Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Tuhansien kyynelten päivä - urheilun tunnevyöry yllätti suomalaiset ja Björgenin hiihtostadionilla

PyeongChang 2018
Aino-Kaisa Saarinen kyynelissä.
Lehtikuva

PYEONGCHANG. Olympialaisten päätöspäivänä Alpensian hiihtostadionilla nähtiin melkoisia tunnemyrskyjä, joissa oli vaikea pysyä kuivin silmin. Päivään mahtui onnellisuutta, kiitollisuutta, hämmennystä ja pettymystä.

Kun Marit Björgen ylitti maaliviivan ylivoimaisena voittajana, tuli hänestä kaikkien aikojen talviurheilija. 37-vuotias norjalainen on voittanut urallaan kaiken mahdollisen, ja nämä olivat hänen viimeiset olympialaisensa. Björgen sanoikin haluavansa poistua olympianäyttämöltä henkilökohtaisen olympiakullan kanssa.

Päätösmatka oli kuin Björgenille kirjoitettu tarina. Ylivoimainen voitto, täydellinen kisan hallinta, koko uran kahdeksas olympialainen kultamitali ja historiallinen mitali. Harvoin onkaan Marit Björgeniä nähty niin tunteikkaana kukituksessa kuin hän oli kisan jälkeen.

Suomalaishiihtäjillä kyyneleet karehtivat jo lauantaina, kun Iivo Niskanen voitti olympiakultaa. Hopeamitalin saavuttanut Krista Pärmäkoskikin totesi, että itku tuli, kun hän illalla oli tavannut tuoreen olympiavoittajan.

Sunnuntainakaan suomalaiset eivät selvinneet tästä päivästä kuivin silmin, vaikka kultaa ei tullut.

Kerttu Niskaselle päivä oli suuri pettymys. Hän kertoi, että tämä kilpailu oli hänen olympiauransa tärkein, mutta mitali karkasi ulottumattomiin. Kuudes sija sai Niskasen vuodattamaan pettymyksen kyyneliä, mutta hän uskoi tämänkin pettymyksen huuhtoutuvan piakkoin Iivo-veljensä olympiavoiton ansiosta. Aivan kuten Lahden MM-kisoissa Kertun pettymykset vaihtuivat onneen Iivon maailmanmestaruuden takia.

Suurimmat tunteet koki varmasti Aino-Kaisa Saarinen, joka ilmoitti mittavan kilpauransa päättyvän tähän kauteen – ja yllättyi itsekin hetken aiheuttamasta tunnekuohusta. Urallaan kaksi olympiahopeaa, kolme olympiapronssia, neljä maailmanmestaruutta, yhden MM-hopean ja viisi MM-pronssia voittanut hollolalainen herkistyi joka kerta, kun hän kertoi päätöksestään ja siitä, mitä tunteita se herätti.

Onneksi toimittajajoukosta löytyy aina yksi, jolla on tarjota urheilijalle nenäliina kyynelten pyyhkimiseen. Niin oli nytkin.

Saarinen on yksi Suomen menestyneimpiä maastohiihtäjiä, ja jos Suomi olisi voittanut viestissä mitalin, olisi hän noussut Marja-Liisa Kirvesniemen ja Mika Myllylän ohi arvokisamitaleissa.

Saarinen ei tätä harmitellut, vaikka hän olisi halunnut menestyä kisoissa paremmin. Hän onnistui tavoitteessaan ja oli olympialaisissa kauden parhaassa kunnossa. 39-vuotias Saarinen olikin enemmän kiitollinen siitä kaikesta, mitä hiihto on hänelle tarjonnut sen jälkeen, kun hän kaksivuotiaana lajin aloitti.

– Olen saanut elää ihan ihmeellistä elämää, hän sanoi kyynelsilmin nauraen.

Ensi viikonloppuna Saariselle tulee 20 vuotta täyteen Salpausselän kisoissa, joten lisää tunteikkaita hetkiä on varmasti edessä tuolloinkin.

Olympialaisten päätöspäivä on aina tunteikas. Osa urheilijoista on tähdännyt näihin kisoihin neljä pitkää vuotta. Väliin toki mahtuu muitakin tavoitteita, mutta päämäärä on olympialaisissa. Kun ne ovat ohi, sulkeutuu yksi ovi. Joillekin se ovi sulkeutuu lopullisesti. Toisille taas se avaa toisen oven seuraavalle olympiadille ja tuo eteen jälleen sen uuden päämäärän, jota kohti kulkea.

Lue myös:

Maamme-laulun kertosäe kuultiin kolmesti – Iivo Niskanen sai olympiakultamitalinsa

Jauhojärvi liikuttui, kun Porilaisten marssi alkoi: "Vähän aikaa piti keräillä"

Pärmäkoski puristi olympiahopealle: "Sormeni kramppasivat vielä takasuoralla"

Aino-Kaisa Saarinen ei ollut varautunut tunnekuohuun – sanoi kyynelehtien päättävänsä uransa

Mitaleilta ulosjäänyt Kerttu Niskanen puhkesi itkuun kesken haastattelun: ”Tosi pettynyt olo, tämä oli yksi urani tärkeimmistä lähdöistä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat