Pärmäkoski teki olympialaisten sekuntitaistossa tempun, johon on aiemmin pystynyt vain Mika Myllylä: ”Tämä antaa uskoa ja luottamusta”

Krista Pärmäkoski otti suomalaisittain harvinaisesti vapaalla hiihtotavalla olympiamitalin. Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan se antaa kannustaa suomalaisia myös toisen hiihtotavan harjoitteluun.

urheilu
Krista Pärmäkoski
Krista PärmäkoskiLehtikuva

Krista Pärmäkoski venytti naisten 10 kilometrin vapaalla hiihtotavalla poikkeukselliselle mitalille. Lopun rutistuksella Pärmäkoski nousi jakamaan pronssia yhdessä Norjan Marit Björgenin kanssa.

Pelkästään vapaalla hiihdetyissä henkilökohtaisissa kisoissa olympialaisissa aiemmin mitalille on yltänyt vain Mika Myllylä, joka oli pronssilla vuoden 1994 kisoissa Lillehammerissa 30 kilometrillä.

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan Pärmäkosken harvinainen suomalaismitali vapaalla hiihtotavalla antaakin uskoa tulevaisuuteen.

– Tämä tuo luottamusta, että myös vapaa hiihtotapa sopii suomalaisille. Mitali kannustaa meitä panostamaan enemmän myös vapaan hiihtotavan harjoitteluun, Lassila painotti.

Ylen studiossa vieraillut maastohiihdon entinen huippuvalmentaja Jarmo Riski korostikin, että vapaalla hiihtotavalla menestyminen on harjoittelukysymys.

– Mitä nuorempana ottaa molemmat tekniikat haltuun, niin sen parempi. Jos aikoo olla ammattihiihtäjä, niin pitää osata hiihtää molemmilla tyyleillä, Riski totesi.

Riskin mukaan Pärmäkosken mitalisuoritus torstaina näytti hyvin tasapainoiselta. Pärmäkoski nousi viimeisellä 1,6 kilometrillä tasoihin Marit Björgenin kanssa. Pärmäkoski ohitti myös lopun vedollaan yhdysvaltalaisen Jessica Digginsin.

– Kisassa oli Kristalle sopiva ja riittävän napakka alku. Krista otti myös lopun pitkät nousut rennosti. Joskus ne menevät puristamiseksi, mutta nyt tuli tosi hyvännäköistä rentoa lyöntiä, Riski analysoi.

Vielä 1,6 kilometriä ennen maalia Pärmäkoski oli Digginsiä jäljessä viisi sekuntia. Mutta hän oli 3,3 sekuntia nopeampi maalissa. Björgeniä hän otti lopussa kiinni 2,9 sekuntia.

Kiri viimeisteltiin loppusuoralla.

– Kristalla ei tullut kaarteessa takapainoisuutta, jota välillä tulee happojen takia. Olen tosi tyytyväinen, Riski sanoi.

Olympiavoiton vei hieman yllättäen norjalaisista Ragnhild Haga selvällä erolla. Toiseksi tullut Charlotte Kalla jäi 20,3 sekuntia.

– Haga oli ylivoimainen tänään. Hänelle ei kukaan pystynyt mitään, Riski painotti.

Päivitetty kello 10.55. Lisätty sana henkiökohtainen pelkästään ja kisan väliin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat