Suora

  • Ampumahiihdon MC, naisten pikamatka, Hochfilzen
  • Elävä arkisto esittää
  • Ampumahiihtäjä Dorothea Wierer - lintsaajasta maailman parhaaksi
  • Lumilautailun MC: Montafon, lumilautakrossi
  • Lumilautakrossi, Montafon

Kommentti: Kaksi olympiakultaa on vasta alkua – seuraavissa arvokisoissa Iivo Niskanen voi voittaa jättipotin

Iivo Niskanen onnistui päämatkallaan täydellisesti. Seuraavaksi hän on matkalla useamman matkan mitalihiihtäjäksi, kirjoittaa Niskasen uraa läheltä seurannut Anu Karttunen.

PyeongChang 2018
Iivo Niskanen tuulettaa.
Lehtikuva

*PYEONGCHANG. *Iivo Niskanen on osoittanut viime vuosina olevansa harvinainen suomalainen urheilija. Hänen keskittymiskykynsä on varsin poikkeuksellista. Kun hän on päättänyt keskittyä yhteen matkaan, kaikki – ihan kaikki – tähtää siihen ja kaikki tehdään myös tuon tavoitteen ehdoilla.

Pyeongchangin olympialaisissa Niskasen päämatka oli 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu. Tämän hän oli kertonut jo hyvissä ajoin ja kaikki harjoittelu oli tähdätty tuohon kisaan.

Heti olympialaisten avausmatkalla yhdistelmäkilpailussa Niskanen lähti liikkeelle rohkealla taktiikalla ja kokeili irtiottoa heti alkumatkasta, vaikka etukäteen oli puhuttu, ettei tuulisella kelillä kannata lähteä vetämään.

Taktiikka kostautui pahoin ja Niskanen oli vasta 19:s, mutta hän sai tästä kuitenkin arvokasta kokemusta 50 kilometrin kilpailua varten. Yhdistelmäkilpailu ei ollut etukäteen ajateltuna Niskasen vahvimpia matkoja, joten se oli hyvä “uhrata” päämatkan eteen. Viestissä Niskanen onnistui omalla osuudellaan ja kertoi sen jälkeen, että kaikki kilpailut ovat olleet vain etappeja kohti tämän päivän kisaa.

Niskasta pidettiin jo ennen Pyeongchangin kisoja yhtenä 50 kilometrin ennakkosuosikkina. Alkukisojen tulokset saattoivat horjuttaa muiden uskoa, mutta ei Niskasen. Hän pystyi siirtämään näin paineita muille.

Niskasen kämppäkaverit Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola eivät tosin epäilleet hetkeäkään joukkuekaverinsa voittoa. Etenkin Hakola vakuutti tätä jo viestin jälkeen. Hän sanoi haistaneensa Niskasen huippukunnon jo kolme viikkoa sitten.

“Jos te näkisitte, niin tajuaisitte,” Hakola vakuutti.

Niskasen taktiikka 50 kilometrin kisassa oli rohkea, ja se sai varmasti valmennusjohdonkin sykkeen nousemaan, sillä se ei noudattanut ennakkosuunnitelmia. Niskasen irtioton piti tapahtua myöhemmin kuin reilussa 18 kilometrissä.

Suunnitelmasta poikkeaminen taasen osoitti sen, miten hyvin Niskanen tuntee itsensä ja voimansa ja minkälainen itseluottamus hänellä on. Hän tiesi iskunsa riittävän eikä panikoinut, kun Aleksander Bolshunov sai hänet kiinni. Myös Niskasen suksienvaihtotaktiikka onnistui täydellisesti.

Niskanen tunnetaan loistavana perinteisen hiihtotavan taitajana. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi kehui Niskasta jopa maailman parhaaksi tällä hiihtotekniikalla. Viime kesänä Niskanen keskittyi vapaan hiihtotavan kehittämiseen, ja vaikka vielä palkintokorokesijoja ei ole vapaalla tullut, ei siihenkään kauan mene. Kuten Norjan Martin Johnsrud Sundby arvioi, Niskasesta on hyvää vauhtia tulossa niin sanottu all around -hiihtäjä. Ja tuolloin mahdollisuudet menestymiseen vain kasvavat.

Tammikuussa 26 vuotta täyttänyt Niskanen voitti heti ensimmäisissä olympialaisissaan pariviestikultaa ja jäi henkilökohtaisesta mitalista vain vaivaiset 0,2 sekuntia. Nyt hän on myös maailmanmestari sekä henkilökohtainen olympiavoittaja.

Ensi vuonna Seefeldin MM-kisoissa Niskasella on jälleen vahva mitalimatka edessään, kun 15 kilometrin väliaikakilpailu hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla. Eikä pariviestiäkään voi unohtaa, kunhan sopiva pari löytyy.

Kun tilannetta katsotaan vielä pidemmälle eli vuoteen 2022 ja Pekingin olympiakisoihin, ovat hiihtomatkat samat kuin Seefeldissä. Jos Niskanen jatkaa samaa kehittymistä vapaalla kuin on tähän asti tehnyt, ei hän ole voittajaehdokas pelkästään 15 kilometrillä, vaan myös 50 kilometrillä sekä niillä muilla matkoilla, jotka kisojen ohjelmaan otetaan.

Kun Iivo Niskanen panee numerolapun rintaan, ei hän koskaan hidastele. Hän on itsekin todennut olevansa huono häviäjä, tulee tappio sitten piirikunnallisissa kilpailuissa, olympiakisoissa tai joukkuekavereiden välisessä korttipelissä. Asenne, kunnianhimo ja kunto ovat jo täyttä terästä. Kun kohta molemmat tekniikat ovat hallussa, alkaa Iivo Niskanen olla täydellinen paketti.

Lue myös

Olympiavoittajien lämmin kohtaaminen, Sami Jauhojärvi välitti viestikapulan Iivo Niskaselle: "Sinä jatkat nyt matkaasi yksin"

Iivo Niskanen ehti morjestella joukkuekavereilleen kesken kisan – kämppäkaverit näkivät olympiavoiton jo viikkoja sitten

Norjalaiset hämmästelivät olympiavoittaja-Niskasen ylivoimaa: "Iivo murskasi meidät"

Näin kulta-Iivon olympiavoittoa puitiin norjalais- ja ruotsalaislehdissä: "Kultakirous jatkuu"

Iivo-huudot raikuivat Pyeongchangin olympiastadionilla – katso kylmät väreet nostattava voiton juhlinta!

Olympiavoittajan tunteikkaat hetket maalisuoralla – Iivo Niskasen kultamitali tuli niin vakuuttavasti, että ajatuskin kulki vielä: "Totta kai paljon tunteita tulee"

Elä uudelleen Iivo Niskasen dramaattinen olympiavoitto – "Bolshunov on lyöty!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat