Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Uskomatonta mitalisadetta! Norja dominoi olympiakisoja, mutta talviurheilumahdin pomo on yllättynyt vain hiihtostadionilla

Norjalaisurheilijoiden menestys Pyeongchangin olympialaisissa on ollut silmiinpistävää. Mitalisade on ollut niin sankkaa, että joukkueen virallinen tavoite täyttyy jo hyvissä ajoin ennen kisojen päätöstä.

PyeongChang 2018
Johannes Hösflot Kläbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Didrik Tönseth, Ingvild Flugstad Östberg, Ragnhild Haga ja Marit Björgen juhlivat viestikultaa.
Lehtikuva

Norjan kansallislaulu on raikunut tiuhaan tahtiin Etelä-Korean olympialaisten palkintojenjaossa. Vierestä katsottuna norjalaisten mitalitahti on ollut huima, mutta maan urheiluytimessä yllätykset ovat olleet vähissä.

– Ragnhild Haga oli todella nopea naisten 10 kilometrillä. Se oli yllätys. Muut ovat onnistuneet aikaisemminkin, ja siksi olimme jo etukäteen aika luottavaisia. Meillä oli monia hyviä urheilijoita eri lajeissa, joten pystyimme luottamaan, että jos joku ei onnistu, niin joku toinen onnistuu. Ja niin on tapahtunut, Norjan Olympiatoppenin huippu-urheilujohtaja Tore Övrebö kommentoi.

Övrebön hymy on herkässä miesten maastohiihtoviestin jälkeen, sillä Norjan kvartetti juhlii taustalla maan yhdeksättä kultamitalia Etelä-Korean olympialaisissa. Se on samalla Norjan 25:s mitali.

Nyt mitaleita on kasassa jo 28, joista 11 on kultaisia. Se on selvästi eniten näissä kisoissa.

Totuttuun tapaan Norja on saavuttanut eniten mitaleja maastohiihdosta. Kymppi helähti rikki jo avausviikon aikana ja lisää lienee luvassa, sillä hiihtäjien ohjelmassa on vielä neljä kilpailua.

Muut lajit antavat vakuuttavaa tulitukea. Hiihdon ohella norjalaismitalisteja on nähty alppihiihdossa, ampumahiihdossa, freestylehiihdossa, pikaluistelussa ja Lahden pienen notkahduksen jälkeen myös mäkihypyssä.

– Olemme hyviä puskemaan toisiamme eteenpäin. Olemme myös treenanneet todella kovaa viime kauden jälkeen ja yrittäneet parantaa. Se on tietenkin tärkeää, jos haluaa päästä huipulle samaan kuntoon kuin Kamil Stoch, suurmäessä olympiapronssia saavuttanut Robert Johansson taustoittaa.

Övrebö nostaa esiin myös 5 000 metrillä pronssia saavuttaneen pikaluistelijan Sverre Lunde Pedersenin. Norjan edellisestä pikaluistelumitalista ehti kulua kahdeksan vuotta, joten "oli jo aikakin", Övrebö huomauttaa.

– Olemme tehneet pikaluisteluliiton kanssa kovasti töitä kehittääksemme uuden huippuohjelman, joka on ollut vähän alamaissa. Toivomme pikaluistelusta yhdestä kahteen mitalia lisää, sitten olemme menestyneet, hän jatkaa.

“Koreassa menestyneet maat ovat vauraita”

Tore Övrebö johtaa norjaisen urheilun kruununjalokiveä – Olympiatoppenia. Sinne on koottu kaikki huippu-urheilijoiden tarvitsemat palvelut.

Oslossa sijaitsevassa urheilupyhätössä konkretisoituu suomalaistenkin urheilujohtajien päiväuni – parhaat harjoittelevat parhaiden kanssa, parhaissa olosuhteissa ja parhaassa mahdollisessa valmennuksessa.

Olympiatoppenin budjetti kuluvalle vuodelle on 155 miljoonaa kruunua eli lähes 16 miljoonaa euroa. Olympiavuosi kasvatti pottia miljoonalla.

Pyeongchangin olympialaisissa rahaa palaa lähes 21 miljoonaa kruunua eli runsaat 2,1 miljoonaa euroa. Sotshiin verrattuna kasvua on yli 670 000 euroa.

Tämä on kuitenkin pientä sen rinnalla, minkälaisen rahatukun avittamina norjalaiset ovat valmistautuneet neljä viime vuotta. Yhtenä esimerkkinä suksihuolto. Norjalaiset tuskailivat Sotshin olympialaisten leudoissa keleissä ja hiihtomenestys jäi odotettua vaisummaksi. Sen vuoksi norjalaisten voiteluprojekti on saanut neljän vuoden aikana 14,7 miljoonaa kruunua eli puolitoista miljoonaa euroa – tulokset voi lukea mitalitaulukosta.

– Täällä ovat menestyneet maat, jotka ovat vauraita. Joten raha on tietenkin osa menestystä. Mutta se ei pelkästään riitä, tarvitaan myös hyviä ihmisiä, Övrebö sanoo.

Rahasta on pulaa myös öljyvaltiossa

Etelä-Korean auringon alla vaikuttaa, ettei norjalaisen urheilun yllä ole minkäänlaista huolen hattaraa. Övrebön mukaan näin ei suinkaan ole. Maastohiihto kaipaa lisää nuoria naisia.

– Meidän täytyy auttaa nuoria tyttöjä ottamaan viimeinen askel kohti huippua. Miesten puolella näyttää nyt hyvältä, muutama vuosi sitten tilanne oli päinvastainen. Miesten joukkue oli heikko verrattuna naisiin, jotka dominoivat täysin. Nyt naisten tilanne on avoin.

Övrebö kaipaa myös lisää rahaa. Norja jyrää talviurheilussa, mutta kesälajeissa maa jää muiden jalkoihin.

– Yritämme saada poliitikot ymmärtämään, että malli toimii nykyisellään niin hyvin kuin mahdollista. Mutta nyt täytyy investoida, että voimme saavuttaa lisää. Talvilajeissa pitää jatkaa kuten tähänkin asti, mutta haluamme enemmän resursseja, rahaa ja lapsia kesälajeihin, että voimme olla vähintään yhtä hyviä kuin Ruotsi ja Tanska. Nyt olemme heitä jäljessä, eikä se tunnu hyvältä.

Tokion 2020 olympialaisiin on kaksi vuotta aikaa, mutta pysytään vielä talviolympialaisissa, joissa Norja ehtii juhlia vielä monta kertaa. Joukkueen virallinen tavoite on 30 mitalia, joista 10 kultaista. Kultamitalitavoite on jo täynnä. Tällä tahdilla myös kokonaistavoite täyttyy alkuviikon aikana.

Lue myös:

”Juokse Kläbo, juokse!” – Forrest Gumpina esiintyvä Norjan nuori hiihdon supertähti haastoi historiallisen olympiavoiton jälkeen Usain Boltin

Norja meni sekaisin historiallisesta olympiatempusta - kuusi mitalia samana päivänä!

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat