Kukaan ei tiedä, mihin hakemus katosi – Ampumahiihtoliitossa ollaan täysin ymmällään merkittävän rahasumman menettämisestä

Ampumahiihtoliiton puheenjohtajan Kalle Lähdesmäen mukaan hakemus valtionavustuksen saamiseksi on lähetetty ajoissa.

Kuva: EPA

Ampumahiihtoliitto puuttui maanantaina julkaistulta valtionavustuksia vuonna 2018 saavien liikuntajärjestöjen listalta. Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan Hannu Tolosen mukaan liiton hakemus oli myöhässä, eikä valtionavustusta voitu siksi myöntää.

Tämä tieto tuli yllätyksenä Suomen Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtajalle Tapio Pukille ja puheenjohtajalle Kalle Lähdesmäelle. Molemmat ovat siinä käsityksessä, että hakemus on lähetetty aikataulun puitteissa.

– Tämä on hämmästyttävä asia. Se on merkittävä tuki mille tahansa liikuntajärjestölle. Nyt selvitämme, mitä on voinut sattua, Lähdesmäki sanoi Yle Urheilulle.

– Sen tiedon mukaan, mikä minulla on edeltäjältäni, hakemus on lähtenyt meiltä ja nyt me selvitämme juurta jaksaen tämän tilanteen, Pukki sanoi.

Pukki ei ollut aloittanut tehtävässään, kun hakemus piti jättää viime marraskuussa. Tuolloin Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja oli Antti Afflekt. Puheenjohtaja Lähdesmäen mukaan hakemuksen jättäminen oli Afflektin vastuulla. Lähdesmäki on ollut maanantaina yhteydessä Afflektiin, joka sanoi, että hakemus on lähetetty ajallaan.

Lähdesmäellä tai Pukilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, minä päivänä hakemus on jätetty. Valtionavustuksia piti hakea 17.11.2017 mennessä. Lähdesmäen mukaan tuolta päivältä löytyy dokumentoitua tietoa siitä, että hakemus on jätetty määräaikaan mennessä.

Ilman valtionavustuksia jääminen on kova isku Ampumahiihtoliitolle. Viime vuonna liitto sai tukea 240 000 euroa, jolla katettiin noin kuudesosa liiton kuluista. Ampumahiihtoliitossa elätellään toiveita, että tilanne saataisiin selvitettyä Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

– Kyllä sellaisella summalla on merkitystä jokaisen järjestön toimintaan. Sitä on ennenaikaista miettiä, koska meillä on sellainen käsitys, että tälle löytyy joku selitys, Lähdesmäki sanoi.

On kuitenkin todennäköistä, että Ampumahiihtoliiton budjettiin tulee 240 000 euron lovi. Sen verran tiukalla seulalla urheilun valtionavustuksia on viime vuosina tarkasteltu.

– Silloin varmasti selvitetään kaikki keinot (varainhankintaan), mutta tällä hetkellä meidän pitää selvittää mitä on tapahtunut. Tällä hetkellä en osaa kommentoida asiaa sen tarkemmin, Pukki totesi.

Lue myös:

_Juttua muokattu 19.2. klo 15.50: Lisätty lause "_Lähdesmäen mukaan tuolta päivältä löytyy dokumentoitua tietoa siitä, että hakemus on jätetty määräaikaan mennessä."