Suora

  • Elävä arkisto esittää

Tahrasivatko venäläiset dopingkäryt jälleen olympialaiset? Bach puolustautui toimittajien ristitulessa: "Dopingia tulee olemaan aina"

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach myönsi, että venäläiskäryt vaikuttivat KOK:n päätökseen olla purkamatta Venäjän kilpailukieltoa.

PyeongChang 2018
Thomas Bach
Thomas Bach puhui toimittajille sunnuntaina Pyeongchangissa.AOP

PYEONGCHANG. Kansainvälisen olympiakomitean tiedotustilaisuus Pyeongchangin talvikisojen päätöspäivänä alkoi tutulla kaavalla. Puheenjohtaja Thomas Bach kertoi, kuinka onnistuneet kisat olivat ja kuinka paljon hienoja, yllättäviä ja kovia tuloksia olympiaurheilijat maailman yleisölle tarjosivat.

Korulauseiden jälkeen tilaisuutta määritti kuitenkin vain yksi aihe: dopingin takia kisoista suljetun Venäjän tilanne. KOK oli aiemmin sunnuntaina päättänyt olla poistamatta Venäjän sanktioita, joten maa joutuu esimerkiksi päättäjäisissä marssimaan yhä OAR-tunnuksen (Olympic Athletes from Russia, eli olympiaurheilijat Venäjältä) alla.

Avainasemassa olivat kaksi venäläisurheilijoiden dopingkäryä olympialaisissa.

– Ne (käryt) asettivat suuren varjon päätöksenteomme ylle, emmekä voineet poistaa sanktioita. On kuitenkin todettava, ettei ole mitään syytä epäillä, että täällä tapahtuneet kaksi dopingkäryä liittyisivät niihin syihin, joiden takia alun perin suljimme Venäjän Pyoenghcangista, Bach sanoi viitaten Venäjän harjoittamaan dopingnäytteiden manipulointiin, joka alkoi jo Sotshin olympialaisissa 2014.

Pyeongchangissa dopingista jäivät kiinni kelkkailija Nadezhda Sergeeva sekä curling-mies Alexander Krushelnitski, joka menetti käryn myötä olympiapronssin. Yhteensä Korean kisoissa on kärynnyt neljä urheilijaa.

Krushelnitski
Curlingin sekajoukkuekisan pronssimitalisti Aleksandr Krushelnitski kärysi meldoniumista.AOP

Venäläisurheilijoita testattiin suhteessa kaikista eniten ennen olympialaisia, mutta silti puolet kärynneistä olivat venäläisiä. Bachilta tivattiinkin, oliko Pyeongchang jo järjestyksessään kolmannet olympialaiset Sotshin ja Rion jälkeen, jotka Venäjä on "tahrannut".

– Ensinnäkin minun on painotettava, että Venäjä ei osallistunut Pyeongchangin talviolympialaisiin. Maa on suljettu kisoista, ja se on selvä viesti maailmalle. Me kutsuimme venäläisiä urheilijoita tarkkojen kriteerien mukaisesti, Bach halusi tarkentaa.

– Toiseksi: en usko, että venäläiset tahrasivat nämä kisat. Dopingia tulee olemaan aina. Niin kauan kun ihmiset kilpailevat, joku yrittää aina huijata. Ei ole todisteita, että Venäjän olympiakomitea liittyisi jotenkin venäläisten käryihin täällä.

Bach meni jopa niin pitkälle, että kiitti OAR-joukkuetta siitä, kuinka Etelä-Koreassa ilmitulleet dopingkäryt hoidettiin.

– He eivät vastustelleet, vaan toimivat mukisematta yhteistyössä doping-tarkastajiemme kanssa. Myös curling-mitali palautettiin nopeasti. Haluamme kiittää Venäjän delegaatiota tästä, Bach sanoi.

Rodtshenkovkin nousi esiin

Puheenjohtajalta kysyttiin myös, miksi KOK edes harkitsee Venäjän olympiakiellon poistoa samalla, kun maan doping-manipuloinnin paljastanut Grigori Rodtshenkov joutuu elämään Yhdysvalloissa FBI:n jatkuvassa suojelussa. Kreml on useasti vaatinut maan antidopinglaboratorion entisen johtajan palauttamista Venäjälle.

– En voi todeta muuta kuin sen, että FBI voi suojata häntä paremmin kuin KOK. Olemme myös monesti painottaneet Venäjälle, ettei KOK hyväksy paljastajien vainoamista. Voimme vain luottaa siihen, että Venäjä ryhtyy noudattamaan ehtojamme, Bach pyöritteli.

Bach ei lähtenyt arvioimaan, milloin tarkalleen Venäjän sanktioiden purkua voidaan jälleen harkita. Venäläinen tietotoimisto Tass tiedotti kuitenkin sunnuntaina, että Venäjän olympiakomitea uskoo KOK:n purkavan kilpailukiellon pikaisesti talviolympialaisten jälkeen.

Lue lisää:

BBC: KOK aikoo poistaa Venäjän dopingpannan – jos ei tule lisää käryjä

Venäjän lippua ei nähdä Pyeongchangin päättäjäisissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat