Käydäänkö vuoden 2026 talviolympialaiset Pohjoismaissa? KOK haluaa kisojen "palaavan juurilleen"

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach pohti, voitaisiinko talviolympialaiset järjestää kahdeksan vuoden päästä Norjassa.

PyeongChang 2018
Lillehammer 1994
Vuoden 1994 talviolympialaiset järjestettiin Lillehammerissa. Onko 2026 taas Norjan vuoro?AOP

PYEONGCHANG. Etelä-Korean talviolympialaiset ovat päätöksessään. Neljän vuoden päästä talvikisat käydään Kiinan Pekingissä, mutta vuoden 2026 isäntämaata ja -kaupunkia ei vielä ole päätetty.

Pyeongchangissa toimittajille puhunut Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach paljasti kuitenkin, että talvikisojen on KOK:n mielestä aika palata juurilleen.

- Talviolympialaiset käydään nyt peräkkäin kolmessa uudessa kohteessa. Sotshi, Pyeongchang ja seuraavaksi Peking. Mutta sen jälkeen haluaisimme palata perinteiseen talviurheilukaupunkiin. Palata juurillemme, Bach sanaili.

Norjalaistoimittajat kysyivät Bachilta paitsi mielipidettä norjalaisurheilijoiden hurjaan 39 olympiamitalin ja 14 kullan pottiin myös mahdollisuuteen, josko talvikisat voisivat palata Norjaan. Viimeksi maassa kisattiin olympialaiset vuonna 1994 Lillehammerissa.

- Näen, että ne (vuoden 2026) kisat pitäisi käydä joko Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Meidän on viestitettävä, että myös vanhat talviurheilukaupungit ovat tervetulleita kisaisänniksi, Bach muotoili.

- Lisäksi organisaationa haluamme järjestää kisat mahdollisimman tehokkaasti ja kestävästi. Niin, että mahdollisimman suuri osa olympialaisten infrastruktuurista jäisi käyttöön myös kisojen jälkeen.

Telemark ja Tukholma ehdokkaina

Norja on tiettävästi kiinnostunut vuoden 2026 kisojen isännyydestä, ja ehdokaskaupungiksi on noussut Telemark. Pohjoismaista myös Ruotsi hakee kisoja pääkaupunkiinsa Tukholmaan.

Euroopasta vahvaa kiinnostusta ovat esittäneet myös muiden muassa Itävallan Graz, Sveitsin Sion ja Turkin Erzurum. Turkissa ei kuitenkaan ole koskaan aiemmin kisattu talviolympialaisia, joten Bachin puheet saattavat merkitä maan olympiahaaveiden murenemista.

Japanin Sapporo on myös virallinen isäntäehdokas, mutta lienee epätodennäköistä, että olympialaiset kisattaisiin Aasiassa kolmena vuonna putkeen. Amerikasta ehdokkaiksi ovat nousseet Kanadan Calgary sekä Yhdysvalloista useampikin kaupunki.

Aikaa valintaan on kuitenkin vielä rutkasti ja mitä vain ehtii sattua. Vuoden 2026 talviolympialaisten isäntäkaupunki valitaan KOK:n kokouksessa vasta syyskuussa 2019.

Lue lisää:

Tahrasivatko venäläiset dopingkäryt jälleen olympialaiset? Bach puolustautui toimittajien ristitulessa: "Dopingia tulee olemaan aina"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat