Suora

  • Ei nainen eikä mies - voimanostaja Emmeth Törrönen piti hylkäämisen pelossa sukupuoli-identiteettinsä salassa vuosia
  • Urheiluruutu

Olympiavoittaja Iivo Niskanen paljasti ajatuksensa kuninkuusmatkan raastavilla ratkaisuhetkillä: "Ei auttanut kuin käyttää kerrankin järkeä"

Iivo Niskanen kertoi, että kisassa hankalinta oli pidätellä menohaluja. "Ei tullut onneksi hölmöiltyä ensimmäisellä 10 kilometrillä", hän tiivisti.

PyeongChang 2018
Korean olympialaiset: Iivo Niskanen huojentui olympiavoitosta
Korean olympialaiset: Iivo Niskanen huojentui olympiavoitosta

Iivo Niskasesta tuli lauantaina neljäs suomalaismies, joka on onnistunut voittamaan maastohiihdon miesten kuninkuusmatkan olympiakultaa. Niskasen mykistävä hiihto toi Suomelle Pyeongchangin olympialaisten viidennen mitalin ja ensimmäisen kultaisen sellaisen.

– On huojentunut olo. Ollut vähän rikkonaista ja joutunut odottamaan virettä. Sairastelun takia Tour meni väsyneeksi, mutta oma tatsi löytyi harjoittelun kautta ja täällä on ollut koko ajan kauden parasta hiihtoa. Jo viestissä tuntui siltä, että voisi olla annettavaa, Niskanen sanoi heti kilpailun jälkeen Ylen haastattelussa.

Voittokilpailussa Niskanen tempaisi jo kisan puolivälissä irti muilta. Hän hiihti pitkän tovin yksin keulassa, kunnes päästi Aleksander Bolshunovin kannoilleen ja hetkeksi kärkeenkin suksienvaihdon yhteydessä. Suksienvaihdon jälkeen suomalainen hiihti venäläisurheilijan nopeasti kiinni, muttei sännännyt heti ohi, vaikka menohaluja oli.

– Oli jännä kisa. Lähdin niin aikaisin vetämään, kun pelkäsin lumisadetta, ja sitä että mitä käy suksien kanssa jos joudutaan tekemään muutoksia. Hiihdinkin sitten tuolla yhdellä parilla pidemmän aikaa. Oikeastaan tiukin paikka oli, kun hiihdin viimeisen kerran Bolshunovin kiinni. Ei auttanut kuin käyttää kerrankin järkeä, ettei lähde vetämään kuin vasta oikeassa kohdassa, Niskanen myhäili.

Niskasen mukaan olympialadut olivat sen verran raskaat, että yksin keulassa hiihtäminen ei hirvittänyt.

– Totesin, että itsekin voin tehdä töitä keulassa, kun taakse katsoessani huomasin muidenkin joutuvan tekemään hommia. Toki kyllä vähän odottelinkin Bolshunovia siihen, että saisin jaettua vetovastuuta, kun tilanne tuntui olevan hallinnassa.

– Mutta sanotaanko näin, että oli siinä henkisesti aika lujilla, kun niin aikaisin tuli paikka lähteä vetämään. Siinä on hankala malttaa. Mutta nyt sitä malttia oli onneksi niin, ettei tullut ensimmäisen 10 kilometrin aikana hölmöiltyä, Niskanen hymyili.

Maaliviivan Niskanen sai ylittää rauhassa, Bolshunov oli pudonnut jo kauas. Haaveissaan Niskanen olisi ylittänyt maaliviivan siniristilipun kanssa, mutta tällä kertaa riskejä ei otettu edes varmalta näyttäneen voiton edessä.

– Vähän haistelin, että löytyisikö lippua tuosta laidalta, mutta oli sen verran kaukana, etten lähtenyt kikkailemaan. Mutta ihan lämmin oli kietoutua Suomen lippuun kuvien oton aikana, Niskanen nauroi.

Lue myös

Iivo Niskanen hiihti 50 kilometrin olympiakultaa! Mykistävä isku ratkaisi voiton

Elä uudelleen Iivo Niskasen dramaattinen olympiavoitto – "Bolshunov on lyöty!"

Asiantuntijat ylistivät kylmähermoista olympiavoittajaa Iivo Niskasta: ”Tässä hän on ylivoimaisesti maailman paras tällä hetkellä”

Niskasen valmentaja myönsi epäilyksen hetken kultahiihdon keskellä: "Hiukan kylmäsi 20 kilometrin kohdalla"

Isä-Niskasta pelotti ennen kisaa kaksi asiaa – "Hapoilla ollaan katsomossakin"

Elä uudelleen Iivo Niskasen dramaattinen olympiavoitto – "Bolshunov on lyöty!"

Olympiavoittajan äiti jännitti katsomossa ääni käheänä – "Kultaa koko poika!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat