Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Ihmisrauniosta MM-tittelihaastajaksi - pilkattu Robert Helenius on ällistyttänyt koko nyrkkeilymaailman

Dettmann kertoi Markkasen taustoista yhdysvaltalaismedian haastattelussa: "Lauri ei ole koko elämässään koskenut alkoholiin"

Markkanen pelaa lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa tulokkaiden tähdistöottelussa Los Angelesissa. Toimittaja, joka luuli Markkasta pehmeäksi ennen kauden alkua, ylistää häntä nyt artikkelissaan.

NBA
Lauri Markkanen hymyilee vaihtopenkillä.
AOP

Vielä viime kesänä Sam Smith, legendaarinen Chicago Bulls -toimittaja, epäili Lauri Markkasen olevan pehmeä koripalloilija. Varaustilaisuuden jälkeen hän kysyi Markkaselta eurooppalaisille esitettävän vakiokysymyksen: Olet valkoinen eurooppalainen. Oletko pehmeä?

– Tiedän, että stereotypia on olemassa. Mutta en lue itseäni siihen joukkoon. En ole pehmeä. Pelaan kovaa, Markkanen totesi.

– Ymmärrän, miksi stereotypia on olemassa. Mutta se on katoamassa pian, koska ulkomailta tulee koko ajan sitä muuttavia pelaajia.

Nyt kun Markkanen on osoittanut kuuluvansa tämän kauden tulokkaiden parhaimmistoon, Smith on siirtynyt suomalaisen hehkuttajien joukkoon. Smith julkaisi NBA.com-sivustolla (siirryt toiseen palveluun) pitkän jutun Markkasesta ennen tähdistöviikonloppua. Siinä hän käy läpi Markkasen tietä Jyväskylästä tulokkaiden tähdistöpeliin perjantaina Los Angelesissa.

Sisu on konsepti, jota Markkanen symboloi

Smith on haastatellut juttua varten Markkasta ja Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajaa Henrik Dettmannia. Heiltä hän on oppinut sisun käsitteen.

– Sisu on konsepti, jota Markkanen vaikuttaa symboloivan, Smith kirjoittaa. Hänestä sisu on osaltaan syynä sille, miksi Markkanen on NBA:ssa donkannut, repinyt puolustuslevypalloja, torjunut ja ottanut ison heiton toisensa jälkeen.

Dettmann kertoo artikkelissa Smithille tutun tarinan siitä, miten sisulla pärjättiin talvisodassa. Valmentaja kertoo myös avoimesti kohtaamisistaan Markkasen kanssa tämän ollessa lukiolainen. Dettmann on ollut mukana seuraamassa pelaajan tietä Jyväskylän HoNsUsta Los Angelesin tähdistöviikonloppuun.

– Mutta sille Markkanen ei maljoja kohota, Smith kirjoittaa.

– Lauri ei ole koko elämässään koskenut alkoholiin, Dettmann väittää.

– Hän ei juuri käy bileissä.

Dettmannin mukaan Markkanen on pohdiskeleva henkilö, joka tekee päätöksiä harkiten. Hän on ujo. Tullessaan Jyväskylästä lukioon ja HBA Märskyn joukkueeseen Markkanen kertoi, ettei ollut varma, oliko tehnyt oikean päätökseen jättäessään ystävänsä ja perheensä taakseen.

– Sanoisin, että hän on turvallisuusorientoitunut. Hän haluaa, että asiat ovat jetsulleen, Dettmann sanoo. Kolmen Helsingissä vietetyn kuukauden jälkeen Markkanen halusi jo muuttaa opintosuunnitelmaansa koripallouraa tukevaksi. Vuoden jälkeen hän pyysi äitiään muuttamaan pois Helsingistä, koska halusi oppia elämään yksin.

– Silloin tiesin, että hän pyrkisi NBA:han, Dettmann kertoo.

Lukiovuodet Mäkelänrinteessä eivät olleet Markkaselle vain helppoja. Hän sairasteli usein kovassa treenirytmissä, jossa lukiopäivään oli sisällytetty kahdet pallolliset harjoitukset sekä voimatreeniä.

– Olin usein kipeänä. Yhtenä syynä oli varmaan se, että kasvoin niin paljon niin nopeasti. Joka paikkaan sattui koko ajan, Markkanen muistelee.

Arizonassa Markkasen lahjoja ei ymmärretty

Smith käy artikkelissaan läpi myös Markkasen vuotta Arizonan yliopistojoukkueessa. Arizona tippui NCAA:n lopputurnauksessa liian aikaisin, jo neljännesvälierävaiheessa.

– College-koripallo. Mikä sekasotku, Smith kirjoittaa.

– Arizonassa ei osattu ottaa iloa irti Markkasesta. He eivät näyttäneet uskovan, että Laurista oli koulittu modernin koripallopelaajan prototyyppi. Iso mies, joka osaa tehdä koreja sisältä ja ulkoa, kuljettaa ja syöttää, Smith manaa.

Markkanen myöntää, että hänen roolinsa typistyi Wildcatsin-joukkueessa turhan yksinkertaiseksi.

– He käskivät vain ottamaan levypallon ja syöttämään pelintekijälle, Markkanen kommentoi Smithille.

Markkanen kertaa, miten hänestä tuli niin monipuolinen pelaaja. Tarina on suomalaisille tuttu. Hänen isänsä Pekka Markkanen käski juniorijoukkueen valmentajaa peluuttamaan Markkasta ykköspaikalla eli pelinrakentajana, vaikka Markkanen olikin pitkä. Hieman vanhempana hän siirtyi pieneksi laitahyökkääjäksi kolmospaikalle.

– Tiesin, että kun tulen vahvemmaksi ja kasvan, voin kehittää myös sisäpeliäni, Markkanen sanoo.

– Joskus joukkuekaverit ihmettelivät, miten osaan kuljettaa palloa kentänpäästä toiseen, vaikka olen heitä pidempi. Minulla oli kuitenkin aina hyvät joukkuekaverit. Ei minulla koskaan ole ollut huonoja.

Toimittaja Smithin mukaan Markkanen ei paljoa vitsaile, mutta hänen silmissään on silloin tällöin pilkahdus Marxin komediaveljesten Harposta (70-vuotiaille toimittajille tyypillinen kulttuurinen viittaus!). Esimerkiksi silloin, kun hän puhuu isästään.

– En aina ymmärtänyt, mitä Pekka ajoi takaa. Tein vain, mitä käskettiin. Mutta ei hän mikään LaVar Ball ollut, Markkanen vitsailee.

LaVar Ball on Lakers-tulokas Lonzo Ballin isä, kaikkien aikojen korisfaija, joka on antanut pähkähulluja lausuntoja pojastaan medialle jo pitkään ennen kauden alkua.

Mutta Markkanen ei ole Lonzo. Suomalaisen hyppyheitto näyttää täydelliseltä, toisin kuin Ballin erikoinen vippaus. Markkanen upotti voittoheiton koriin jo neljännessä ammattilaispelissään Atlanta Hawksia vastaan. Se teki moneen vaikutuksen.

– Olen aina halunnut olla se pelaaja, jolla on pallo, kun peli ratkaistaan, Markkanen kertoo.

– Tiedän, että pari kertaa olen heittänyt ohi. Ennen kuin upotin ensimmäisen voittoheittoni, heitin ohi monta kertaa. Tuntui pahalta epäonnistua ja hävitä. Yritin kuvitella, mitä tuntuisi onnistua ja voittaa. Siksi halusin pallon käsiini. Halusin ratkaista ottelun.

Smithin mielestä vastaus kuvastaa sisua. Markkanen ei olekaan pehmeä eurooppalainen.

– Hän edustaa maataan hyvin. Heidän sietäisi olla ylpeitä hänestä. Bullsillakin taitaa olla ihan hyvä fiilis, Smith päättää.

Lue myös:

Lauri Markkanen taistelee kaikkien aikojen ennätyksestä maailman kovimpien koripallotähtien keskellä – miten se on mahdollista?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat