Suora

  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä

Historiallinen olympiamenestys hämmensi ja liikutti kaiken voittanutta Marit Björgeniä – terveiset lähtivät miehelle, pojalle ja Therese Johaugille

Kaikkien aikojen talviolympiaurheilija lähetti päätösmatkansa jälkeen taas terveisiä dopingpannaa kärsivälle Therese Johaugille.

PyeongChang 2018
Marit Björgen ja Therese Johaug juhlivat mitaleja.
Marit Björgen (vasemmalla) lähetti jälleen terveiset dopingrangaistusta kärsivälle Therese Johaugille.AOP

*PYEONGCHANG. *Marit Björgenistä tuli sunnuntaina Alpensian hiihtostadionin lumella kaikkien aikojen menestynein urheilija talviolympialaisissa. 37-vuotiaan norjalaisen saldo viisistä olympialaisista on kahdeksan kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia eli yhteensä viisitoista mitalia. Kun mukaan lasketaan kesäkisat, hän on historian kolmanneksi menestynein olympiaurheilija.

Björgen nousi talvikisaurheilijana ohi maanmiehestään Ole Einar Björndalenista, joka vielä ennen sunnuntaita piti kärkipaikkaa useamman kultamitalin turvin. Björgen väisteli koko Pyeongchangin olympialaisten ajan kysymyksiä historiallisesta menestyksestään, mutta viimeisen olympiamatkan jälkeen hän suostui jo siitäkin puhumaan.

– Minulla on 15 olympiamitalia, sitä on vaikea ymmärtää. Minä olen vain Marit, norjalainen sanoi hämmentyneenä kansainvälisen median edessä.

– Mutta tietenkin se on iso juttu. Tarvitsen aikaa itsekseni tajutakseni. Ehkä uran jälkeen voin miettiä, mitä olen tehnyt.

Usein Björgen on suurvoittojensakin kohdalla pysynyt tyynenä, eikä suuria tunnemyrskyjä ole nähty maalialueella tai haastatteluissa. Sunnuntain kisan ylivoimaisen voiton hetkellä norjalainen teräsnainen puhkesi itkuun, joka jatkui pitkään vielä maalialueellakin.

– Ajattelin siinä hetkessä, että pystyin voittamaan tällä matkalla. Olen äiti ja ollut kolme viikkoa pois Mariuksen luota. Tiesin, että nyt se oli tässä ja huomenna voin nähdä hänet. Ajattelin, että nyt kaikki tunteeni voivat tulla ulos, Björgen kuvaili tuntojaan.

Uran jatko Seefeldiin vielä auki

Suurimman kiitoksen olympiamitaleistaan hän lähetti kotopuoleen Norjaan.

– Terveiset avopuolisolleni ja Mariukselle. He ovat tehneet tämän mahdolliseksi, Björgen sanoi Yle Sportenin haastattelussa.

Liikuttunut mestari veti väliin hieman henkeä ja nielaisi.

– Ja tietysti terveiset menevät myös Thereselle.

Therese Johaug kärsii vielä huhtikuun puoleen väliin asti kilpailukieltoaan, jonka hän sai doping-kärystään. 29-vuotiaan norjalaisen doping-testissä löytyi anabolista steroidia loppuvuodesta 2016. Kolminkertainen mitalisti valitti tuomiostaan päästäkseen Pyeongchangin olympialaisiin, mutta joutui siirtämään tavoitteensa Itävallan vuoden 2019 MM-kisoihin.

Björgen ei vielä osannut sanoa, jatkuuko hänen uskomaton uransa vielä noihin kisoihin.

– Hiihdän tämän kauden loppuun ja mietin sen jälkeen. Jatkan, jos minulla on motivaatiota olla kovalla tasolla Seefeldissä.

Kaikkien aikojen talviolympiaurheilija on tähän mennessä voittanut MM-kisoissa hurjat 26 mitalia, joista 18 on kultaisia.

Lue myös

Björgen omisti MM-kultansa doping-kiellossa olevalle Johaugille – "Vaikea katsoa hänen viime vuottaan"

Kyynelehtivä Therese Johaug: "Minulla oli unelma olympialaisista"

Marit Björgenistä tuli kaikkien aikojen menestyksekkäin urheilija talviolympialaisissa – supertähti hämmentyi täysin: "Tätä on todella vaikea ymmärtää"

Miksi 37-vuotias Marit Björgen on maailman huipulla vieläkin? Yle Urheilun asiantuntijat vastaavat

Kaikkien aikojen talviurheilijaksi noussut Marit Björgen suitsuttaa Pärmäkoskea – “Hänestä tulee yksi kovimmista hiihtäjistä tulevaisuudessa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat