Hyppää sisältöön

Björgen vei Norjan olympiakultaan – Suomi taipui neljänneksi

Marit Björgen päihitti Ruotsin Stina Nilssonin naisten hiihtoviestin ankkuriosuudella ja varmisti Norjalle olympiakullan. Suomi jäi neljänneksi.

Krista Pärmäkoski

Norja otti olympiakultaa naisten 4x5 kilometrin hiihtoviestissä. Kisa ratkesi ankkuriosuudella, kun Marit Björgen otti Ruotsin Stina Nilssonin päänahan.

Venäläisten olympiaurheilijoiden joukkue nappasi pronssia. Suomen (Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski) kohtalona oli jäädä neljänneksi.

Ruotsi, Venäjän joukkue ja Norja lähtivät ankkuriosuudelle kolmen sekunnin sisällä toisistaan. Nilsson ja Björgen pudottivat venäläisen Anna Netshajevskajan nopeasti kyydistään ja ratkaisivat olympiavoiton keskenään loppumetreillä. Kiritykki Nilsson jäi lopulta aseettomaksi, ja Björgen piti ruotsalaisen helpon näköisesti takanaan.

Suomen Pärmäkoski pääsi ankkuriosuudelle vasta viidentenä reilut 40 sekuntia kärkikolmikosta, eikä mitalikamppailuun ollut enää asiaa. Netshajevskaja piti venäläiset pronssilla 20 sekunnin turvamarginaalilla.

Roponen jäi kolmannella osuudella

Aino-Kaisa Saarinen toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon neljäntenä 20 sekuntia kärjestä. Toista osuutta hiihtänyt Kerttu Niskanen pääsi Ruotsin Charlotte Kallan peesiin, ja kaksikko nousi ohi Norjan heikosti onnistuneen Astrid Jacobsenin.

Niskanen nosti Suomen lopulta kolmanneksi toiseen vaihtoon tultaessa, mutta ei pysynyt Kallan perässä osuutensa loppuun saakka. Norjan Jacobsen sen sijaan putosi hetkessä 20 sekuntia Niskasen taakse. Ruotsi ja venäläisten joukkue oli karussa viestin puolivälissä.

Kolmannella osuudella Norjan Ragnhild Haga ajoi Riitta-Liisa Roposen kiinni ja jätti suomalaisen pitkälle takamatkalle. Roponen putosi jopa Sveitsin taakse viidenneksi. Haga oli suomalaista noin minuutin nopeampi viiden kilometrin matkalla. Haga nosti joukkueensa Ruotsin ja venäläisten kantaan pedaten näin Björgenille mahdollisuuden, jota tämä ei jättänyt hyödyntämättä.

Katso viestin kohokohdat klikkaamalla jutun kuvaa.

Katso tulokset täältä.

Lue myös:

Suomen viestinaiset joutuivat liian kovaan kyytiin – "Vauhti kostautui"