Ampumahiihtoliitto ei hakenut valtionavustusta ajoissa – päävalmentaja kuuli neljännesmiljoonan menetyksestä Yle Urheilulta

Viime vuonna 240 000 euroa valtionavustusta saanut Suomen Ampumahiihtoliitto ei jättänyt ajoissa hakemusta vuodelle 2018.

Antti Leppävuori ei tiennyt, että hakemusta ei lähetetty ajoissa. Kuva: AOP

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät valtionavustukset liikuntajärjestöille julkaistiin maanantaina. Järjestöjen toimintaa tuetaan vuonna 2018 yhteensä 41 670 000 eurolla. Tuki kasvoi viime vuodesta 1 160 000 euroa.

Suuria muutoksia tukisummissa ei viime vuoteen verrattuna ollut. Yksi merkittävä lajiliitto puuttuu kuitenkin listalta.

Ampumahiihtoliitolle ei myönnetty lainkaan valtionavustusta tälle vuodelle. Se johtuu siitä, että liiton hakemus ei saapunut ajoissa perille. Hakemukset piti jättää 17.11.2017 mennessä.

– Heidän hakemuksensa oli myöhässä. Hallintolain mukaan näitä myöhässä olevia hakemuksia ei voi käsitellä, Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen kommentoi Yle Urheilulle.

Ampumahiihtoliitto sai viime vuonna avustusta 240 000 euroa. Se on iso lovi budjettiin, kun liiton kokonaiskulut ovat vuositasolla olleet noin 1,4 miljoonan euron luokkaa. Esimerkiksi vuonna 2016 Ampumahiihtoliitto teki 292 511 euroa tappiota valtionavustuksesta huolimatta.

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Antti Leppävuori kuuli valtionavustuksen menetyksestä Yle Urheilulta.

– Ensimmäistä kertaa kuulen asiassa. Ollaan kenttätyössä täällä ja nuo ovat toimiston asioita. En osaa sen enempää kommentoida, Leppävuori kommentoi puhelimitse ampumapenkalta Etelä-Koreasta.

– Onhan se harmittava uutinen.

Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki on ymmällään tilanteesta. Uutinen tuli myös hänelle yllätyksenä. Pukki ei ollut aloittanut tehtävässään, kun hakemus piti jättää viime marraskuussa. Tuolloin Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtajana toimi Antti Afflekt.

– Sen tiedon mukaan, mikä minulla on edeltäjältäni, hakemus on lähtenyt meiltä ja nyt me selvitämme juurta jaksaen tämän tilanteen, Pukki kertoi Yle Urheilulle.

Pukki kuitenkin myöntää, ettei hänellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, minä päivänä hakemus on jätetty. Hän on kuitenkin elänyt siinä käsityksessä, että hakemus on tehty ajoissa.

Avustusta sai yhteensä 122 järjestöä. Suurimman valtionavustuksen sai Suomen Olympiakomitea, jonka toimintaa tuetaan 6,7 miljoonalla eurolla. Lajiliitoista miljoonaluokan avustuksia saivat Suomen Palloliitto (2 025 000 euroa), Suomen Voimisteluliitto (1,7 miljoonaa euroa), Suomen Jääkiekkoliitto (1,48 miljoonaa euroa), Suomen Salibandyliitto (1,13 miljoonaa euroa), Suomen Urheiluliitto (1,05 miljoonaa euroa) ja Suomen Hiihtoliitto (1,04 miljoonaa euroa).

Lue myös:

19.2. klo 13.13 kokonaistukisummaa täsmennetty, miljoona-sana poistettu.

19.2. klo 14.01 lisätty Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtajan Tapio Pukin kommentit.