1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. salibandy

Salibandyliitto tutkii divariottelun tapahtumien nostamat väitteet sopupelistä – "Kelpaako piste?"

Salibandyliitto kertoi tutkivansa väitteet, joiden mukaan O2-Jyväskylän ja ÅIF:n joukkueet olisivat salibandyn miesten Divarin ottelussaan pelanneet varsinaisen peliajan lopun yrittämättä tehdä maalia.

Kuva: Yle

Salibandyliitto kertoi tutkivansa väitteet, joiden mukaan O2-Jyväskylän ja ÅIF:n joukkueet olisivat salibandyn miesten Divarin ottelussaan pelanneet varsinaisen peliajan lopun yrittämättä tehdä maalia sunnuntaina Jyväskylässä. Ottelu päättyi voittomaalikilpailun jälkeen sipoolaisen ÅIF:n vierasvoittoon maalein 6–5.

Yle Urheilun lähteiden mukaan ÅIF:n valmentaja Sebastian Freudenthal huusi avoimesti kolmannen erän lopussa O2:n valmentajalle Ilkka Peltoselle toiseen vaihtoaitioon: – Kelpaako piste?

Ottelun ollessa tasan varsinaisen peliajan lopussa molemmat joukkueet saavat pisteen. Freudenthal jatkoi pyytämällä Peltosta kertomaan omille pelaajilleen, että varsinainen peliaika pelaillaan tasatilanteessa loppuun ja jatkoajalla yritetään taas.

Yle Urheilun tietojen mukaan huuto rekisteröitiin O2:n penkillä. Vastausta ei huudettu, mutta ÅIF tulkitsi, että O2 oli mukana juonessa. O2:n Peltonen ilmoitti äänekkäästi pelaajilleen, että jos pallo saadaan, yritetään tehdä maali.

Osa ÅIF:n pelaajista kuuli ohjeen ja käski O2:sta pitämään sanansa. Ottelutallenteelta näkee selvästi, ettei O2 yrittänyt karvata palloa enää itselleen vaan pysyi omalla kenttäpuoliskoltaan varsinaisen peliajan kaksi viimeistä minuuttia.

Viimeisessä reilussa kahdessa minuutissa ei tapahtunut mitään. ÅIF piti palloa omassa päässään ja kulutti kellon loppuun.

Taustalla uusi pistelaskujärjestelmä?

Tulos oli molemmille joukkueille urheilullisesti sopiva. Ne ovat nyt tasapisteissä Divarin tyvipäässä. ÅIF nappasi kaksi pistettä ja on 12:na playout-viivan alapuolella. Pisteen saanut O2-Jyväskylä on yhdeksäntenä pudotuspeliviivan alapuolella.

Tuloksen sopivuuden taustalla on salibandyn pääsarjojen tämän kauden uusi pistejakosysteemi. Siinä pisteitä jaetaan erisuuruinen määrä varsinaisella peliajalla ja sen jälkeen. Varsinaisella peliajalla pisteitä jaetaan kaksi: kaksi voittajalle tai tasapelissä yksi molemmille joukkueille. Tasatilanteessa siirrytään jatkoajalle ja sen jälkeen voittomaalikilpailuun. Niiden voittajalle annetaan yksi lisäpiste, jolloin ottelun pistepotti kasvaakin kolmeen. Vielä viime kaudella salibandyssä ei jaettu pisteitä jatkoajalla hävinneelle, eikä otteluita pelattu ratkaisuun saakka. Tasapeli oli mahdollinen.

Sääntömuutos on oireillut tällä kaudella monin tavoin. Varsinaisia peliaikoja on pelailtu loppuun varman pisteen toivossa. Neljä vastaan neljä -muodossa pelattavalla jatkoajalla on yksi piste takataskussa vedetty maalivahtia pois ja haettu lisäpistettä ylivoimalla. Joukkueiden toiminta on aiheuttanut kiivasta keskustelua. Jos O2:n ja ÅIF:n tapauksessa on kyse samasta taktikoinnista, edustaa se pistesysteemin räikeintä hyväksikäyttöä tähän asti.

Yle Urheilu on kirjoittanut pistelaskusta aiemmin täällä.

Veikkaus mukana tutkinnassa, Salibandyliitto esittää uutta pistesysteemiä

Salibandyliitto käy seuraavaksi läpi 02-Jyväskylän ja ÅIF:n vastineet ottelutapahtumista. Sen jälkeen se tiedottaa mahdollisista seuraamuksista ja rangaistuksista.

- Salibandyliigan kilpailu- ja kurinpitoryhmä tutkii Salibandyliiton kilpailusääntöjen ja sarjamääräysten mukaisesti, onko asiassa tapahtunut sääntörikkomus, pääsarjapäällikkö Jyrki Paajanen kertoo.

- Vaikka asiassa ei olekaan vielä näyttöä, on syytös vakava ja siksi se etenee kurinpitoelimen arvioitavaksi sarjamääräysten mukaisesti minun ja Salibandyliigan toimitusjohtajan Kimmo Nurmisen yhteisellä päätöksellä.

Paajanen ei kerro, onko ottelun yhteydessä havaittu epäilyttävää vedonlyöntiä. Veikkaus tutkii tapausta kuitenkin yhteistyössä Salibandyliiton kanssa.

Pistelaskujärjestelmän porsaanreikään ollaan ehdottamassa muutosta.

– Meillä on katse jo seuraavassa kaudessa. Erilaista pistelaskujärjestelmää esitetään kaudelle 2018–2019. Tämä kauden pistelasku on tämä. Sääntöjä ei voi kesken kauden muuttaa, Paajanen sanoo.

Esitys on valmisteltu yhdessä Salibandyliigan seurojen kanssa, mutta sen sisältöä Paajanen ei vielä valota. Loogisin vaihtoehto olisi, että varsinaisen peliajan voittajalle annettaisiin kolme pistettä, jolloin ottelusta jaettaisiin kaikissa tapauksissa sama määrä pisteitä.

– Siitä on päätös jo, että esitys menee Salibandyliiton hallitukselle. Se tekee asiasta lopullisen päätöksen ja vahvistaa sarjajärjestelmän ensi kaudelle maaliskuun lopun kokouksessaan .

Mikäli O2-Jyväskylä ja ÅIF eivät ole sotkeutuneet vedonlyöntiin, vaan ovat hyödyntäneet sääntöjen porsaanreikiä hyötyäkseen urheilullisesti, herää muutama kysymys. Jos toimii näennäisesti sääntöjen puitteissa vaikkakin moraalisesti arveluttavasti, onko kyseessä sopupeli? Onko sopupeliä, jos tulosta ei sovita etukäteen vaan tulokseen reagoidaan kesken ottelun? Voiko joukkueita syyttää väärintekemisestä, jos pistelaskujärjestelmä on lähtökohtaisesti epäonnistunut?

– Sen päättää kilpailu- ja kurinpitoryhmä, Paajanen linjaa.

Lue myös:

Kommentti: Salibandyliigan sääntöuudistus oli hyvä idea, muttei toimi