Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen hiihti 50 kilometrin olympiakultaa! Mykistävä isku ratkaisi voiton

Iivo Niskanen ja Aleksander Bolshunov ratkoivat 50 kilometrin kullan kohtalon karmaisevan kaksintaistelun päätteeksi.

Iivo Niskanen
Katso Niskasen viimeinen kultakilometri kuvaa klikkaamalla

Iivo Niskanen on voittanut Etelä-Korean olympialaisten 50 kilometrin perinteisen kisan kultaa.

Suomalaisvoitto tuli täysin ylivoimaisen esityksen päätteeksi. Viimeisillä kilometreillä Niskanen taisteli voitosta venäläisen Aleksander Bolshunovin kanssa, joka putosi kyydistä radan viimeistä edellisessä nousussa.

Edellinen suomalainen 50 kilometrin olympiavoittaja on Kalevi Hämäläinen, joka vei kultaa Squaw Valleyn kisoissa vuonna 1960.

Pronssi ratkottiin venäläisen Andrei Larkovin ja norjalaisten Martin Johnsrud Sundbyn sekä kanadalaisen Alex Harveyn kesken. Vahvimmin nykäisi Larkov, joka täydensi venäläisten kahden mitalin päivän.

Harvey otti neljännen sijan ja Sundby jätettiin viidenneksi.

Kisa eteni lähes täysin Niskasen komennossa.

Niskanen lähti irtiottoon ennen kuin kisaa oli hiihdetty 20 kilometriä. Suomalaisen matkavauhti hajotti kärkiryhmän ja tahtiin pystyi vastaamaan vain kazakstanilainen Aleksander Poltoranin.

Kisan puolimatkassa Niskanen pyrki viittamaan Poltoraninia vetämään, mutta tämä pudisteli päätään ja pysytteli suomalaisen peesissä. Matkavauhti jatkui kuitenkin murhaavana ja ainoastaan Bolshunov pystyi vastamaan Niskasen vetoon.

Venäläisen vauhti olikin hurjaa, sillä hän kiristi 26 sekunnin eron Niskasen peesiin 10 kilometrin matkalla. Kun kisa oli edennyt 37 kilometriin Niskanen ja Bolshunov hiihtivät kaksin muilta karkuun.

Erot kasvoivat kisan aikana hurjiksi: kuusi kilometriä ennen maalia Poltoranin hiihti kolmantena liki kaksi minuuttia kärkikaksikolle jääneenä. Pronssia jahtaava ryhmä, jota johti venäläinen Andrei Larkov, tuli yli kaksi ja puoli minuuttia takana.

Venäläinen Bolshunov otti kisan komennon viimeistä edellisellä kierroksella. Niskanen vaihtoi sukset ja jäi kilpakumppanistaan 11 sekuntia. Sen suomalainen kiri kiinni, mutta viimeiselle lenkille lähdettiin Bolshunovin johdolla.

Katso jännittävä viiminen kilometri jutun kuvaa klikkaamalla!

Miesten 50 kilometriä (p)

1) Iivo Niskanen FIN 2.08.22,1
2) Aleksander Bolshunov OAR +18,7
3) Andrei Larkov OAR +2.37,5

4) Alex Harvey CAN +2.43,6
5) Martin Johnsrud Sundby NOR +2.43,7
6) Hans Christer Holund NOR +2.50,1
7) Daniel Rickardsson SWE +3.50,4
8) Martin Jaks CZE +4.10,5
9) Dario Cologna SUI +4.21,1
10) Emil Iversen NOR +4.36,9

25) Matti Heikkinen FIN +9.12,7

29) Perttu Hyvärinen FIN +10.16,4

43) Ristomatti Hakola FIN +14.28,0

Lue myös: