Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu

Saksan sensaatio alle minuutin päässä – venäläiset ottivat himoitun jääkiekon olympiakultansa uskomattomassa jännitysnäytelmässä

Pyeongchangin olympialaisissa miesten jääkiekon olympiakultaa juhli pitkän kaavan kautta venäläiset olympiaurheilijat.

PyeongChang 2018
Venäläiset juhlivat
Katso ottelun maalit kuvaa klikkaamalla!

Pyeongchangin olympialaisten miesten jääkiekkofinaalista muodostui todellinen jännitysnäytelmä. Venäläiset olympiaurheilijat voittivat olympiakultaa jatkoajan jälkeen 4–3.

Voittomaalista vastasi Kirill Kaprizov ylivoimalla ajassa 69.40.

Venäläiset siirtyivät ottelussa dramaattisesti 1–0 –johtoon, kun ensimmäistä erää oli vain puoli sekuntia jäljellä. Venäläiset kamppailivat päädyssä kiekon itselleen. Vjatseslav Voinov laukoi kiekon maalin Saksan maalivahti Danny aus den Birkenin ohi.

Saksa taisteli kuitenkin tasoihin toisessa erässä. Felix Schützin laukoma lerppukiekko lensi venäläisten olympiaurheilijoiden maalivahdin Vasili Koshetshkinin varusteista maaliin.

Osuma tarkistettiin vielä videolta maalivahdin alueelle tulleelle saksalaispelaajan potkun varalta, mutta kameroista näkyi selvästi sääntöjen mukainen maali.

Kolmannessa erässä alkoi tapahtua hurjasti. Ensiksi Nikita Gusev laukoi tarkasti venäläiset 2–1 -johtoon. Hän ampui lähes nollakulmasta ohi Danny aus Den Birkenin. Kiekko meni maaliin todella pienestä den Birkenin jättämästä reiästä ja vieläpä saksalaismaalivahdin kypärän kautta.

Dominik Kahun tasoitti kuitenkin maalin jälkeen seuraavasta hyökkäysestä. Venäläisten johto-osumasta ehti kulua 11 sekuntia ennen kuin Kahun onnistui.

Saksa sai tasoitusmaalista hurmosta päälle ja se näkyi myös hetken päästä tulostaululla. Jonas Müller nosti Saksan johtoon vain reilut kolme minuuttia ennen kolmannen erän loppua.

Saksalaisten sensaatiomainen voitto alkoi näyttää jo varmalta, kun Sergei Kalinin otti kahden minuutin jäähyn kampituksesta ajassa 57.10.

Venäläiset taistelivat kuitenkin yllättäen tasoihin. Aloitustaiston jälkeen kiekko pomppasi Nikita Guseville, joka viimeisteli rystyltä finaalin toisen osumansa. Pelikellossa oli kolmatta erää jäljellä vain 56 sekuntia.

Saksa pelasi Pyeongchangissa ensimmäistä kertaa olympialaisten jääkiekkofinaalissa. Saksa oli parhaimmillaan ennen päivän finaalia ollut olympialaisissa pronssilla. Ensimmäinen pronssimitali tuli 1932 ja toinen Länsi-Saksalle 1976. Saksojen yhdistymisen jälkeen maa on ollut miesten olympiakiekossa parhaimmillaan kuudes. Se ei edes selviytynyt mukaan edelliseen olympiaturnaukseen Sotshissa.

Saksan tarina Pyoengchangin olympialaisissa on ollut hurja. Se hävisi olympiaturnauksen aluksi Suomelle ja Ruotsille, mutta sen jälkeen kulku on ollut voitokasta.

Puolivälierissä Saksa yllätti ensiksi Ruotsin ja välierissä perään Kanadan.

Venäläiset jahtasivat Pyeongchangissa himoittua olympiakultaa jääkiekossa. Neljä vuotta sitten Venäjä päätyi kotikisoissaan vasta sijalle viisi. Sen jälkeen olympiakulta on ollut kovasti tahdottu. Etenkin, kun venäläiset ovat olleet miesten olympiajääkiekossa mitaleilla Salt Lake Cityssä 2002. Silloin he ottivat pronssia.

Venäläiset hävisivät Pyeongchangin kisojen avausottelussaan Slovakialle, mutta sen jälkeen he voittivat kaikki pelinsä.

Lue myös:

Saksa ponnisti murskatappiosta Norjalle ja kolkoista karsinnoista olympiafinaaliin pelkästään oman sarjansa pelaajilla – näin rakentui Pyeongchangin kiekkosensaatio

Venäläisten 20-vuotias olympiakiekkosankari Ylelle: ”Luojan kiitos kultamitalit! Kaikki hyvin”

Vladimir Putin onnitteli venäläisten jääkiekkojoukkuetta olympiavoitosta – valmentajalta erikoinen avautuminen lehdistötilaisuudessa

Venäläisiltä satoi tunnustusta Saksan joukkueelle – ”He olivat epätodellisia”

Kommentti: Saksa oli 56 sekunnin päässä ihmeestä – olympiafinaalin sankarit olivat suomalaisia

Kanada toipui Saksa-shokista - pronssiottelussa mätettiin maaleja liukuhihnalta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat