Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Saksa teki jymy-yllätyksen ja laittoi Kanadan laulukuoroon! - näin historiallinen voitto on kyseessä

Saksa ei ole liiemmin juhlinut olympiajääkiekossa.

PyeongChang 2018
Kanada-Saksa.
Saksa teki jymypaukun välierässä.AOP

Ennen Pyeongchangin välierää kanadalaismedia muisti maan ylivertaista historiaa Saksaa vastaan. Vuoden 1992 olympiaturnauksen puolivälierää muisteltiin läheltä piti –tilanteena, joka kuitenkin selvitettiin kunnialla jatkoajalla. Ruotsi-voittojen tuoma itseluottamus kuitenkin teki tämän kerran saksalaisryhmästä poikkeuksen.

Saksa on voittanut 164 ottelustaan miesten olympiajääkiekossa vain 39, joten voitot ylipäänsä ovat olleet kohtalaisen harvinaisia. Kun tässä vielä huomioi sen, että näistä voitoista yli puolet on tullut Sloveniasta, Norjasta, Sveitsistä ja Slovakiasta, alkaa perjantain paukku saada oikeanlaiset mittasuhteet.

Olympiatasolla tämä oli Saksan ensimmäinen voitto Kanadasta. Kaikkiaan maat ovat kohdanneet arvokisoissa vuodesta 1930 alkaen 30 kertaa, ja 28 kertaa Kanada on ollut parempi. Parhaimmillaan kanadalaiset ovat murskanneet Saksan 15-1, Helsingissä 1952. Myös 2000-luvulle mahtuu kaksi MM-kisaottelua, joissa Kanada on tehnyt Saksan verkkoon kymmenen maalia.

Saksan ainoa edellinen arvokisavoitto Kanadasta oli vuodelta 1996, jolloin kohtaaminen MM-tasolla päättyi 5-1-voittoon. Nykyinen päävalmentaja Marco Sturmkin debytoi A-maajoukkueessa vasta vuotta myöhemmin.

Kanadalaisille olympiaturnaus on perinteisesti ollut voimannäyttö. Se on juhlinut kultaa peräti yhdeksän kertaa ja voittanut neljästä edellisestä turnauksesta kolme. Saksa tekikin historiaa jo toisessa erässä, kun se iski neljännen maalinsa. Koko olympiahistoriassaan kanadalaismiehet ovat päästäneet yhdessä ottelussa enemmän kuin kolme maalia vain neljästi aiemmin – kahdesti Ruotsia, ja kerran Suomea sekä Yhdysvaltoja vastaan.

Tällä kertaa pelit kuitenkin jatkuvat pronssiottelussa Tshekkiä vastaan. Siinä Kanada nähtiin viimeksi Naganossa vuonna 1998. Saksalle puolestaan tämä on ensimmäinen kerta edes olympialaisten mitalipeleissä. Sotshin turnaukseen se ei selviytynyt lainkaan. Tähän asti maassa on muisteltu hartaasti MM-kisoja 2010, jolloin joukkue eteni pronssiotteluun, mutta perjantain voiton myötä moni tilasto laitettiin uuteen uskoon.

Lue myös:

Mein Gott! Saksa teki sensaatiomaista jääkiekkohistoriaa - yllätti Kanadan olympiavälierässä ja eteni loppuotteluun

Kommentti: Saksa teki olympialaisissa jotain täysin käsittämätöntä - ja millä tavalla!

Saksan pitkäaikainen kapteeni oli luvannut pojalleen mitalin - ei meinannut hallita tunteitaan haastattelussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat