Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Olympialaisten toistaiseksi suurin kiekkoyllätys on junailtu suomalaisvoimin: "Kari on Slovenian jääkiekon Gustav Bubnik"

Kari Savolaisen ja Risto Dufvan valmentama Slovenia yllätti alkusarjassa USA:n ja Slovakian. Savolaisen mukaan slovenialaisten kiekkoilijoiden vahvuus on improvisointi ja luovuus, eli pelaaminen vastoin valmentajan ohjeita.

PyeongChang 2018
Slovenia kukisti Jan Mursakin johdolla Yhdysvallat.
Slovenia kukisti Jan Mursakin johdolla Yhdysvallat.AOP

Slovenian jääkiekkomaajoukkueen piti olla näiden olympialaisten heittopussi yhdessä Etelä-Korean kanssa. Etenkin kun NHL-tähti Anze Kopitar on poissa, Slovenialla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia haastaa isompiaan. Urheilun suola on sen vaikea ennustettavuus. Kaikkien yllätykseksi pieni kiekkomaa voitti alkusarjassa Yhdysvallat ja Slovakian, mikä vei joukkueen B-lohkossa toiseksi.

Pyeongchangin olympialaisten toistaiseksi suurimman kiekkoyllätyksen taustalta löytyy suomalaista valmennusosaamista. Slovenian maajoukkueen päävalmentaja on Kari Savolainen, joka pyysi Mikkelin Jukurien luotsin Risto Dufvan avukseen Etelä-Koreaan.

– Me lähdimme niin selvinä altavastaajina tähän turnaukseen, että kyllä se menestys on ollut yllätys vähän meille itsellemmekin, Savolainen sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Savolaisen, 62, olympiaprojekti lähti liikkeelle viime keväänä, kun Slovenia putosi MM-kisojen B-sarjaan. Tässä vaiheessa maan kiekkoliiton johto muisti Savolaisen, joka valmensi Slovenian maajoukkuetta vuosina 2003–05. Savolainen halusi pitää edellisen päävalmentajan Nik Zupančičin mukana projektissa, joten Zupančič siirtyi apuvalmentajaksi. Myöhemmin mukaan värvättiin Dufva, joka toimii katsomovalmentajana.

– Penkin takana on edustettuna terävin jääkiekko-osaaminen, mitä Sloveniassa on. Mielestäni on ihan oikein, että siellä (vaihtopenkillä) on viime kauden päävalmentaja ja muita slovenialaisia kiekko-osaajia, joiden tehtävä on olla etulinjassa. Minun roolini on olla tällainen taustoittaja ja antaa tukea tässä, Dufva kertoi roolijaosta.

Kari Savolainen (vas.) ja Risto Dufva.
Kari Savolainen (vas.) ja Risto Dufva.Riku Salminen / Yle

Suomalainen vamlentajakaksikko tuntee toisensa vuosien takaa. Dufva toimi Savolaisen apuvalmentajana Jypissä kausilla 1993–94 ja 1995–96.

– Koin, että olisi todella hyvä, jos olisi sellaista päivän valmentamisen osaamista tässä apuna. Risto henkilönä sopi tähän parhaiten, Savolainen sanoi.

Savolainen on ollut pitkään sivussa seuravalmentamisesta, eikä maajoukkuepestejäkään ole hetkeen ollut. Dufva sen sijaan tunnetaan Jypin mestarivalmentajana ja nykyisin Jukurien liigaprojektin vetäjänä.

– Yhteistyömme tuossa valmennusporukassa on ollut positiivinen yllätys. Sehän nyt oli selvää, että Kari on Slovenian jääkiekon Gustav Bubnik, mutta se miten hyvin minutkin otettiin vastaan, on yllättänyt, Dufva sanoi.

Ensimmäinen suurvoitto olympiatasolla

Viime keväänä kuollut Bubnik oli tshekkoslovakialainen kiekkovalmentaja, jonka johdolla Leijonat otti historiansa ensimmäisen suurvoiton. Suomi voitti Bubnikin alaisuudessa Tshekkoslovakian vuoden 1967 MM-kisoissa.

Savolaisen ensimmäinen projekti Slovenian päävalmentajana oli menestyksekäs, vaikka ihan vastaavia suurvoittoja ei tuolloin tullutkaan. Slovenia nousi Savolaisen johdolla MM-kisojen A-divisioonaan vuonna 2004 ja vältti karsiutumisen vuotta myöhemmin. Ainoa kauneusvirhe oli olympiakarsintojen päättyminen pettymykseen.

– Siitä on sen verran pitkä aika, että moni asia on muuttunut. Pelaajamäärä ei tosin valitettavasti muuttunut mihinkään, se on ihan minimaalinen. Isoin muutos on, että suurin osa pelaajista pelaa ulkomaisissa sarjoissa ympäri maailmaa. Silloin, kun olin tässä tehtävässä viimeksi, mukana oli etupäässä vain kotimaassa pelaavia pelaajia.

Ziga Jeglic ratkaisi Slovenian voiton Slovakiasta.
Ziga Jeglic ratkaisi Slovenian voiton Slovakiasta.Jung Yeon-Je / AFP / Lehtikuva

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n mukaan Sloveniasta löytyy 136 miespelaajaa ja yhteensä tuhat jääkiekon harrastajaa. Kahden miljoonan asukkaan maassa on käytännössä kaksi vakavasti otettavaa kiekkojoukkuetta: HK Olimpija Ljubljana ja Anze Kopitarin kasvattajaseura HDD Jesenice.

Näistä seuroista olympiajoukkueessa on mukana vain Olimpijan kokenut Andrej Hebar. Suurin osa pelaajista kiekkoilee Itävallassa tai Tshekissä. Kirkkaimmat tähdet Rok Ticar, Robert Sabolic ja Ziga Jeglic ovat hyviä KHL-tason pelaajia ja USA:n kaataja Jan Mursak pelaa Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä.

Parhaimpien slovenialaispelaajien perustaso on parantunut huomattavasti runsaassa kymmenessä vuodessa. Se auttoi Savolaista johdattamaan Slovenian ensimmäiseen suurvoittoon olympiatasolla, kun Yhdysvallat kaatui jatkoajan jälkeen 3–2.

– Olemme pyrkineet ottamaan huomioon sen, että heidän vahvuutensa on ehdottomasti improvisointi ja luovuus, eli pelaaminen vastoin valmentajan ohjeita, Savolainen murjaisi.

– Se, mitä olemme pyrkineet tuomaan lisää, on vähän rakennetta peliin. Riston apu on ollut siinä isossa osassa. Kyllä se peli on edelleen hataralla pohjalla, mutta emme ole lähteneet pelkällä puolustamisella liikkeelle. Pelaajan pitää tällaisessa turnauksessa nauttia.

Slovenia juhli voittoa Slovakiasta.
Slovenia juhli voittoa Slovakiasta.Jung Yeon-Je / AFP / Lehtikuva

"Härmän hokijantterit olisivat miettineet, että miten meille oikein käy"

Slovenia kohtaa Norjan Pyeongchangin olympiaturnauksen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, joka pelataan tiistaina. Panoksena on paikka puolivälierissä Venäjän olympiaurheilijoita vastaan. Voitto Norjasta tarkoittaisi myös Slovenian olympiahistorian parasta sijoitusta (viides tai kuudes). Neljä vuotta sitten Slovenia oli seitsemäs.

– Otetaan tähän vanha sääntö, että norsu pitää syödä palasina. Eli keskitytään aina siihen seuraavaan palaseen. Norja on meidän seuraava vastustaja ja joukkueen jutuista alkoi paistaa läpi, että voi voi kun Norja tulee, kun viime vuonna hävisivät niille MM-kisoissa, Dufva sanoi.

Dufva tosin huomasi, että aikaisemmat pettymykset eivät paina liikaa slovenialaisten pelaajien pääkopissa. Suomalaisvalmentaja oli Venäjän olympiaurheilijoita vastaan kärsityn ruman 2–8-tappion jälkeen ihmeissään.

– Kari rauhoitteli, kun mietin, että miten tästä toivutaan. Kari sanoi, että nämä ovat sellaisia veijareita, jotka pystyvät ihmetekoihin molempiin suuntiin. Vuorokauden päästä pelaajat olivat ihan kuin sitä Venäjä-ottelua ei olisi ollutkaan.

– Sanon, että härmän hokijantterit olisivat siinä tilanteessa miettineet, että miten meille oikein käy.

Slovenia ja Norja kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tiistaina kello 9.40 Suomen aikaa. Ottelun etenemistä seurataan Yle Puheen olympiaradiossa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat