Suora

  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma
  • Planica, miesten lentomäen karsinta
  • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäen karsinta

Kun sairastelu loppui, Eero Hirvosen rakettimainen nousu olympiamenestyjäksi alkoi – "Huomasimme, että tämä poika voi mennä maailman huipulle"

Eero Hirvonen nousi parissa vuodessa tuntemattomuudesta olympialaisten palkintokorokkeen kantaan.

PyeongChang 2018
Eero Hirvonen yhdistetyn hiihto-osuudella Korean olympialaisissa.
Lehtikuva

*PYEONGCHANG. *Suomi on voittanut yhdistetyssä olympiamitalin viimeksi vuonna 2006 Torinossa. Tuolloin Antti Kuisma, Anssi Koivuranta, Jaakko Tallus ja Hannu Manninen saavuttivat pronssia joukkuekilpailussa.

Edelliset henkilökohtaiset mitalit ovat 16 vuoden takaa: vuonna 2002 Salt Lake Cityssä Samppa Lajunen rohmusi kullat molemmilla henkilökohtaisilla matkoilla. Lisäksi Jaakko Tallus saavutti henkilökohtaisen hopean, ja Suomi vei kullan joukkuekisassa. Suomi voitti Salt Lake Cityssä neljä mitalia yhdistetystä – enemmän kuin mikään muu maa.

Pikakelaus tähän päivään. Pyeongchangin tuulisessa illassa suomalaisen mitalin tuoksua oli pitkästä aikaa ilmassa. Eero Hirvonen lähti ladulle kuudentena, vain parikymmentä sekuntia palkintokorokesijan takaa. Kisakatsomossa aisti, että suomalaiskatsojat uskoivat mitaliin aidosti.

Palkinto jäi kuitenkin saamatta. Hirvonen ei onnistunut kuromaan kärkiporukkaa kiinni. Maalissa hän oli kuudes, ja kovan nousun tehnyt Ilkka Herola kahdeksas. Molemmat ottivat uriensa parhaat arvokisasijoitukset. Hirvonen, 22, vieläpä olympiadebyytissään. Silti molemmat olivat median edessä äärimmäisen pettyneitä.

- Aika tyhjä fiilis. Eihän tuosta hirveästi jäänyt käteen kuitenkaan. Kuudes sija täällä on aika yhtä tyhjän kanssa, mutta ei voi mitään, Hirvonen linjasi.

- Ei tuosta jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Onhan se uskomatonta, miten mäessä voi flopata joka kerta, sijalta 17 hiihtoladulle lähtenyt Herola puolestaan manasi.

Eero Hirvonen
Eero HirvonenLehtikuva

”Paljon kunnianhimoa ja halua olla maailman paras”

Varsinkin Hirvosen kohdalla on kiehtovaa ajatella, kuinka nopeasti nousu mitalikandidaatiksi olympialaisissa on tapahtunut. Helmikuussa 2016 hän oli Salpausselällä 25:s ja otti ensimmäiset maailmancupin pisteensä. Kaksi vuotta myöhemmin hän on pettynyt kuudenteen sijaan olympiadebyytissään.

- Hänellä on paljon kunniahimoa pelissä ja halua olla maailman paras. Kun on tieto, ettei tarvitse ylittää itseään saadakseen mitalin, se harmittaa tietenkin. Arvokisoissa harva tekee mitään supersuoritusta. Yleensä suoriudutaan omalla perustasolla aika pitkälti, selitti Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen.

Kuusi vuotta maajoukkuetta valmentanut Kukkonen on ollut nostamassa suomalaisia takaisin kohti yhdistetyn huippua. Kukkosen mukaan Hirvosen lahjakkuus oli hyvin tiedossa jo ennen ensimmäisiä maailmancup-pisteitä.

- Siihen asti sairastelu oli vaikeuttanut uraa ja hidastanut kehittymistä todella paljon. Kun elimistö saatiin toimimaan, saatiin myös terveys, harjoittelu, palautuminen ja ruokavalio balanssiin. Urheilija alkoi kehittyä ja huomasimme, että tämä poika voi mennä maailman huipulle, Kukkonen selvitti.

Ensimmäisten maailmancup-pisteiden jälkeen Hirvonen on napsinut maailmancupissa useita palkintokorokesijoituksia. Vuosi sitten Lahden MM-hiihdoissa hän oli normaalimäen kisassa yhdeksäs. Olympiadebyytissä mahdollisuudet karisivat Kukkosen mukaan jo mäkiosuudella. Sekä Hirvonen että Herola alisuorittivat hyppyrimäessä. Hirvonen joutui hiihto-osuudelle rakoon, jossa hänen piti tehdä yksin töitä kärjen saavuttamiseksi.

- Jos Eeron hyppy olisi ollut kaksi metriä pidempi, hän olisi ollut heti lähdössä Eric Frenzelin kontissa kiinni. Sitten hiihdossa olisi ollut täysin eri peli ja taktiikka. Ei olisi tarvinnut hukata voimia ensimmäiseen kahteen kierrokseen, Kukkonen kertasi.

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen.
Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen.Lehtikuva

"Ei tarvita mitään pöljää päivää enää"

Kukkonen painotti, että Hirvonen olisi todellakin ollut mitalitaistelussa normaalisuorituksella mäessä. Päävalmentajan mukaan isoimmat haasteet ovat henkisellä puolella.

- Se, mitä pojat hyppäsivät jokaisella harjoituskierroksella, olisi riittänyt aivan hyvin. Edelleenkin meillä on vaan sen psyykkeen kanssa tekemistä. Pääkoppaan tulee pientä kiristystä ja rentous häviää. Sellainen pikkupojan ilme ja nautinto katoaa. Ruvetaan tekemään ja pakottamaan tulosta. Sillä se ei onnistu, Kukkonen alleviivasi.

- Pitää rentoutua ja luottaa siihen, että se oma yksinkertainen tekeminen riittää. On hyvä asia, ettei tarvita mitään pöljää päivää enää. Kun tekee oman suorituksen, pystyy taistelemaan mitalista, päävalmentaja jatkoi silmät kirkastuen.

Kukkosen mukaan olympialaisten avauskisassa toistui sama ongelma kuin Lahden MM-hiihdoissa vuosi sitten. Hiihto kulki, mutta mäkiosuus romutti menestyshaaveet. Päävalmentaja painotti, että hyppääminenkin on mennyt eteenpäin, mutta aikaa tarvitaan lisää.

- Molemmat pojat tekivät arvokisoissa elämänsä parhaan tuloksen. Oltiin taistossa mukana ja tarjottiin sirkushuveja kansalle. Oltiin hyvin lähellä voittotaistelua. Ei tämä mikään floppi ollut missään nimessä. Tämä oli positiivinen suoritus kuitenkin pääsääntöisesti, Kukkonen päätti.

Yhdistetyn kilpailut jatkuvat tiistaina 20. helmikuuta suurmäen kilpailulla. Joukkuekilpailu on ohjelmassa torstaina 22. helmikuuta.

Lue myös:

Yhdistetyn suomalaismitali jäi vielä haaveeksi – "Eero olisi tarvinnut kaksi metriä pitemmän hypyn"

Ilkka Herola latasi suorat sanat: "Mäkihän oli ihan täysi katastrofi"

Hannu Manninen, 39, iloitsi huippuvauhdistaan Pyeongchangin olympialaduilla: "Ainutlaatuinen mahdollisuus minulle"

Suosittelemme

Tuoreimmat