Suora

  • Urheiluruutu
  • Uupumus oli tuhota Nooralotta Nezirin uran - romahdus opetti hyvinvoinnin merkityksen
  • Urheiluruutu

Ratkaisiko Mika Poutala olympiakullan? Suomalainen väisti, hollantilainen paineli voittoon: "Olen ikuisesti kiitollinen Mikalle"

Mika Poutala teki niin kuin toivoisi muiden tekevän hänelle, ja päästi Kjeld Nuisin ohitseen olympiakultaan.

PyeongChang 2018
Kjeld Nuis ja Mika Poutala
Mika Poutalan luistelu 1000 metrillä

GANGNEUNG. Miesten pikaluistelun 1 000 metrin olympiavoitto ratkesi vain neljän sekunnin sadasosan erolla, kun Hollannin Kjeld Nuis oli hitusen Norjan Håvard Holmefjord Lorentzenia nopeampi. Kultamitalin kannalta erittäin ratkaisevassa osassa oli kuitenkin myös Nuisin kanssa viimeisenä parissa luistellut Suomen Mika Poutala.

Poutala aloitti hyvin, mutta puoliväliin mennessä mehut olivat lopussa ja mitalihaaveet menneet. Toiseksi viimeisellä suoralla suomalaiselta nähtiin kuitenkin kultataiston osalta merkittävä – ehkä jopa ratkaiseva – teko.

Luistelijat olivat rinta rinnan, ja molempien oli suoralla tarkoitus vaihtaa ratoja: Poutalan ulos, Nuisin sisään. Kiiruhtamisen sijaan Poutala antoi nopeampaa vauhtia painelleen Nuisin mennä edelleen. Poutalan aika kärsi, Nuis paineli aina voittoon asti.

Kisan ratkettua hollantilainen jakoikin vuolaasti kiitosta suomalaisen kilpaveljensä suuntaan.

- Olen erittäin, erittäin kiitollinen Mikalle. Hän saa minut muutenkin aina nauramaan, mutta tänään hän sai minut myös liikuttuneeksi, Nuis kertoi Yle Urheilulle kilpailun jälkeen, kultamitali kaulassaan.

- On oltava suuri urheilija, jos antaa toisen mennä ohitseen. Se on todellinen hyve. Pikaluistelijat ovat monesti hieman itsekkäitä, sillä tämä on yksilölaji. Mika teki nopean päätöksen, ja kiitän siitä ikuisesti.

Norjan Håvard Holmefjord Lorentzen
Håvard Holmefjord Lorentzen arvosti Mika Poutalan temppua, vaikka se pudottikin norjalaisen hopealle.AOP

Lorentzen oli pitkään kiinni kullassa, kunnes Nuisin ja Poutalan luistelema viimeinen parilähtö pudotti hänet hopealle. Norjalainen ei kuitenkaan ollut kisan jälkeen Poutalan tempusta harmissaan.

- Oli hyvä, että hän (Poutala) odotti. Jos hän olisi mennyt Nuisin eteen, he olisivat voida törmätä toisiinsa. En halua voittaa kultaa sillä tavalla, Lorentzen pohti kisan jälkeen.

- En ole ollenkaan vihainen.

Tee toisille niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän

Poutalalla oli 1 000 metrin kilpailussa tavoitteena jopa pronssimitali, mutta haave jäi kauas. Suomalainen oli vasta 16:s, joskin sijoitus huononi myös Nuisin väistämisen takia.

- Radalla ei voi vetää sokkona, vaan pitää katsoa ympärilleen. Sprintissä ollaan yleensä niin nopeita, etten ole varmaan koskaan ennen ollut tilanteessa, jossa olisin päästänyt kaverin edelle, jo aiemmin olympialaisten päämatkallaan 500 metrillä neljänneksi jäänyt Poutala pohti.

- Mutta tuolla jäällä ei ole aikaa ajatella. Pitää tehdä päätös nopeasti, ja minusta tein tänään oikean päätöksen.

Kisan jälkeen Poutala saapuikin toimittajien tentattavaksi hymy naamallaan. Tulos oli pettymys, mutta elämässä ratkaisevat muutkin asiat kuin pelkkä voittaminen ja mitalit.

- Ei tietenkään ole kivaa olla hidas. Mutta tiesin myös, että hän (Nuis) taisteli siinä mitaleista ja oli paljon minua paremmat mahdollisuudet, Poutala selitti, ja siteerasi sitten uskonkirjoistakin tuttua kultaista sääntöä.

- Tee muille niin kuin toivot itsellesi tehtävän. Minä tein niin tänään, ja se tuntuu hyvältä.

Lue lisää:

Poutala kangistui 1000 metrillä olympiavoittajan rinnalla – "Suomalaiset ovat niin rakastavia"

Huiman uran päättänyt Pekka Koskela liikuttui kyyneliin: ”Tämä on noloa, mutta koetetaan ryhdistäytyä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat