Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmän finaali
  • Painin MM, vapaapaini
  • Painin MM, naisten paini

Olympialaiset jättävät Etelä-Koreaan hintavan perinnön – paikalliset hehkuttavat imagohyötyjä ja yhtenäisyyttä

Korealaiset ovat ottaneet Pyeongchangin olympialaiset pääosin myönteisesti vastaan. Hyvät kokemukset Soulin vuoden 1988 olympialaista ja valtiojohdon hehkutus ovat saaneet paikalliset uskomaan, että kisat kannatti järjestää.

PyeongChang 2018
Stadionin ulkopuolella eteläkorealainen maasto on lumetonta.
Stadionin ulkopuolella eteläkorealainen maasto on lumetonta.Jenny Matikainen/Yle

*PYEONGCHANG. *– On erittäin hyvä asia, että olympialaiset järjestetään täällä. Tämä on ollut hyvä mahdollisuus esitellä Koreaa maailmalle, nuori gangneunglainen Sim So Hae sanoo.

– Olympialaiset ovat Korealle rauhan ja yhtenäisyyden näyttämö. Tämä edistää yhdistymistämme, vanhempi herrasmies Cho Won Dok toteaa.

Pyeongchangin olympialaisissa on vaikea löytää paikallisilta olympialaisista kielteisiä arvioita. Haastateltava toisensa jälkeen hehkuttaa kisoja ja niiden tuomaa imagohyötyä Korealle.

Nän on, vaikka olympialaisten myönteisestä vaikutuksesta turismiin on hyvin vähän todisteita (siirryt toiseen palveluun) ja olympialaiset ovat tolkuttoman kalliit järjestää. Etelä-Korean kisat olivat tosin viime vuosien olympialaisiin verrattuna kohtuullisen halvat, "vain" 10,5 miljardia euroa. Summa sisältää myös pääkaupungista Soulista Gangneungiin rakennetun nopean junayhteyden ja tieverkon parannukset. Gangneungiin pääsee nyt Soulista puolessatoista tunnissa.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in julisti jo kesken olympialaisten, että Pyeongchangin kisat ovat olleet huima menestys. Presidentti väitti Korean ensimmäisiä talviolympialaisia kaikkien aikojen parhaiksi kisoiksi, joiden ansiosta myös Pohjois-Korean kanssa on päästy tolkun dialogiin. Etelä- ja Pohjois-Korea marssivat yhdessä avajaisissa ovat pelanneet joissain lajeissa jopa yhteisillä joukkueilla.

Mitä tehdä kaikilla jäähalleilla?

Toki myös Pyeongchangista löytyy olympialaisille tyypillisiä hölmöyksiä. 80 miljoonan euron purettava kertakäyttöolympiastadion ja suuret jääurheiluareenat näyttävät olympialaisten jälkeen täysin turhilta investoinneilta. Kisojen järjestelykomitean tiedottaja Nancy Park myöntää, että kolmelle olympialaisia varten rakennetulle suorituspaikalle ei vielä ole keksitty konkreettista jatkokäyttösuunnitelmaa.

– Paikalliset viranomaiset työskentelevät luodakseen jatkotoimintaedellytyksiä myös näille paikoille. Soulin 1988 olympialaisten kisapaikat ja kisakylät ovat edelleen käytössä, ja sama tilanne on tavoitteena Pyeongchangin kohdalla, Park sanoo.

Park väittää, että suorituspaikat ovat olleet suosittuja, ja ne jättävät Pyeongchangiin hienon perinnön. Myös paikallinen Sim So Hae uskoo jatkokäyttöön.

– On huono asia, jos ne jäävät ilman käyttöä. Toivon, että niille löydetään käyttöä ja myös alueelle tulevat turistit löytäisivät ne kisojen jälkeen.

Se on kova toive, sillä monet menneiden olympialaisten suorituspaikat kasvavat nykyään koiranputkea. Toisaalta paikalliset sanovat, että se on pieni hinta olympialaisista.

– Se on taloudellisesti huono asia, jos niille ei ole enää käyttöä. Mutta asiaa voi katsoa laajemmin. Muut kisojen edistämät arvot tärkeämpiä kuin talous, opiskelija Jong Ye Do pohtii.

– Talviolympialaisten järjestäminen tällä alueella tuo meille ylpeyttä. Koko Korean kansa voi yhdistyä.

Teknisesti ottaen yhä sotaa käyvien, aselevossa olevien Etelä- ja Pohjois-Korean yhdistymiseen on olympialaisista huolimatta todella pitkä matka. Kaikki eivät ole olleet tyytyväisiä edes (siirryt toiseen palveluun)lähentymiseen ydinaseilla uhkailevan diktatuurin kanssa. Lähentymisen vaikutukset jäävät nähtäviksi. Pohjois-Korean ydinkokeet jatkuvat, ja Yhdysvallat ehdotti juuri YK:ssa suljetulle maalle kaikkien aikojen kovimpia pakotteita.

Kisaturisteja liikkeellä

Järjestäjän mukaan lippuja on saatu myytyä yli miljoona kappaletta. Järjestelykomitean tiedottaja Nancy Park sanoo, että ihmisiä on ollut liikkeellä vielä enemmän, sillä olympialaisissa on järjestetty lukemattomia torikatsomoita ja erilaisia esityksiä. Toisaalta, vaikka lipuista on myyty yli 90 prosenttia, läheskään kaikki lipun ostaneet eivät ole löytäneet tietään katsomoon.

Väkeä on joka tapauksessa ollut liikkeellä. Paikallisten kauppiaiden vastaanotto olympialaisille on kuitenkin ollut vaihteleva. Osan liikkeet ovat jääneet suljetuille teille, ja osalla ovat menneet bisnekset alta, kun esimerkiksi laskettelurinteitä on suljettu. Keskusta-alueella kauppa kuitenkin käy – tai näin ainakin kuuluu sanoa.

– Eivät olympialaiset kaupan sujumiseen ihmeemmin ole vaikuttaneet, torikauppias Ii Jong Sun sanoo, nauraa hervottomasti päälle ja ottaa virallisen sävyn.

– No joo, kauppa käy tietysti hyvin. Täällä on paljon ulkomaalaisia ja ihmisiä ympärillä. Niin onhan se sitten hyvä!

Sotshin 50 miljardia maksaneista öky- ja törkykisoista Pyeongchangin talvikisat olivat selvää eteenpäinmenoa. Soulin 1988 olympialaisten jättimenestyksestä ei voi vielä puhua, mutta olisivat kisat huonomminkin voineet mennä. Suuri osa paikallisista on ainakin ostanut valtionjohdon puheet loistavista ja tärkeistä kisoista. Todellisia vaikutuksia alueelle voi arvioida vasta myöhemmin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat