Iivo Niskanen päätyi kultahiihdon jälkeen melkoiseen hullunmyllyyn – väläytti seuraavaa suomalaista olympiavoittoa jo huomiselle

Yle Urheilu seurasi olympiavoittajan matkaa maaliviivalta dopingtestiin.

PyeongChang 2018
Iivo Niskanen.
AOP

PYEONGCHANG. Kun 50 kilometrin kilpailun kukitus oli ohi ja Iivo-huudot olivat hiljenneet Pyeongchangin hiihtostadionilla, alkoi tuoreen olympiavoittaja Iivo Niskasen toinen työ. Haastatteluihin Niskanen on jo ehtinyt tottua uransa aikana ja viime vuonna Lahden MM-kilpailuissa kiinnostus suomalaishiihtäjää kohtaan oli huima. Nyt hänen olympiavoittonsa kiinnostaisi huomattavasti enemmän kansainvälistä mediaa.

Niskanen antoi haastattelun toisensa jälkeen tyynen rauhallisena, välillä hymy huulilla karehtien. Ohikulkeneet kanssakilpailijat taputtelivat olkapäille ja onnittelivat. Niskasella oli jokaiselle aikaa.

Vasta ensimmäisen mediakierroksen jälkeen oli edessä kenties yksi miellyttävimmistä hetkistä: matkalla kansainväliseen lehdistötilaisuuteen Niskanen tapasi oman perheensä.

Tarja-äiti hyppi innosta poikansa nähdessään ja rutisti tämän pitkään halaukseen. Omansa sai myös Iita-sisko ja Eero-isä sekä mukana ollut kannustusjoukko. Kerttu-sisko oli jäänyt kisakylään katsomaan kilpailua ja keskittymään omaan kisaansa. Montakaan sanaa he eivät ehtineet vaihtamaan, sillä kulta-Iivoa odotettiin jo median eteen.

Iivo Niskanen ja Aleksander Bolshunov
Aleksander Bolshunov (oikealla) sai kokea Iivo Niskasen hirmukunnon ladulla.Lehtikuva

Ehkä täällä Koreassa voittaminen oli hieman helpompaa kuin viime vuonna Lahdessa, koska täällä ei ollut niin paljon suomalaisia.

Iivo Niskanen

Aleksander Bolshunov ja Andrei Larkov olivat jo ehtineet pitää oman mediatilaisuutensa, kun Niskanen saapui mediatelttaan. He vastailivat tulkkinsa välityksellä vielä muutamaan kysymykseen ja Niskanen keskittyi sillä välin tankkaamaan itseään. Energiatasot piti saada nopeasti palautettua, mutta myös dopingtesti odotti.

Kun Niskasen vuoro tuli, hän vastaili rauhallisesti muutamaan englanninkieliseen kysymykseen. Hänen kasvoiltaan ei kuitenkaan pystynyt lukemaan, että hän olisi juuri voittanut olympiakultaa.

– Ehkä täällä Koreassa voittaminen oli hieman helpompaa kuin viime vuonna Lahdessa, koska täällä ei ollut niin paljon suomalaisia, Niskanen sanoi ja väläytti vihdoin leveän hymyn.

Kansainvälisen osuuden jälkeen Niskanen jäi vielä vastailemaan suomalaistoimittajien kysymyksiin pariksikymmeneksi minuutiksi. Hän kertoi haeskelleensa maaliin tullessa oikeaa laitaa, jotta olisi saanut Suomen lipun mukaansa, kuten oli haaveillut. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Niskanen sai kerrata kilpailun kulkua ja omia ajatuksiaan. Miltä tuntui kun Bolshunov otti kiinni? Kuka teki viimeisen päätöksen suksien vaihdosta? Miten kisan taktiikka oli suunniteltu? Niskanen tiesi tarkkaan, missä vaiheessa hän iskisi. Hän oli harjoitellut tätä ja oli luottavainen omaan kuntoonsa.

– Oli kiva katsoa perästä, milloin (Bolshunovin) selkäranka alkaa taittua, hän sanoi.

Iivo Niskanen.
AOP

Ennen ensimmäistä starttiaan Niskanen kertoi, että hän haluaisi saavuttaa urallaan henkilökohtaisen olympiakullan ja kahta viikkoa myöhemmin hän oli sen saavuttanut. Olympiakullan merkitys on suuri, vaikka Lahden MM-kisoissa voitettu maailmanmestaruus onkin se uran kovin juttu.

– Nimenomaan se tyyli ja matka, jota itse arvostan eniten. Totta kai se on ollut unelma. Viime vuonna pystyin todistamaan sen, että niitä unelmia voi myös toteuttaa. Tekee niiden eteen työtä.

Niskanen sanoi tietävänsä nyt, mitä henkilökohtaisen olympiakullan saavuttamiseen tarvitaan. Edellisen kerran suomalainen hiihtäjä oli sellaisen saavuttanut 20 vuotta ja silloin sen otti Niskasen suuri idoli Mika Myllylä.

– Toivottavasti ei mene niin kauaa seuraavaan suomalaiseen (olympiavoittajaan). Ehkä yksikin päivä voi olla, hän sanoi viitaten sunnuntain naisten 30 kilometrin kisaan.

– Ehkä tytöiltä on nyt vähän paineita pois.

Kun tuli kiitosten välittämisen aika, näkyi Niskasen kasvoilla pientä herkistymistä. Valmentaja Olli Ohtonen, perhe, avopuoliso ja yhteistyökumppanit saivat jokainen oman kiitoksensa. Jokainen heistä on seissyt Niskasen takana niin hyvissä kuin huonoissa hetkissä.

– Edellisen kerran heitä sai kiittää Lahdessa ja nyt jo sitten täällä. Ei näitä voi koskaan itsestäänselvänä pitää, että huippuvuosia tulee toisensa perään.

Iivo Niskanen.
AOP

Niskanen pelasti olympiakullallaan myös Suomen miesten hiihtomaineen. Hänen joukkuekaverinsa olivat ennen kilpailua varmoja, että näin kävisikin ja kisan aikana Ristomatti Hakola, jota Niskanen kutsui curling-termein suojakiveksi, olikin huutanut: ”Pelasta miesten maine!”

– Ehkä se merkitsi hänelle enemmän, Niskanen nauroi ja vakuutti, että miesten joukkue voi olla tyytyväinen myös viestin nelossijaan.

– Miesten taso maastohiihdossa on kova ja niitä kavereita on paljon. Perustaso täytyy saada perustasolle, että voittaminen on mahdollista. Totta kai toivon, että näiden kultamitalien myötä yhä useampi on valmis laittamaan kaiken peliin. Ei ole kompromisseja pärjätä kestävyysurheilussa.

Niskanen kertoi nousseensa maailman huipulle siksi, että on parina viime kautena järkevöittänyt kilpailemistaan. Aikaisemmin liian paljon kilpaillut hiihtäjä sairastui herkästi. Siksi tänä aamuna hän olikin ensimmäiseksi huokaissut helpotuksesta, kun huomasi olevansa terve ja pystyvänsä nyt mittaamaan ulos kaiken sen, mitä varten hän oli koko kauden harjoitellut.

Kysymyksiä riittäisi vielä, mutta Niskasen olo alkaa jo olla sellainen, että hän haluaisi jo dopingtestiin. Kun viimeinenkin vastaus on juhlakalulta rutistettu, hän kiittää toimittajia ja kiirehtii seuraavaan kohteeseen.

Palkintojenjako on vasta sunnuntaina päättäjäisten yhteydessä. Alun perin Niskasen pitäisi tuolloin olla jo matkalla koti-Suomeen, mutta suunnitelmia voi aina muuttaa – vaikka hurtista huumoristaan tunnettu Niskanen naurahtikin, ettei sitä koskaan voi tietää.

Lue myös

Norjalaiset hämmästelivät olympiavoittaja-Niskasen ylivoimaa: "Iivo murskasi meidät"

Näin kulta-Iivon olympiavoittoa puitiin norjalais- ja ruotsalaislehdissä: "Kultakirous jatkuu"

Iivo-huudot raikuivat Pyeongchangin olympiastadionilla – katso kylmät väreet nostattava voiton juhlinta!

Pyeongchangin olympialaiset huipentuvat päättäjäisiin – katso suorana klo 13 alkaen

Olympiavoittajan tunteikkaat hetket maalisuoralla – Iivo Niskasen kultamitali tuli niin vakuuttavasti, että ajatuskin kulki vielä: "Totta kai paljon tunteita tulee"

Asiantuntijat ylistivät kylmähermoista olympiavoittajaa Iivo Niskasta: ”Tässä hän on ylivoimaisesti maailman paras tällä hetkellä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat