Lumilautailijat tarvitsevat yli puoli miljoonaa euroa tai juna karkaa – haaveissa ilmapatjat ja huippuleirit

Enni Rukajärvi pelasti olympiapronssillaan Suomen lumilautailun uskottavuuden. Miehistä vain konkari Peetu Piiroinen selviytyi halfpipessa finaaliin. Pyeongchangin kisat ovat paljastaneet, missä Suomi laahaa muita perässä.

PyeongChang 2018
Enni Rukajärvi ja lumilautamaajoukkueen päävalmentaja Antti Koskinen
Lehtikuva

*PYEONGCHANG. *Lumilautailun big airin karsinta paljasti, kuinka paljon Suomi on joutunut nöyrtymään muiden huippumaiden edessä.

Yksikään suomalaislaskija ei edennyt big air -finaaliin, ja miesten paras saavutus oli yllättäen Anton Lindforsin yhdeksäs sija lumilautakrossissa.

– Sanoimme koko ajan, että finaaliin pyritään ja sinne olisi pitänyt päästä. Slopestylessa olimme oikealla linjalla. Roope Tonteri joutui helpottamaan laskuaan, mutta olimme lähellä. Big airissä pojat pistivät parastaan ja lähtivät rikkomaan rajojaan, mutta muut olivat pykälän verran eli 180 astetta meitä edellä, päävalmentaja Antti Koskinen harmitteli.

Pykälän verran parempia. Jos sama meno jatkuu, niin Pekingissä 2022 erot ovat jo massiivisia.

Britannia porskuttaa rahan voimalla

Yle Urheilu kutsui Suomen lumilautajoukkueen johtohenkilöt katsomaan videolta, kuinka Britannian joukkue valmistautui Pyeongchangin kisoihin. Brittien freestyle- ja lautailumaajoukkueet hankkivat huippuleiritysten rinnalle hulppean ilmapatjan, jolla uusien temppujen opettelu on juhlaa.

Ennen olympiakisoja Suomi ei ollut päässyt rinteissä edes katsomaan, kuinka paljon ilmapatjatreenistä on apua.

– Pakkohan meidän on pysyä kehityksessä mukana. Siinä on merkittävästi pienempi loukkaantumisriski. Voidaan hiljalleen kasvattaa itseluottamusta uusien temppujen kanssa. Myös privaattileireille on päästävä, Koskinen sanoi.

Britannian joukkue kestää vertailun Suomen olympiajoukkueeseen. Briteillä on kisoissa vajaat 60 urheilijaa, koska he ovat jääkiekossa muita maita perässä. Britannian kisabudjetti on reilut 30 miljoonaa euroa. Pelkästään freestylen ja lautailun budjetti on 5,5 miljoonaa.

Näillä summilla britit lähtivät hakemaan vähintään viittä mitalia kisoista. Perjantaihin mennessä kasassa oli neljä, yksi kulta ja kolme pronssia.

Suomen hiihtomaajoukkueen budjetti on noin 1,2 miljoonaa. Lumilautailijat saivat kasaan 300 000 euroa, jolla piti sinnitellä olympiakarkeloihin.

Toiminnanjohtaja Mika Andersson tietää, etteivät suomalaiset pysy pikkurahoilla huippujen vauhdissa.

– Meidän on vähintään tuplattava budjetti, jos haluamme pysyä nykykehityksessä mukana. Rahoitusta pitäisi kasvattaa puolen miljoonan ja miljoonan väliin. Suomella ei ole rahaa edes ilmapatjaleiritykseen Oman ilmapatjan hankkiminen on erittäin kallista. Peruskulut ovat noin 300 000 euroa eli vuosibudjetin verran. Ylläpitoon palaa lisää rahaa. Suomella ei ole ollut edes varaa lyhyisiin vierailuihin muiden maiden patjaleireille. Jopa 20 000 euron lisäkulu on ylitsepääsemätön este.

– Leireillä tarvitsemme joustoa kelien ja olosuhteiden mukaan. Eikä se sillä tule, että pelkästään lasketaan. Tarvitsemme fysiota, lääkäriä ja muita palveluja. Nyt meillä on ollut niitä vain satunnaisesti käytössä, Andersson perusteli.

Suomen leirit on viety läpi huumorin voimalla. Koskinen on hoitanut yksin 4-5 henkilön hommat. Matkajärjestelyt on laskettu sentilleen, ja lisäksi päävalmentaja on leikkinyt leireillä usein lääkäriä, kiropraktikkoa, fysioterapeuttia ja videokuvaajaa.

Siihen päälle vielä ajoittaista lautojen huoltoa, niin Koskisesta on revitty lahjakkaasti mehut irti.

– Kyllähän tämä on ollut melkoinen one man show. Suurimalla osalla leireistä paikalla on ollut vain minä. Ilmapatjojen lisäksi maailmalla järjestetään privaattileirejä, joissa on kisaolosuhteita vastaavia hyppyreitä. Niitä järjestetään 5-6 kaudessa ja me olemme päässeet maksimissaan yhteen niistä. Vaikka olympiakomitea ymmärtää yskän, lisärahaa on haettava muualta. Yritykset eivät ole innostuneet lautailumaajoukkueen touhuista.

– Menestystä on tullut pitkältä ajalta. Pystymme tuomaan positiivista imagoa ja kertomaan tarinoita. Nämä kisat ovat näyttäneet, että osaamme tulla muutenkin esille kuin pelkästään mitaleilla. Sillä on suuri arvo, Andersson kuvaili.

Nuoria lahjakkuuksia Suomella riittää

Päävalmentaja Koskinen ei ole huolissaan lautailun tulevaisuudesta. Nuoria riittää olympiajoukkueen taustalla, kunhan heille annetaan oikeat välineet kehittyä huipulle.

– A-maajoukkueesta Rehnbergin Mikko, Ikolan Henna ja B-maajoukkueesta Axel Thelen ja Emmi Parkkisenniemi. He ovat kokeilleet jo maailmancupia ja ovat lupaavia laskijoita. Mikko on mennyt eteenpäin tosi nopeasti. Kehitys olisi huikeaa, jos pystyisimme antamaan hänelle kunnon mahdollisuuden.

– Nuorempien tilanne on kummelimaisesti se, että artisti maksaa. Vuokatin valmentajat ensin laskevat, paljonko on jäätikköreissun budjetti ja kaikki kaatuu nuorten laskijoiden niskaan, Koskinen kertoi.

Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto ovat näyttäneet, että huipulle kannattaa pyrkiä. Olympiakisojen lisäksi Rinnekangas sai kutsun US Openiin, joka kisataan maaliskuussa.

– Heillä on hyvä ote tekemiseen, pojilla on kova palo ja halu päästä eteenpäin. Heistä kuullaan vielä Pyeongchangin jälkeen, Koskinen muistutti.

Ongelmat eivät kuitenkaan poistu pelkällä puheella. Olisi nopeiden liikkeiden aika, ja Koskinen seuraa kehitystä vuosi kerrallaan. Hän ei ole vielä sitoutunut jatkamaan Pekingin 2022 kisoihin.

– Kyllä nuoren kaartin kanssa haluaisin jatkaa ja nähdä, kuinka pitkälle pystytään menemään. En uskalla neljää vuotta luvata.

Kuinka paljon on kyselty ulkomaille?

– Noh. Ei yhtään.

Lue myös:

Kojonkoski pettyi lumilautamenestykseen, Rukajärvi vetosi resursseihin: ”Pitää olla todella paljon rahaa, että pääsee edes harjoittelemaan”

Kommentti: Minkäs teet, kun taso on tuollainen – suomalaislumilautailu ei ole romahtanut huipulta

Mitalisuosikki Roope Tonteri kritisoi olympialaisia, joissa urheilijat ovat pelinappuloita: "Onhan tämä suoraan sanottuna aika surullista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat