Liikunnanopettaja aavisti Iivo Niskasen huippumenestyksen jo yläasteella: "Jumaliste poika, sinä se hiihdät vielä olympialaisissa"

Heikki Kuulasmaa huomasi vuonna 2005, että hänen luokallaan on poikkeuksellinen lahjakkuus.

PyeongChang 2018
Korean olympialaiset: Liikunnanopettaja aavisti Iivo Niskasen huippumenestyksen jo yläasteella
Korean olympialaiset: Liikunnanopettaja aavisti Iivo Niskasen huippumenestyksen jo yläasteella

Eläkkeelle jäänyt liikunnanopettaja Heikki Kuulasmaa sai mieluisan puhelun 15. tammikuuta vuonna 2014. Langan toisessa päässä oli Kuulasmaan entinen oppilas, lupaava hiihtäjä Iivo Niskanen.

– Iivo soitti ja kertoi, että hänet on valittu Sotshin olympialaisiin hakemaan kokemusta. Mites siellä sitten kävikään?

Niskanen voitti Sotshissa parisprintin olympiakultaa yhdessä Sami Jauhojärven kanssa. Neljä vuotta myöhemmin oli jo vähän suuremman menestyspaukun vuoro, kun Niskanen voitti olympiakultaa hiihdon kuninkuusmatkalla, 50 kilometrin perinteisellä Pyeongchangin olympialaisissa.

Tätä kultamitalia Kuulasmaa ja moni muu oli saapunut juhlimaan tiistaina Vieremän Einarin puistoon. Kotipitäjässä pantiin pystyyn kunnon pippalot Niskasen kunniaksi.

Kuulasmaa muisteli Ylen haastattelussa, että Niskasen potentiaali oli nähtävissä jo nuorena. Kuulasmaa opetti Niskasta yläasteella.

Erityisesti hänen mieleensä on jäänyt eräs oppitunti seitsemännellä luokalla.

– Opettelimme jotain tekniikkaa ja sitten huomasin, että tuolla menee yksi kaveri ihmeellisen hienosti. Pyysin Iivoa näyttämään muille tätä yksipotkuista tasatyöntöä. Sanoin Iivon kertoman mukaan, että jumaliste poika, sinä se hiihdät vielä olympialaisissa, Kuulasmaa muisteli.

Siksi Iivo Niskanen soitti Kuulasmaalle, kun valinta Sotshin talvikisoihin varmistui.

– Heti ensimmäisillä tunneilla huomasin hänen lahjakkuutensa. Näin, että tässä on ihan todellinen fyysinen nero.

Niskasen ja Kuulasmaan yhteinen taival päättyi vuonna 2008, kun Iivo lähti Vuokattiin urheilulukioon. Yläasteen viimeisellä liikunnantunnilla oli vielä tavoitteena Cooperin testissä tulos 3650, ilmeisesti sen vuoksi, että Iivo halusi päivittää Kerttu-siskonsa poikaystävän Juho Mikkosen ennätyksen.

Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen toivat Suomen hiihtomaajoukkueen olympiamitalit.Markku Ulander / Lehtikuva

Jo tuolloin Niskasella oli ongelmia vauhdinjaon kanssa.

– Niinhän siinä sitten kävi, että jossakin 9 tai 10 minuutin kohdalla hapot iski Iivon reisiin pahasti ja tämä tulos jäi 3520 metriin. Se jäi kaivelemaan, Kuulasmaa kertoi.

Epäonnistuneen suorituksen jälkeen Iivo kysyi, voiko tulla juoksemaan Cooperin uudelleen kesälomalla. Kuulasmaa suostui.

– Iivo tuli sieltä sitten ja sanoi, että se loma oli niin loikoilua, että juostaan joskus myöhemmin.

– No, se on vieläkin juoksematta.

Vauhdinjaosta puhuttiin myös tämän vuoden olympialaisissa, mutta Niskanen näytti, että menneisyyden virheistä on opittu. Ehkä tänä kesänä olisi aika käydä tuo Cooper juoksemassa Kuulasmaan valvovan silmän alla.

Lue myös:

Iivo Niskanen lähetti kultajuhlissaan koskettavat terveiset edesmenneelle tukijalleen: "Ilman Einaria kaikki asiat voisivat olla toisin"

Presidentti Niinistön puhe lämmitti kultamitalisti Iivo Niskasen mieltä: "Tämän mitalin merkitys on kasvanut päivä päivältä"

Presidentti Sauli Niinistö vastaanotti urheilijoiden neuloman vauvapeiton ja piti puheen olympiajoukkueelle: "Kuule Iivo, moni oli kotisohvilla kovilla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat