Suora

  • Urheiluruutu

Asiantuntijat ylistivät kylmähermoista olympiavoittajaa Iivo Niskasta: ”Tässä hän on ylivoimaisesti maailman paras tällä hetkellä”

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ja Virpi Sarasvuo nostivat esiin Iivo Niskasen kylmähermoisuuden ja erinomaisen tekniikan.

PyeongChang 2018
Iivo Niskanen
Iivo NiskanenAOP

Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Virpi Sarasvuo ylistivät Iivo Niskasen kylmähermoisuutta, joka johti hänen olympiavoittoonsa Pyeongchangin 50 kilometrin yhteislähtökisassa.

Alussa Niskasen hiihto näytti todella hyvältä. Hän piti vauhtia niin, että suurin osa kilpakummpaneista putosi matkasta. Merkittävä repäisy tapahtui 18 kilometrin kohdalla.

– Se kertoo, että Iivolla on hurjaa itseluottamusta. Hän tiesi olevansa kunnossa. Kuten hän itse sanoi, niin hän pystyi malttamaan ensimmäisellä kympillä. Pää pyöri ryhmässä, Lassila totesi.

– Hän pyrki hiihtämään omaa suoritustaan ja oli päästä vahingossa muilta karkuun. Aikamoista malttia se vaati.

Virpi Sarasvuon mukaan Niskasen hiihdossa korostui juurikin Olli Ohtosen ohje muistaa olla vetämättä liikaa.

– Vilkuilu antoi hyvän signaalin, että hänellä on hyvä olo. Todella hyvältä näytti. Koko ajan eri vaiheissa kävi mielessä, tuleeko ratkaisijaksi esimerkiksi suksienvaihto, Sarasvuo mietti.

Niskanen kuitenkin selvitti suksienvaihdon ennen viimeistä lenkkiä tyylikkäästi ja kiri karkuun lähteneen venäläisen Aleksandr Bolshunovin nopeasti kiinni. Olympiavoitto ratkesi suomalaiselle viimeisen kilometrin vedolla lopullisesti.

– Kylmähermoinen kaveri ja aivan mieletöntä, että sai kultaa pokattua, Saravuo iloitsi.

Lassila ja Sarasvuo nostivat myös Iivo Niskasen vuorohiihdon ylämäkeen myös isoksi vahvuudeksi muihin verrattuna. Niskanen saa lantion nousemaan paremmin kuin muut jokaisen liun päälle. Se aiheuttaa rentouden ja terävyyden, joiden avulla Niskanen pääsee ylös potkimaan paremmin.

– Tässä Iivo on ylivoimaisesti tällä hetkellä maailman paras, Lassila sanoi.

Hiihdossa on puhuttu paljon norjalaisen Johannes Hösflot Kläbon juoksua muistuttavasta tekniikasta, mutta Sarasvuolla oli siihenkin keskusteluun muistutus.

– Vaikka tässä on nähty paljon muitakin versioita perinteisen hiihdosta viime aikoina, mutta Iivo saa tekniikallaan mittaa muihin. Kun tempo säilyy, niin eroa kyllä syntyy, Sarasvuo pohti.

– Sanotaan näin, että Kläbon tekniikka toimii tietyissä maastonkohdissa. Mutta Kläbokin osaa liuttaa. Puhutaan silti liukulajista, Sarasvuo painotti hiihdon luonnetta.

Lue myös:

Iivo Niskanen hiihti 50 kilometrin olympiakultaa! Mykistävä isku ratkaisi voiton

Elä uudelleen Iivo Niskasen dramaattinen olympiavoitto – "Bolshunov on lyöty!"

**Olympiavoittajan äiti jännitti katsomossa ääni käheänä – "Kultaa koko poika!"
**

Olympiavoittaja Iivo Niskanen paljasti ajatuksensa kuninkuusmatkan raastavilla ratkaisuhetkillä: "Ei auttanut kuin käyttää kerrankin järkeä"

Isä-Niskasta pelotti ennen kisaa kaksi asiaa – "Hapoilla ollaan katsomossakin"

Niskasen valmentaja myönsi epäilyksen hetken kultahiihdon keskellä: "Hiukan kylmäsi 20 kilometrin kohdalla"

**Asiantuntijat ylistivät kylmähermoista olympiavoittajaa Iivo Niskasta: ”Tässä hän on ylivoimaisesti maailman paras tällä hetkellä”
**

Draamaa suksienvaihdossa! Ruotsalaishiihtäjä kampitti Matti Heikkisen ja suomalainen putosi kauas kärjestä: ”Voi turkanen sentään”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat