Suora

  • Urheiluruutu
  • Sykähdyttävin hetki 2019
  • Urheiluruutu

Iivo Niskanen tietää, mitä kultamitali 50 kilometrillä vaatii: kivun sietämistä, taisteluhenkeä, armotonta vauhtia ja isku juuri oikeassa paikassa

50 kilometrin hiihto tunnetaan kuninkuusmatkana. Sen aikana ehtii yleensä tapahtua paljon, niin sammumisia kuin uusia tulemisia. Iivo Niskanen on valmistautunut päämatkaansa jo kauan. Hän tietää tarkkaan, minkälaisesta henkien taistosta 50 kilometrin kisassa on kyse.

PyeongChang 2018
Iivo Niskanen
Iivo NiskanenLehtikuva

PYEONGCHANG. Iivo Niskasen päämatka Pyeongchangin olympialaisissa on samalla miesten päätösmatka, 50 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla ja yhteislähtökisana. Lauantain kilpailu on ollut Niskasen mielessä jo useita kuukausia, mutta vasta viimeisen viikon aikana hän on pystynyt keskittymään pelkästään siihen ja kisaa varten tehtäviin suksitesteihin.

Niskasen mukaan kunnon keskittyminen päämatkalle alkoi jo hänen viimeisimmän kilpailunsa eli viestin jälkeen. Sunnuntain viestissä hän osoitti omalla 10 kilometrin osuudellaan, että hän on äärimmäisen kovassa kunnossa, vaikka alkukisojen tulokset eivät tätä välttämättä näyttäneet. Niskanen tykitti toisella osuudella kovimman osuusajan ja nosti Suomen kärjen tuntumaan.

- Kisoja on ollut hyvin ja aktiviteettia riittänyt. Sillä tavalla halusinkin, ettei pariviestiä tule tähän, niin voin olla hyvillä mielin ja palautuneessa tilassa, kun on se tärkein kisa edessä, Niskanen kertoi Yle Urheilulle.

Olympiastarttiin valmistautuminen ei poikkea Niskasen mukaan normaaliin maailmancupin starttiin valmistautumisesta, mutta olympialaisissa asioita saa tehdä rauhassa ja pidempään. Myös se, että huoltotiimi on koko ajan paikalla, auttaa suksitestien tekemisessä.

Suksien testaus onkin ollut tärkeässä roolissa kuluneella viikolla, sillä kaluston kestäminen ja oikeiden suksien löytäminen on avainasemassa 50 kilometrillä. Suksia saa vaihtaa kisan aikana kaksi kertaa, joten se antaa hiihtäjille mahdollisuuden taktikoidakin. Niskasella on ollut Pyeongchangin kisoissa käytössä yhdet uudet sukset, mutta pakasta on löytynyt sellaisiakin pareja, joilla ei ole aikaisemmin hiihdetty.

- Siinä on kaikenlaista testaamista. Mikä suksi kestää tuota likaa, millä pystyy hiihtämään pitkään ja pysyvätkö pidot pohjissa? Suksitestiä on ollut aika paljon ja kisojen kautta on myös tullut hyvää virittäytymistä.

Iivo Niskanen
Lehtikuva

Ratkaisupaikat tarkasti tiedossa

Niskanen on tehnyt 50 kilometrin kisaa varten yhden valmistavan harjoituksen, mutta muuten hänen harjoitusohjelmassaan on ollut enimmäkseen kevyttä hiihtoa. Ajatukset ovat olleet tiukasti lauantaissa, ja mielialat ovat vaihdelleet suuntaan jos toiseenkin. Niskasen mukaan kisakylässä ei ole kuitenkaan auttanut vetäytyä liikaa omiin oloihinsa, sillä mieli on pitänyt pitää virkeänä.

- Tässä on tosiaan pidemmän aikaa tuohon tähdätty. Se on yhteislähtö, joten siihen ei voi niin paljon vaikuttaa. Kilpailua ei voi ennalta suunnitella liikaa. Siinä voi tapahtua kaikenlaista.Se sanelee paljon kanssa, ketä siellä viivalla on ja millä tavalla kilpailu lähtee etenemään, Niskanen muistutti.

Niskanen sanoikin oppineensa yhdistelmäkilpailusta sen, ettei kovassa tuulessa ole järkevää lähteä yksin hajottamaan porukkaa. Hän teki olympialaisten avausmatkalla sen virheen, että yritti saada yksin kärkiryhmää hajalle kovalla vauhdilla ja päästä jopa karkuun, mutta tämä taktiikka kostautui ja Niskanen jäi kisassa 19:nneksi.

Vaikka kyseessä on yhteislähtökilpailu, on Niskanen tehnyt valmentajansa Olli Ohtosen kanssa kisasta erilaisia skenaarioita. Ohtosen mukaan sääolosuhteet näyttelevät jonkinlaista roolia, vaikka ne ovatkin olleet viime päivien aikana melkoisen tasaiset. Jos keli pysyy samanlaisena eikä tuuli häiritse, Ohtonen uskoo siihen, että kisassa pidetään vauhtia ja pieni joukko, noin 4-8 hiihtäjää, yrittää karata pääjoukosta.

- Tämä joukko sitten harvenee loppua kohti, mutta uskoisin, että ratkaisut tapahtuvat mitalien osalta vasta sillä viimeisellä kierroksella. Käytännössä sillä viimeisellä sinisen puolen lenkillä, jossa on kolme kovaa nousua viimeisen kahden kilometrin aikana. Siinä tehdään ratkaisuja ja jaetaan mitaleja, Ohtonen arvioi.

Kaksikko on tarkastellut rataprofiilia tarkoin ja on aikaisempien 50 kilometrin kisojen perusteella arvioinut, miten kisa muotoutuu. Kokemuksesta he tietävät, että viimeisellä 10 kilometrillä kärkijoukossa olevien hiihtäjien täytyy olla valmiita iskuihin.

- Siihen pitää olla henkisesti varautunut. Siinä tätä kilpailua todennäköisesti ratkotaan, Ohtonen sanoi.

Iivo Niskanen
Lehtikuva

Holmenkollenin kisasta oppia

Niskanen on uransa aikana kilpaillut 50 kilometrillä kymmenkunta kertaa. Ohtosen mukaan Niskanen on jo sen verran kokenut kilpailija tällä matkalla, että tietää valmistautumisrutiininsa eikä siihen ulkopuolisten neuvoja enää tarvita.

Kahden vuoden takainen Rukan SM-kisojen ja viime kauden Holmenkollenin maailmancupin viisikymppiä ovat olleet tähän mennessä Niskasen parhaimmat kisat tällä matkalla, sillä molemmat olivat kovavauhtisia ja hyviä suorituksia.

Rukalta tuloksena oli ylivoimainen Suomen mestaruus, kun taas Holmenkollenilla Niskanen taisteli tiukasti voitosta Martin Johnsrud Sundbyn kanssa, mutta joutui tunnustamaan norjalaisen sillä kertaa paremmakseen. Holmenkollenin kilpailu oli kuitenkin sellainen, josta hän on pystynyt ammentamaan paljon muihin kisoihin.

- Se oli maksimaalisen rankka niin ladun kuin vauhdinkin puolesta. Se oli varmasti yksi kovimpia 50 kilometrin kisoja, mitä koskaan hiihdetään, Niskanen arvioi.

- Se oli sellainen kisa, joka antoi itseluottamusta siihen, että pystyn kestämään kovankin matkavauhdin loppuun asti. Sundby oli toki parempi lopussa, mutta yritetään nyt löytää sellaisia peliliikkeitä, ettei niin kävisi täällä.

Iivo Niskanen
Lehtikuva

Taisteluhenki löytyy hakemattakin

Pyeongchangin rata ei ole maastoltaan samanlainen kuin Holmenkollenin, mutta muun muassa likainen lumi saattaa tehdä kisasta hitaan. Niskanen tietää, että edessä on sekä fyysisesti että psyykkisesti raskas rupeama, mutta hän on siihen valmis.

Kilpailuvirettä hänen ei tarvitse erikseen kaivaa, sillä se tulee automaattisesti. Nyt hän onkin vain keskittynyt olemaan fyysisesti parhaassa mahdollisessa kunnossa, sillä se on hänen ja Ohtosen mielestä parasta psyykkistä harjoitusta kuninkuusmatkaa varten.

- Toistaiseksi ei ole arvokisoissa käynyt sitä, etteikö olisi viitsinyt yrittää. Kyllä taisteluhenki löytyy varmasti, kun kamppaillaan. Loppupeleissä se on sitä kivun sietämistä, kun hiihdetään mies miestä vastaan. Se on pikkasen eri kuin jos hiihdettäisiin väliaikalähdöllä.

Kipua Niskanen sanoo sietävänsä parhaiten keskittymällä siihen, että pystyy pitämään tekniikkansa kasassa. Hän ei ole tähän mennessä ollut yhteislähtökilpailuissa se, joka olisi heilutellut tahtipuikkoa, joten hän toivookin pystyvänsä lauantaina itsekin tekemään aloitteita.

Iivo Niskanen.
EPA

Sopivin kulku mielessä

Niskanen olisi halunnut voittaa jokaisen kilpailun, johon hän on näissä olympialaisissa osallistunut, mutta hän ei ole ollut vielä kunnolla mitalitaistossa mukana.

Tämä ei ole kuitenkaan syönyt Niskasen itseluottamusta, ja hän on ollut suorastaan tyytyväinen siihen, että on voinut sysätä ennakkosuosikin aseman muiden harteille.

Niskasella on päämatkallaan viimeinen mahdollisuus nousta Pyeongchangin kisoissa mitalikorokkeelle. Tästä tavoitteesta hän haluaa pitää kiinni loppuun asti. Sopivin kulku kilpailulle on jo hänen mielessään.

- Mielelläänhän sitä tulisi lipun kanssa maaliin. Jos se menisi unelmien mukaan, niin ratkaisu tulisi vähän aiemmin, mutta en usko että se on mahdollista noilla laduilla. Kyllä se ratkaisu jää todennäköisesti aika loppuosaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat