoritusta onnistuneena, vaikka mitali jäikin saamatta.

PyeongChang 2018
Ristomatti Hakola
Ristomatti Hakola.Lehtikuva

PYEONGCHANG. Ristomatti Hakola teki suomalaisen mieshiihdon historiaa sijoittumalla sprintissä kuudenneksi Pyeongchangissa. Aiempi paras sprinttisuoritus oli Hannu Mannisen vuoden 2002 kahdeksas sija.

Jämin Jänteen hiihtäjä Hakola lähti mitalitavoittein kisoihin, mutta päämatkalla palkintoa ei vielä tullut. Pettymys suoritus ei kuitenkaan ollut.

- Finaalipaikka olympialaisissa on aina kova. Ja mitalin paikkojahan näissä kisoissa on vielä useita, arvioi Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi.

- Olin selvä kutonen finaalissa, ei siinä paljon jossiteltavaa jäänyt. Olympiakutonen kuulostaa korvaan ihan hyvältä, sanoi puolestaan Hakola itse.

Syvemmälle kaivettaessa hieman jossiteltavaakin löytyi. Jauhojärvi olisi Hakolan saappaissa tehnyt toisenlaisen erävalinnan aika-ajon jälkeen. Hakola oli aika-ajon nopein, joten hän pääsi valitsemaan kärkihiihtäjien joukosta parhaissa asemissa.

- Olisin valinnut vitoserän ja kakkoskaavion. Olisi päässyt helpolla ensimmäisestä erästä jatkoon, välierässä tehnyt sen mitä tarvitsee ja finaalissa olisi ollut paukkuja enemmän, Jauhojärvi analysoi.

- Olin päättänyt, että Aleksandr Bolshunovin otan ajomieheksi siihen. Nelos- tai vitoserä olisi ollut hyvä, koska kakkoskaavion kautta mentiin sieltä finaaliin, Hakola puolestaan itse mietti.

Kakkoskaaviossa eli toisessa välierässä hiihtäjät saivat hieman enemmän palautumisaikaa ennen finaalia. Kuudesta finaalihiihtäjästä neljä ensimmäistä olivatkin toisen välierän hiihtäjiä.

- Finaalisuorituksesta ei ole paljoa sanottavaa. Eväät oli syöty ja sillä hyvä, Jauhojärvi analysoi Hakolan finaalia.

- Tuntui ihan hyvältä lähdettäessä. 30 metrin jälkeen ei kuitenkaan enää tuntunut. Ihmettelin, että mikä oikein tuli, kun en jaksanut yhtään. Bolshunovin kepitin Oloksella, mutta nyt se oli pronssilla, Hakola totesi.

Perinteisen sprintti on Hakolan leipälaji, mutta vieläkään hänestä ei tullut ”todella isoa pyssyä”.

- No, olen minä sellainen kevyttykki. Mutta isoon vaatisi metallia. Eihän tässä ole seuraavaan perinteisen olympiasprinttiin kuin kahdeksan vuotta, ei kuulosta edes paljolta. Ole Einar Björndalenkin on 43-vuotias, Hakola päätti puheenvuoronsa viitaten norjalaiseen ampumahiihtolegendaan.

Lue myös:

Hakolan bensa loppui lähdön jälkeen: "Joku voisi luulla, että kaaduin tuolla välillä"

Hakola hyytyi finaalissa – Norjan supertähdestä nuorin miesten hiihdon olympiavoittaja

Kersantti Ristomatti Hakola haluaa olla todella iso pyssy Iivo Niskasen jalanjäljissä, mutta inhoaa päämatkaansa: ”Voisin olla uran jälkeen lukkari ja kapteeni Kankaanpään Mailassa”

Suosittelemme

Tuoreimmat