Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi eikä välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja

Onko tässä olympialaisten surkein suoritus? Kilpakumppanit hämmästelevät, kattojärjestö harkitsee sääntömuutosta

Yhdysvalloista ensiksi Venezuelaan ja myöhemmin Unkaria edustamaan siirtyneen Elizabeth Swaneyn suoritus on herättänyt kuohuntaa. Hän jäi naisten freestylen halfpipessä viimeikseksi yrittämättä yhtään temppua.

PyeongChang 2018
Korean olympialaiset: Onko tässä olympiakisojen kehnoin suoritus?
Korean olympialaiset: Onko tässä olympiakisojen kehnoin suoritus?

Olympialaisissa usein ajatellaan, että paikalla ovat parhaimpiin suorituksiin pystyvät lajinsa huiput.

Jokaisissa kisoissa kuitenkin nähdään edustajia, joiden taso kaukana muista. Tuoreimpana tapauksena pinnalle on noussut Pyeongchangin kisojen naisten freestylehiihdon halfpipessä kisannut Elizabeth Swaney.

Swaney ei yrittänyt temppua laskunsa aikana, vaan laski käytännössä kourun vain läpi. Swaney kirjasi pisteet 31,40, kun 100 pistettä on maksimisuoritus. Swayney oli 24 laskijasta viimeinen. Swaneyn suoritus on herättänyt runsaasti kohua ja kritiikkiä.

Swaney ei ole ollut Pyeongchangin olympialaisissa ainoa laatuaan. Maastohiihdossa miesten vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä show'n varastivat loppupäähän sijoittuneet. Meksikolainen German Madrazo tuli viimeisenä maaliin ja heilutti isosti Meksikon lippua. Maalissa kilpakumppanit nostivat hänet ”kultatuoliin”. Kävipä myös tuore olympiavoittaja Dario Colognakin kättelemässä ja onnittelemassa Madrazoa maaliinpääsystä.

Kaikki eivät pitäneet Madrazon tai toisen kohuhiihtäjän, tongalaisen Pita Taufatofuan järjestämästä show’sta maalissa. Muun muassa Yle Urheilun asiantuntija, olympiavoittaja, Sami Jauhojärvi kritisoi heidän juhlaansa kovin sanoin.

– Olympialaiset eivät ole mikään hiihtokoulu! Ei se ole sankarillista tulla lippua heilutellen maalisuoraa, kun on hävinnyt voittajalle lähes puoli tuntia. Vaikka olisikin ylittänyt itsensä, Jauhojärvi latasi viime viikolla.

Taufatofua ja Madrazo korostivat tarinansa ainutlaatuisuutta kisan jälkeen. Swaneyn tilanne on kuitenkin tästä erilaisempi. Kriitikkojen mukaan Swayney venyttää olympialaisten määritelmää vielä pidemmälle. Swaneyn kisaamista on pidetty osuvan huijauksen ja sisukkuuden välimaastoon, mutta lähimpänä huijausta.

33-vuotias amerikkalainen aloitti freestyle-hiihdon vuonna 2013, kun kelkkailun skeleton-kisaamisesta ei tullut mitään. Hän vaihtoi ensiksi edustamaan vanhempiensa kotimaata Venezuelaa, koska siellä ei ollut luonnollisesti samaa kilpailua lajissa kuin Yhdysvalloissa. Sen jälkeen Swaney vaihtoi kuitenkin vielä toistamiseen edustamaansa maata. Hän edustaa nykyään Unkaria. Toisen edustusmaan vaihtamisen hän pystyi tekemään unkarilaisten isovanhempien takia.

Jotta hän pääsi mukaan olympialaisiin, niin Swaneyn piti päästä muutamassa maailmancupin kisassa 30 parhaan joukkoon. Se on suhteellisen helppoa, sillä kisoissa on harvemmin 30 urheilijaa. Paras sijoitus Swanyella on 13:s Kiinasta. Hän ei tehnyt Denver Postin mukaan 15 laskijan kisassa mitään, mutta kaksi kisaajaa kaatui. Näin ollen he jäivät Swaneyn taakse. Suurin osa huipusta taas kisasi vielä kovemmassa kisassa.

– Naisten pipessa ei ole niin laaja taso. Hän meni jokaiseen maailmancupiin, missä oli 24, 25 tai 28 naista, pitkäaikainen ski slopestylen ja halfpipen tuomari Steele Spence avasi Denver Postille. (siirryt toiseen palveluun)

– Hän kisasi jokaisessa niistä jatkuvasti parin viime vuoden ajan. Joskus naiset kaatuivat ja Swaney ei ollut viimeinen.

Sääntömuutos pohdinnassa

Pyeongchangin olympialaisten freestylekisojen päällikön Philippe Belangerin mukaan Swaney ei olisi päässyt kisoihin, jos hän olisi kaatunut kolmessa neljästä maailmancupin kisasta. Swaney oli maailmanrankingissa ennen Pyeongchangia 34:s, mutta esimerkiksi maakiintiöiden takia hän nousi 24 olympialaskijan joukkoon.

Belangerin mukaan kansainvälinen hiihtoliitto FIS harkitseekin nyt sääntömuutosta. Halfpipen osallistujamäärä ollaan kutistamassa. Olympialaisiin päästäkseen pitäisi siis saada enemmän kuin minimipisteet siitä, että laskee kourun läpi kaatumatta.

Denver Postin haastattelemilla kilpakumppaneilla oli kaksijakoisia mielipiteitä Swaneyn suorituksesta. He eivät halunneet puhua lehdelle julkisesti, mutta korostivat olympialaisten olevan kaikkien parhaiden näyttämö. Osa sanoi myös, että amatööri olympialaisissa tuo mukaan perspektiiviä.

"Toivon, että tämä on ponnahduslauta muiden inspiroimiseen"

Swaney oli pettynyt karsiutumiseen finaalista, mutta avasi uutistoimisto Reutersille tarkoitusperiään kisaamiseen.

Elizabeth Swaney
Elizabeth SwaneyAOP

– Haluan näyttää muille, että freestylehiihto on mahdollista. Ei ole koskaan liian myöhäistä lähteä tähän lajiin ja auttaa muita unelmoimaan sekä kehittämään lajia Unkarissa, tunnetusta yhdysvaltalaisesta Harvardin yliopistosta tutkinnon suorittanut Swaney totesi.

– Toivon, että tämä on ponnahduslauta muiden inspiroimiseen.

Katso Swaneyn kohusuoritus jutun kuvaa klikkaamalla!

Lue myös:

Cassie Sharpe kesti ennakkosuosikin paineet

Hiihtokisan kummajaiset pistivät oman show’nsa pystyyn maalilinjalla – Olympiavoittaja Jauhojärvi ei tykännyt: "Tämä ei ole mikään hiihtokoulu!"

Lähteet: AP, Reuters, Denver Post

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat