Suora

  • Urheiluruutu

Norjalaiset hämmästelivät olympiavoittaja-Niskasen ylivoimaa: "Iivo murskasi meidät"

Norjan Martin Johnsrud Sundby tunnusti suomalaisen paremmuuden melkoisin ylisanoin.

PyeongChang 2018
Norjalaiset vaihtamassa suksia 50 kilometrin kisassa
EPA

PYEONGCHANG. Iivo Niskasen ylivoima miesten 50 kilometrin olympiavoitossa hämmensi hänen kovimpia kilpakumppanejaan kisan jälkeen. Alun perin miesten kisojen päätösmatkasta odotettiin Niskasen ja Martin Johnsrud Sundbyn taistoa kuten vuosi sitten Lahden 15 kilometrillä.

Toisin kävi. Norjalaiset olivat paperia, kun Niskanen lähti omaan irtiottoonsa jo alle tunnin hiihtämisen jälkeen. Kazakstanilainen Aleksei Poltoranin ja venäläinen Aleksander Bolshunov kestivät pidempään kyydissä, mutta jälkimmäinenkin putosi viime hetkillä, kun Niskanen kiihdytti selkeään voittoon.

– Oli uskomatonta katsella, miten Iivo teki tämän. Kaikille oli lähes mahdotonta seurata Iivoa, vaikka Bolshunov teki loistavaa työtä hiihtäessään hänet kiinni. Meillä muilla ei ollut mitään mahdollisuuksia, viidenneksi jäänyt Sundby virkkoi Yle Urheilulle.

– Kaikki tiesivät hänen yrittävän pitää vauhtia yllä. Aiemmin tällä kaudella hän ei ole tuossa vauhdissa onnistunut, mutta nyt kunto oli timanttia. Iivo murskasi meidät kaikki.

Sundbyn maanmies Hans Christer Holund hiihti kuudenneksi ja oli aivan äimän käkenä Iivosta puhuttaessa. Holund toivoi kisasta nimenomaan kovavauhtista, mutta silti hän ei pystynyt lainkaan vastaamaan Niskasen vauhtiin.

– Tiesin hänen olevan hyvä hiihtäjä, mutta…vau! Tuo ero vakuutti minut. Pidän itseäni aika hyvänä hiihtäjänä, mutta jäin yli kaksi ja puoli minuuttia hänestä. Se on aivan uskomatonta, Holund kertoi.

Niskanen syötti Sundbylle karvasta kalkkia jo toista vuotta putkeen. Silti ylisanat eivät olleet loppua, kun norjalainen kehui yhtä pahimmista kilpakumppaneistaan.

– Perinteisellä Iivo on yksi parhaista, mutta hän on parantanut myös luisteluaan ja nousee jonain päivänä mitalistiksi vapaalla tyylilläkin. Hänellä on hyvä pää erityislaatuisen kehonsa huippuna. Hän on yksi suurista tässä lajissa, Sundby sanoi.

Niskanen, Bolshunov ja Larkov
AOP

"Ilman suksia ja säätä olisin saattanut voittaa"

Kisan kakkonen Aleksander Bolshunov oli maalissa murtunut mies. Hän katseli pitkään tyhjyyteen omissa oloissaan, vaikka toki kätteli nopeasti kättä tarjonneen Niskasen. Kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa venäläinen ei yhtynyt norjalaisten ylistyksiin vaan syytti omia suksiaan.

– Ensimetreistä lähtien tiesin, että sukset eivät toimineet kunnolla ja kisasta tulisi odotettua vaikeampi. Olen tyytyväinen tuloksiin, joita olen saavuttanut. Ilman suksia ja säätä olisin saattanut voittaa, Bolshunov sanoi.

Niskanen kuunteli vieressä venäläisen lausuntoa suksista, mutta pysyi varsin diplomaattisena. Hän toki huomasi jo hyvissä ajoin ennen maalia, että venäläinen alkoi väsyä.

– Oli kiva katsoa perästä sitten, että selkäranka alkaa taittua. Ehkä hän uskoi olevansa loppukahinoissa minua vahvempi. Likaisuus on täällä sellainen juttu, joka pitää miettiä, olympiavoittaja sanoi viitaten viimeiseen suksien vaihtoon, jossa hän vaihtoi ja venäläinen jatkoi vanhoilla suksilla.

Lue myös

Iivo-huudot raikuivat Pyeongchangin olympiastadionilla – katso kylmät väreet nostattava voiton juhlinta!

Pyeongchangin olympialaiset huipentuvat päättäjäisiin – katso suorana klo 13 alkaen

Niskasen kotipitäjän kunnanjohtaja miettii jo sopivaa palkintoa – "Jos Iivo tänne saadaan, niin juhlat järjestetään"

Olympiavoittajan tunteikkaat hetket maalisuoralla – Iivo Niskasen kultamitali tuli niin vakuuttavasti, että ajatuskin kulki vielä: "Totta kai paljon tunteita tulee"

Asiantuntijat ylistivät kylmähermoista olympiavoittajaa Iivo Niskasta: ”Tässä hän on ylivoimaisesti maailman paras tällä hetkellä”

Niskasen valmentaja myönsi epäilyksen hetken kultahiihdon keskellä: "Hiukan kylmäsi 20 kilometrin kohdalla"

Olympiavoittajan äiti jännitti katsomossa ääni käheänä – "Kultaa koko poika!"

Isä-Niskasta pelotti ennen kisaa kaksi asiaa – "Hapoilla ollaan katsomossakin"

Elä uudelleen Iivo Niskasen dramaattinen olympiavoitto – "Bolshunov on lyöty!"

Iivo Niskanen hiihti 50 kilometrin olympiakultaa! Mykistävä isku ratkaisi voiton

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat