Näistä Pyeongchangin olympialaisten hiihtokilpailut muistetaan!

Yle Urheilun asiantuntijat Sami Jauhojärvi ja Jussi Piirainen sekä Yle Sportenin Glenn Lindholm listasivat kymmenen asiaa tai hetkeä, joista he muistavat Pyeongchangin olympialaiset parhaiten.

PyeongChang 2018

11

Olympiarenkaat auringonnousussa
EPA

Auringonpaiste ja helpot olosuhteet

Pyeongchangin kelit eivät vaihdelleet kisojen sisällä paljoa. Kun esimerkiksi Sotshin olympiakisoissa moni huoltotiimi epäonnistui, niin näissä olympiakisoissa olosuhteet pysyivät sen verran tasaisena, etteivät mitalit ratkenneet huoltojoukkueiden välillä, vaan urheilijoiden välillä.

10

Johannes Hösflot Kläbo
Johannes Hösflot KläboEPA

Ennakkosuosikit pystyivät lunastamaan ennakko-odotukset

Ennen kisoja Dario Colognalta odotettiin kolmatta perättäistä olympiakultaa 15 kilometriltä, Johannes Hösflot Kläbolta sprinttivoittoa, Marit Björgeniltä mitaleita ja Norjalta dominointia. Kaikki nämä toteutuivat.

9

Iivo Niskanen, Aleksander Bolshunov
Iivo Niskanen, Aleksander BolshunovAOP

Venäjän olympiaurheilijat

Venäläiset kilpailivat kisoissa olympialipun alla eikä nuorelta joukkueelta odotettu menestystä. Parhaat venäläishiihtäjät eivät saaneet kilpailulupaa, mutta tästä huolimatta venäläiset olympiaurheilijat saavuttivat peräti kahdeksan mitalia. Näistä kolme oli hopeaa ja viisi pronssia, joten kirkkain jäi uupumaan.

8

Hiihtäjät 50 kilometrin massalähdössä.
EPA

Valtavat erot henkilökohtaisilla matkoilla

Pyeongchangin hiihtokisoissa ei henkilökohtaisissa kisoissa voitosta nähty tiukkoja sekuntikamppailuja, sillä erot venähtivät runsaiksi. Muun muassa naisten 30 kilometrin kisassa Marit Björgenin voittomarginaali oli liki kaksi minuuttia ja miesten 15 kilometrillä Dario Colognan liki 20 sekuntia.

7

Miesten 50 kilometrin hiihto Korean olympialaisissa. Norjalaiset jonon keulilla.
Lehtikuva

Norja

Norjan ylivoima Pyeongchangin kisoissa oli huima ja joukkue petrasi huomattavasti Sotshin olympiakisoihin nähden. Tuolloin Norjan huolto epäonnistui ensimmäisellä viikolla ja se näkyi myös tuloksissa. Nyt norjalaiset voittivat seitsemän kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia eli yhteensä 14 mitalia, kun hiihdon mitalitaulukon kakkonen Ruotsi otti kuusi mitalia ja kolmonen Suomi neljä.

6

Kerttu Niskanen (vas.), Krista Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen.
Kerttu Niskanen (vas.), Krista Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen.Lehtikuva

Suomen kokonaispanos

Suomen hiihtojoukkue sai Pyeongchangin olympiakisoista yhden kullan, yhden hopean ja kaksi pronssia ja sijoittui tällä hiihdon mitalitaulukossa kolmannelle sijalle Ruotsin ja ylivoimaisen ykkösen, Norjan jälkeen. Jos kisoissa laskettaisiin pistesijoja maailmancupin tyyliin, olisi Suomi saanut niitä 20. Suomen tulos oli hyvin samanlainen, mitä se on ollut tämän kauden aikana maailmancupissa, mutta pientä tason nostoa oli havaittavissa aikaisempiin kisoihin nähden.

5

Stina Nilsson.
Stina Nilsson.AOP

Ruotsalaisten esiinmarssi naisissa

Ruotsin naiset saavuttivat Pyeongchanhin kisoissa kaksi kultaa, kolme pronssia ja yhden pronssin. Charlotte Kalla ja Stina Nilsson juhlivat kultaa ja molemmissa viesteissä joukkue oli tiukasti kultakamppailussa mukana. Kallan kova kunto ei ollut yllätys, mutta Nilsson osoitti olevansa tuleva hiihtotähti. Samaan aikaan Ruotsin miehet eivät saaneet yhtään mitalia, kun vielä Sotshissa miehet saivat yhden kullan, neljä hopeaa ja kaksi pronssia.

4

Dario Cologna.
AFP/Lehtikuva

Dario Colognan kolmas perättäinen kulta

Dario Cologna kirjoitti historiaa Pyeongchangin olympiakisoissa, sillä hän voitti 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun. Se oli sveitsiläiselle samalla kolmas perättäinen olympiavoitto samalla matkalla. Hiitotekniikka on ollut kaksi kertaa vapaa (Vancouver ja Pyeongchang) ja kerran perinteinen (Sotshi).

3

Marit Björgen
Marit BjörgenAOP

Marit Björgen

Tämän norjalaisen kohdalla ylisanat yleensä loppuvat, sillä 37-vuotias Björgen ottaa yhä mitaleita joka matkalta ja jokaisella hiihtotavalla. Björgen nousi jo parisprintin pronssillaan ampumahiihtäjä Ole Einar Björndalenin ohi olympiamitalien määrässä, mutta päätösmatkan kulta teki hänestä kaikkien aikojen parhaan talviurheilijan. Viimeisissä olympiakisoissaan kilpailleella Björgenillä on nyt kahdeksan olympiakultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia.

2

Krista Pärmäkoski hymyilee
Lehtikuva

Krista Pärmäkosken kolme henkilökohtaista mitalia

Krista Pärmäkoski saapui Pyeongchangiin tavoitteenaa yksi henkilökohtainen olympiamitali, ja hän poistuu kisoista kolmen henkilökohtaisen mitalin kanssa. Asiantuntijoiden mukaan Pärmäkoski on kokonaisvaltainen hiihtourheilija, joka pystyy nyt menestymään kaikilla hiihtotekniikoilla joka matkalla.

1

Iivo Niskanen
AOP

Iivo Niskasen olympiakulta

Iivo Niskasen kultamitali 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa oli ensimmäinen suomalainen henkilökohtainen olympiakulta 16 vuoteen. Edellisen kerran miesten kuninkuusmatkalta oli saatu kultaa vuonna 1960 ja edellisestä maastohiihdon henkilökohtaisesta olympiakullastakin oli ehtinyt kulua 20 vuotta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme