Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Iivo Niskanen lähetti kultajuhlissaan koskettavat terveiset edesmenneelle tukijalleen: "Ilman Einaria kaikki asiat voisivat olla toisin"

Vieremän kunta lahjoitti Iivo Niskaselle 5 000 euron stipendin ja pehmolelulehmän. Myöhemmin keskustellaan myös jostain pidempiaikaisesta muistamisesta olympiakunnan kunniaksi.

PyeongChang 2018
Iivo Niskanen kultaa
Iivo Niskanen sai Vieremän kunnalta pehmolelulehmän

Miesten 50 kilometrin hiihdon olympiakultaa voittanutta Iivo Niskasta juhlistettiin keskiviikkona Vieremällä. Kansanjuhla järjestettiin Einarin puistossa, joka on nimetty Einari Vidgrénin mukaan.

Teollisuusneuvos Vidgrén alkoi tukea lahjakkaiden Iivo ja Kerttu Niskasen hiihtouraa jo varhain. Vidgrén kuoli vuonna 2010.

Einarin puistossa järjestettiin jo toiset kultajuhlat. Iivo Niskasen Lahdessa voittamaa MM-kultaa juhlistettiin puistossa viime vuonna.

– Ilman Einaria kaikki asiat voisivat olla toisin. Hän alkoi tukemaan minua jo aika varhaisessa vaiheessa, emme olisi silloin uskoneet, että tällä lailla kulkeutuu tämä tarina. Toivottavasti Einari jostain tuolta ylhäältä näkee ja on iloinen siitä, että meillä on täällä Vieremän kylällä näin toimiva aktiviteettipuisto, Niskanen sanoi.

Niskanen tuumi, että vieremäläisestä mielenlaadusta on apua hiihdon kovassa kansainvälisessä kilpailussa.

– Meillä on sellainen hyvällä tapaa tekemisen meininki ja usko omaan tekemiseen. Vaikka tulee vähän sateinen kesä, niin maanviljelijä ei täällä Vieremällä lannistu siihenkään. Meillä on kova yrittämisen halu.

Kuitti Bolshunoville

Niskanen satsasi vuoden ajan kaiken vain yhtä kilpailua varten. Lahden MM-kotikisojen jälkeen seuraava tavoite oli voittaa olympiakultaa 50 kilometrillä Pyeongchangissa lauantaina 24. helmikuuta 2018.

Se tavoite toteutui. Niskanen oli kilpailussa lopulta omaa luokkaansa, vaikka Venäjän Aleksander Bolshunov hyvän haasteen heittikin. Bolshunov valitti kilpailun jälkeen, että Niskanen taktikoi hengittämällä raskaasti ja esittämällä väsynyttä, kun venäläinen sai hänet kiinni.

– Vaikea sitä on hengittämättäkään hiihtää. Suu on aina auki, jos sieltä ilma pihisi sitten, Niskanen kuittasi venäläishiihtäjälle.

– Kaveri oli vaihtanut sukset myöhemmin ja sai sitä kautta minut kiinni, tai oikeastaan annoin hänen ottaa minun kiinni, ettei tarvinnut koko matkaa yksin hiihtää. Sain sitä kautta pelattua varman mitalin ja säästeltyä voimia siihen loppuun. Pitkällä matkalla se viimeinen viisi kilometriä voi olla yllättävän vaikeaa.

Pehmolelulehmä nimeltä Pyeongchang

Vieremän kunta lahjoitti Niskaselle 5 000 euron stipendin ja pehmolelulehmän. Myöhemmin keskustellaan myös jostain pidempiaikaisesta muistamisesta olympiakunnan kunniaksi.

Pehmolelulehmän nimeksi Niskanen antoi Pyeongchang olympiapaikkakunnan mukaan.

– Vähän pitkä nimi huudella lypsylle, mutta kai se onnistuu.

Iivo Niskanen 01
Marja Rönkkö (vas.) ja Anu Juntunen Iivo Niskasen olympiakultajuhlissa Vieremällä.Timo Hartikainen / Lehtikuva
Iivo Niskanen 02
Timo Hartikainen / Lehtikuva
Iivo Niskanen 03
Timo Hartikainen / Lehtikuva
Iivo Niskanen 04
Timo Hartikainen / Lehtikuva
Iivo Niskanen 05
Timo Hartikainen / Lehtikuva

Lue myös:

Valmentajalegenda Immo Kuutsa heitti Iivo Niskaselle kovan haasteen: "Teet colognat eli voitat saman matkan kolme kertaa olympialaisissa"

Liikunnanopettaja aavisti Iivo Niskasen huippumenestyksen jo yläasteella: "Jumaliste poika, sinä se hiihdät vielä olympialaisissa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat