Suora

  • Lentopallon EM: Ranska - Serbia
  • Rallin MM, Saksa, kisakooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hysteeristä kiljuntaa, nallekarhuja ja rakkaudentunnustuksia – olympiakisojen seuratuin tähti säkenöi ja uusi olympiakultansa

Supertähti Yuzuru Hanyu oli olympialaisten miesten taitoluistelussa ykkönen niin pisteissä, aplodeissa kuin jäälle heitettyjen pehmolelujen määrässä mitattuna.

PyeongChang 2018
Yuzuru Hanyu
Taitoluistelija Yuzuru Hanyu voitti olympiakultaa. Hän oli ykkönen myös neljä vuotta sitten Sotshissa.AOP

GANGNEUNG. Talviolympialaisten taitoluisteluareenan lähes täysi katsomo pidättää hengitystään. Vapaaohjelmansa juuri luistellut Kanadan Patrick Chan odottaa pisteitään, mutta se ei ole ainoa syy kunnioittavaan hiljaisuuteen.

Jäälle on saapunut lämmittelemään miesten taitoluistelun tämän hetken suurin tähti Yuzuru Hanyu. Vaikka 23-vuotias japanilainen on jo vuosien ajan saattanut faninsa hysteriaan ja itkunsekaiseen kiljuntaan, osaa olympiayleisö kunnioittaa lajietikettiä. Vielä ei ole soveliasta kannustaa seuraavaa kilpailijaa.

Chan saa pisteensä, nousee kuudenneksi ja saa katsojilta aplodit. Kuulutus seuraavasta kilpailijasta puolestaan hukkuu hurjiksi äityneiden suosionosoitusten sekaan. Puolustava olympiakultamitalisti Hanyu tervehtii yleisöä ja saa vastakaiuksi äänekkäitä rakkaudentunnustuksia.

Tunnelma on kuin ennen suuren rokkitähden konserttia.

Yuzuru Hanyu
Yuzuru Hanyun olympiavoitto irtosi yhteispistein 317,85.AOP

Neljän ja puolen minuutin päästä show on ohi. Japanilaisen Onmyōji-elokuvan musiikin päätös sekoittuu jälleen hurjiin suosionosoituksiin, ja jää täyttyy katsomosta heitetyillä Nalle Puh -pehmoleluilla – kuten lajissa on tapana.

Lahjojen, yleensä kukkien tai pehmolelujen, viskominen jäälle sen jälkeen, kun oma suosikki on esiintynyt, on taitoluistelun oudoin ja samalla huvittavin perinne. Hanyun toteemieläin on Nalle Puh, ja keltaisesta pehmokarhusta on tullut miehen tavaramerkki.

Pikkuiset junioriluistelijat keräävät nallet jäältä ja vievät ne suureen kasaan kentän laidalle. Jo lyhytohjelman jälkeen johtoasemassa ollut Hanyu saa pisteensä: paikoin horjahteleva, mutta taitoa, eleganssia ja näyttäviä neloishyppyjä tarjonnut vapaaohjelma tuo loistotuloksen 206,17.

Japanilaistähti nousee kärkeen ohi Kiinan Boyang Jinin ja tarraa tiukasti kiinni toiseen peräkkäiseen olympiakultaan. Yleisö riemuitsee jälleen sankarinsa urotekoa, Hanyun nimeä huutavat sekä nuoret että vanhat, ja katsomoissa levitellään niin Japanin lippuja kuin printtipainettuja "Yuzu"-kannatuskylttejä.

Yuzuru Hanyun faneja.
Yuzuru Hanyun faneja katsomossa kyltteineen ja Nalle Puh -pehmoleluineen.AOP

Ja vaikka ollaan olympialaisissa, ei ihaillun tähtiluistelijan kannatus rajoitu vain oman maan katsojiin.

- Tulin katsomaan suosikkiani Yuzurua. Hän on mahtava, jopa kaikkien aikojen paras, kertoo kiinalainen Yusidan.

- Hän on paras. Ja voittaa tänään, kuittaa vanhempien kiinalaisrouvien joukko taaemmalta penkkiriviltä.

Yusidan ja kiinalaisrouvat eivät tunnustaudu taitoluistelufaneiksi, vaan juuri Yuzuru-faneiksi. Todisteena tästä he puristivat omia pehmolelujaan vielä maamiehensä Boyang Jinin esityksen jälkeen. Hanyun luistelun jälkeen nallepuhit saavat vihdoin lentää.

Japanilaisfaneja.
Gangneungin jääareenaan oli saapunut runsaasti japanilaisia taitoluistelufaneja.AOP

Latvialainen Valeria on saapunut Pyeongchangin talviolympialaisiin katsomaan vain ja ainoastaan miesten vapaaohjelmaa. Tai siis Hanyua.

- Muut kilpailut olisivat tulleet liian kalliiksi. Sain vanhemmiltani mukaan kaksi pehmolelua. Toisen pidän itse, toisen heitin jäälle, yksin istuva Valeria kertoo Nasu-lelu sylissään.

Possun hunajaa rakastava paras kaveri päätyi siis kentälle. Ja vaikka oma heitto ei kantaisi kilpa-alueelle asti, kuuluu leikin henkeen kaverin auttaminen.

- Tätä lähemmäksi ei tarvitse mennä. Jos lahja ei lennä tarpeeksi pitkälle, joku muu heittää sen jäälle asti.

Taitoluistelua tuntemattomalle lelujen heitteleminen voi tuntua oudolta. Lajiväelle tapa on kuitenkin rakas.

- Omalle idolille ei pääse muuten puhumaan, hän on niin kaukana. Tämä on tapa osoittaa kunnioitusta ja ihailua. Jos en voi tunnustaa rakkauttani suoraan, voin ainakin heittää pehmolelun, selittää Hanyun lisäksi usealle muullekin luistelijalle lahjoja viskelevä thaimaalainen Jom.

Yuzuru Hanyun lahjat.
Pienet luistelijat keräsivät Yuzuru Hanyun lahjasaaliin jäältä. Pehmoleluja kertyi monta kassillista.AOP

Vaikka Hanyun kannatus ylittää maiden rajat, antaa lauantain vapaaohjelman kilpailu tuplasti riemua juuri japanilaisille. Hanyun suoritus riittää loppuun asti ja tuo Japanille maan ensimmäisen olympiakullan Pyeongchangista. Viimeisenä luisteleva Shoma Uno kiilaa puolestaan hopealle ohi espanjalaisen kuusinkertaisen Euroopan mestarin Javier Fernandezin.

Japanin kaksoisvoiton selvitessä raivokkaimmin katsomossa juhlivatkin japanilaiset. Aurinkolippua heiluttava Hana kertoo riemunkyyneleitään niellen, että kilpailu oli raastava kokemus niin Hanyulle kuin faneille.

- Hän luisteli todella hermostuneesti, mutta yritti parhaansa. Hän kilpaili pitkästä aikaa, ja myös me katsojat seurasimme jännittyneinä ohjelmaa.

Viime huhtikuussa Helsingissä MM-kultaa voittaneen Hanyun kisakunto olympialaisissa oli vielä ennen lyhytohjelmaa kysymysmerkki. Tähti loukkasi marraskuussa nilkkansa, eikä luistellut ennen Pyeongchangia lainkaan julkisesti.

Shoma Uno, Yuzuru Hanyu ja Javier Javier Fernandez.
Olympiamitalistit Shoma Uno, Yuzuru Hanyu ja Javier Javier Fernandez poseeraavat valokuvaajille.AOP

Kilpailu on ohi, ja väki alkaa virrata Gangneungin luisteluareenalta. Paikallista aikaa lauantaiaamuna luisteltu vapaaohjelma tarjosi lähes täydelle hallille hienon tunnelman ja huikeita suorituksia.

Kovasta tasosta kertoo esimerkiksi se, että Yhdysvaltain Nathan Cheng suoritti ohjelmassaan ennätykselliset kuusi neloishyppyä. Vaikka Cheng vastasi päivän parhaasta pistemäärästä (215,08), jäi jenkki kuitenkin perjantain heikon lyhytohjelmansa takia yhteiskilpailussa vasta viidennelle sijalle, Kiinan Jinin taakse.

Päivän ykkönen on tietenkin niin pisteissä, aplodeissa kuin lahjojen määrässä mitattuna voiton vienyt Hanyu. 23-vuotias japanilainen pääsee myös harvinaiseen joukkoon.

- Olen iloinen, enkä oikein osaa sanoa muuta. Tein tänään parhaani. En tiedä, oliko se elämäni parasta luistelua, mutta voin sanoa sydämestäni, että luistelin parhaani tänään, olympiakultansa myötä harvalukuiseen joukkoon noussut Hanyu kertoo kilpailun jälkeen.

Historian saatossa vain kolme luistelijaa on onnistunut puolustamaan olympiakultaansa peräkkäisissä talvikisoissa: Ruotsin Gillis Grafström (1920, 1924, 1928), Itävallan Karl Schäfer (1932, 1936) ja Yhdysvaltain Dick Button (1948, 1952). Ja nyt neljäntenä Yuzuru Hanyu 2014 sekä 2018. Edellisestä kerrasta ehti vierähtää 66 vuotta.

Lue lisää:

Olympiakullan uusinut Hanyu pääsi Nalle Puh -sateeseen

Historiallinen temppu ei riittänyt mitaleille – Hanyu nappasi taas kultaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat