Yhdysvallat voitti olympiakultaa uskomattomassa trillerissä – kiekkolegendan osumakaan ei auttanut Kanadaa

PyeongChang 2018
USA:n hyökkääjä Kanadan maalilla

Sotshin kisojen tapaan Yhdysvallat ja Kanada venyttivät finaalin ratkaisun jatkoerään. Yhdysvallat oli sen aikana niskan päällä, sillä joukkue pysyi hyvin kiekossa ja pystyi luomaan vaarallisempia tekopaikkoja. Kanadan tehtäväksi jäi keskustan tilkitseminen ja yksittäisten vastahyökkäysten viritteleminen.

Yhdysvallat ei kuitenkaan saanut ratkaisua aikaan vielä jatkoerässä. Voittoon vaadittiin lopulta voittolaukauskilpailu. Meghan Agosta ei onnistunut jatkolaukauksissa tekemään maalia, vaan Jocelyne Lamoureux-Davidsonin maali ratkaisi kultamitalit Yhdysvalloille päätöslukemin 3–2.

Yhdysvallat mursi "Poulinin kirouksen"

Kanada on voittanut 2010-luvulla maailmanmestaruuden vain kertaalleen. Olympiafinaalissa se on kuitenkin ollut Yhdysvaltoja vastaan tähän asti voittamaton.

Yksi suurin syypää tähän on ollut vaahteralehtipaitojen Marie-Philip Poulin, joka ratkaisi olympiafinaalit niin 2010 kuin 2014. Vancouverissa Poulin teki loppuottelun ainoat maalit, kun Kanada voitti lukemin 2–0. Sotshissa 26-vuotias kiekkolegenda ensin tasoitti taiston ja iski vielä ratkaisun jatkoajalla.

Pyeongchang ei näyttänyt tuovan tähän trendiin muutosta. Olympiafinaalin toisen erän puoliväli lähestyi, kun odotettu hetki koitti. Melodie Daoust ja Meghan Agosta alustivat – ja Poulin päätti. Kanada siirtyi taistossa ensimmäistä kertaa johtoon, kun lukemiksi taululle kirjailtiin numerot 2–1.

Yhdysvallat oli saanut otteluun loistavan alun, kun Hilary Knight ohjasi aivan avauserän lopussa tähtilippupaidat johtoon ylivoimalla. Haley Irwin kuitenkin tasoitti pelin heti toisen erän alussa.

Poulin ei kuitenkaan ollut finaalissa mukana vain hyvässä. Päätöserässä kanadalainen pelasi tilanteen loppuun oman maalin edustalla, mutta samassa rytäkässä hän jyräsi suoraan yhdysvaltalaista Brianna Deckeriä päähän. Tilanteesta ei kuitenkaan tullut rangaistusta. Decker palasi myös pian kaukaloon.

Tämän jälkeen kolmannessa erässä nähtiin mieletöntä draamaa. Taistoa oli jäljellä reilut kuusi minuuttia, kun Kanada sai huippupaikan. Maalivahti Madeline Rooney venyi kuitenkin loistavaan torjuntaan. Tämän jälkeen aukesi vastahyökkäys, josta Monique Lamoureux-Morando viimeisteli yhdysvaltalaisten tasoituksen.

Jatkoajalla Poulin haki tiiviisti historiallista ratkaisua. Kanadan kapteeni pelasi jatkoerässä käytännössä joka toista vaihtoa.

Lopulta kesken yhdysvaltalaisten painostuksen Poulin onnistui hankkimaan sinipaidoille rangaistuksen. Kanada pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun vain reilu minuutti oli jatkoerää jäljellä. Kanadalaiset saivat näin ylivoimalla kapteeniltaan vielä yhden mahdollisuuden.

Tätä joukkue ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään.

Voittolaukauskilpailussa Poulinin kultainen kosketus ei enää tuonut maalia. 20-vuotias yhdysvaltalaisvahti Maddie Rooney torjui Poulinin yrityksen kolmannella kierroksella. "Poulinin kirous" oli murtunut.

Muutaman minuutin päästä Yhdysvallat juhlikin jo olympiakultaa.

Lue myös:

Kommentti: Naisten jääkiekon olympiafinaalista tuli upea trilleri – farssi ei silti ollut kaukana

Olympiapronssi toi kyyneleet suomalaisnaisten silmiin, mutta ensi vuoden MM-kotikisoista voi tulla kaikkien aikojen turnaus – "Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus"

Naisleijonien ex-kapteeni Emma Terho valittiin KOK:n urheilijajäseneksi – "Täällä kisoissa sen on tajunnut, miten iso juttu valinta on"

Naisleijonat aloitti pronssijuhlinnan railakkaasti – Pääministeri Sipilä mitalisuihkuun, Maamme-laulu täysin palkein bussissa

Naisleijonat juhli, unohti yhdeksi illaksi urheilijan ruokavalion – ”Piri” Elorannan viikset ajeltiin: "Alaston olo"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat