Suora

  • Urheiluruutu

Pärmäkoski taisteli hopeaa! Björgenin ylivoimainen vauhti nosti hänet kaikkien aikojen mestariksi

Marit Björgen otti uransa kahdeksannen olympiavoiton. Krista Pärmäkoski hiihti kolmannen henkilökohtaisen olympiamitalinsa.

PyeongChang 2018
Krista Pärmäkoski juhlii kakkossijaansa Suomen lipun kanssa.

Krista Pärmäkoski nappasi Pyeongchangin olympialaisten päätöslajista, 30 kilometrin perinteiseltä kisojen kolmannen mitalinsa ja otti hopeaa kahden pronssin kumppaniksi.

Edellinen kolme henkilökohtaista olympiamitalia samoista kisoista ottanut suomalaishiihtäjä on Marja-Liisa Kirvesniemi, joka otti kolme kultaa Sarajevon kisoissa 1984. Silloin hän kilpaili tyttönimellään Hämäläinen.

Kisan voittoon hiihti täysin ylivoimaisella esityksellä norjalainen Marit Björgen. Kultamitali nostaa hänet kahdeksaan olympiavoittoon Ole-Einar Björndalenin ja Björn Dählien rinnalle. Yhteensä 15 mitalia tekee hänestä menestyneimmän talviolympialaisten urheilijan ja olympiahistorian toiseksi menestyneimmän naisen, kesäkisat mukaan luettuna.

Björgen piti tahtia alusta alkaen ja 7,5 kilometrin kohdalla kärkiryhmässä oli jäljellä enää noin 12 hiihtäjää. Kun kisa oli edennyt 10 kilometriin vauhdista olivat pudonneet kaikki ja pisimpään mukana sinnitellyt ruotsalainen Charlotte Kalla sai peräänsä Pärmäkosken, Kerttu Niskasen ja itävaltalaisen Teresa Stadloberin.

Kallan pudottua 15 kilometrin jälkeen, Stadlober teki oman ratkaisunsa ja jätti suomalaiskaksikon. Itävaltalainen teki kuitenkin 20 kilometrin jälkeen todellisen emämunauksen: hän kaarsi väärälle ladulle, menetti valtavasti aikaa ja putosi kokonaan mitalitaistelusta. Näin Pärmäkoski pääsi ilmaiseksi kisan kakkospaikalle.

Niskanen hyytyi ja takana vaanineet norjalainen Ingvild Flugstad Östberg sekä ruotsalainen Stina Nilsson onnistuivat ottamaan hänet kiinni. Suksen vaihdossa 22,5 kilometrissä Östberg ja Nilsson jatkoivat karkuun, kun Niskanen vaihtoi suksia eikä tämä enää päässyt mukaan pronssitaisteluun.

Pärmäkoski sen sijaan onnistui repimään eron takaa-ajokaksikkoon sellaiseksi, että hän hiihti suksenvaihdon jälkeen karkuun ja hopealle.

Pronssista käytiin ankara loppusuorankamppailu Östbergin ja Nilssonin välillä. Nilsson onnistuitasatyöntötaistelussa runnomaan kolmanneksi ennen norjalaista.

Kerttu Niskanen taisteli Charlotte Kallan kanssa viitossijasta, mutta ruotsalainen oli muutaman sekunnin nopeampi.

Epäonninen Teresa Stadlober oli kilpailun yhdeksäs.

Kisan muista suomalaisista Johanna Matintalo tuli maaliin sijalla 18. Aino-Kaisa Saarinen kumarsi loppusuoralla yleisölle ja tuli kyynelehtien sijalle 20.

30 kilometriä (p)

1) Marit Björgen NOR 1.22,17
2) Krista Pärmäkoski FIN +1.49,5
3) Stina Nilsson SWE +1.58,9

4) Ingvild Flugstad Östberg NOR +2.00,4
5) Charlotte Kalla SWE +2.57,2
6) Kerttu Niskanen FIN +3.01,6
7) Jessica Diggins USA +3.37,2
8) Heidi Weng NOR +4.07,9
9) Teresa Stadlober AUT +4.14,1
10) Masako Ishida JPN +4.20,8

18) Johanna Matintalo FIN +6.40,6

20) Aino-Kaisa Saarinen FIN +8.14,6

Lue myös:

Pärmäkoski puristi olympiahopealle: "Sormeni kramppasivat vielä takasuoralla"

Aino-Kaisa Saarisen viimeinen olympiakisa päättyi kyyneliin – "Yksi historian kirja kääntyy kiinni"

Kolminkertaista olympiamitalistia Krista Pärmäkoskea ei ole paljon kotona näkynyt: ”Pysyy hyvänä honeymoonina koko ajan homma”

Lipsauttiko Pärmäkosken valmentaja nousevansa maajoukkueen peräsimeen? – "Ensi viikolla se ilmeisesti sitten jul..."

Mitaleilta ulosjäänyt Kerttu Niskanen puhkesi itkuun kesken haastattelun: ”Tosi pettynyt olo, tämä oli yksi urani tärkeimmistä lähdöistä”

Korjaus 25.2.2018 kello 10.58: Marit Björgen otti kahdeksannen olympiavoittonsa, ei yhdeksättä, kuten jutussa alun perin väitettiin. Korjattu myös Kerttu Niskasen eroa kärkeen.

Korjaus 27.2.2018 kello 15.49: Korjattu Marit Björgenin voittoaika.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat