Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Presidentti Sauli Niinistö vastaanotti urheilijoiden neuloman vauvapeiton ja piti puheen olympiajoukkueelle: "Kuule Iivo, moni oli kotisohvilla kovilla"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö onnitteli puheessaan jokaista mitalistia erikseen. Katso presidentin puhe kokonaisuudessaan tämän jutun kuvaa klikkaamalla.

PyeongChang 2018
Sauli Niinistö olympiajoukkue
Tasavallan presidentin puhe Suomen olympiajoukkueelle

Suomen olympiajoukkueen paluujuhlaa vietettiin maanantaina, kun joukkueen viimeisetkin jäsenet palasivat kotimaahan Pyeongchangin olympialaisista.

Joukkuetta vastassa olivat muun muassa Ilolan päiväkodin eskarilaiset, jotka muodostivat joukkueelle kunniakujan. Kotiinpaluujuhla alkoi tasavallan presidentin Sauli Niinistön puheella.

– Tervetuloa koko joukkueelle takaisin kotiin. Täällä on ollut hienot tunnelmat seurata teidän suorituksianne, niin menestyksen kuin menetystenkin hetkillä. Kaikki ne ovat koskettaneet, Niinistö aloitti.

Tasavallan presidentti onnitteli jokaista mitalistia tai mitalijoukkuetta erikseen. Ensimmäisenä vuorossa oli 50 kilometrin hiihdon olympiakultaa voittanut Iivo Niskanen.

– Kuule Iivo, sitä oli kotisohvilla moni kovilla siinä vaiheessa, kun näytti, että sinut ajetaan kiinni. Minut pelasti se, että olen vähän kokeneempi näissä hommissa. Jo 58 vuotta sitten olin korva kiinni radiossa kuuntelemassa, kun Kalevi Hämäläinen teki samat temput, presidentti Niinistö sanoi.

Hämäläinen voitti 50 kilometrin hiihdon olympiakultaa vuonna 1960.

Suomen mitalirohmu kisoissa oli hiihtäjä Krista Pärmäkoski, joka voitti kolme joukkueen kuudesta olympiamitalista. Pärmäkoski saavutti kisoissa hopeaa ja kaksi pronssia.

– Tuolla armeijassa opin sellaisen termin kuin puolijoukkue. Ei sitä kukaan kertonut, että sen voi yksikin ihminen muodostaa, Niinistö vitsaili.

– Siinäkin (naisten 30 kilometrin) kisassa heräsi samanlainen ajattelu kuin Iivon kohdalla. Siinä vaiheessa, kun Stadlober lähti omille teilleen, kyllä minä ainakin olisin Pavlovin koirana seurannut perässä. Se vaatii varmasti nopean oivalluksen, että hetkinen, miten tässä kävi.

Sauli Niinistön vauvan torkkupeitto
Markku Ulander / Lehtikuva

Presidentti Niinistön puheessa huomioitiin myös slopestylen pronssimitalisti Enni Rukajärvi ja pronssia voittanut naisten jääkiekkomaajoukkue.

– Enni. Olet näköjään ottanut tavaksesi olla saapumatta Suomeen ilman mitalia olympiakisoista. Se on upea tapa, toivotaan sille jatkoa.

– Naisten jääkiekkojoukkue. Te taas näytitte, mihin koko joukkue pystyy, kun joukkue pelaa yhdessä toinen toistaan tukien. Teidän yhteispelinne oli upeaa katsottavaa.

Puheensa loppuun Niinistö muistutti urheilun merkityksestä.

– Minä satuin eilen innostumaan Oittaalle Espoon hiihtokeskukseen ja kuulkaa siellä oli varmaan tuhansia ihmisiä ja paljon lapsiperheitä. Kun vähän kuunteli sivukorvalla, niin siellä vilisti niitä Kristoja ja Iivoja pitkin latuja aika monia. Sillä tavalla te vaikutatte meihin kaikkiin.

Puheen jälkeen oli urheilijoiden vuoro muistaa Niinistöä.

Urheilijat Enni Rukajärvi, Krista Pärmäkoski, Aino-Kaisa Saarinen, urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen ja päävalmentaja Antti Koskinen luovuttivat presidentille joukkueen lahjan. Kyseessä oli pieni peitto presidenttiparin poikavauvalle. Joukkueen jäsenet neuloivat peittoa olympiakylässä kisojen aikana.

– Kiitos, tämä on oikein kaunis. Toivottavasti tämän alla lämmittelee tuleva urheilija, Niinistö sanoi.

Lue myös:

Presidentti Niinistön puhe lämmitti kultamitalisti Iivo Niskasen mieltä: "Tämän mitalin merkitys on kasvanut päivä päivältä"

Krista Pärmäkoski haluaa jo mitalit pois kaulasta ja siirtää juhlat myöhemmäksi – loppukaudelle huippukovat tavoitteet

Enni Rukajärvi on yhä hämillään kahdesta mitalista: "En olisi koskaan uskonut, että voisin edes olla mukana olympialaisissa"

Suomen olympiasankareilla juhlallinen vastaanotto – Hornet saattoi kotiin Suomen päässä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat