Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ESP - USA
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - CAN
  • Urheiluruutu

Saari, joka on sekaisin Cristiano Ronaldosta – jalkapallon supertähdestä, joka tuoksuu jopa kuvissa hyvältä, on jokaisella jotain sanottavaa: "Hän juoksi autojen kanssa kilpaa"

Madeiralla syntyneestä jalkapallotähti Cristiano Ronaldosta on tullut koko saaren symboli.

Mestarien liiga
Cristiano Ronaldo poseeraa vahanukkensa kanssa Funchalin Ronaldo-museossa vuonna 2016.
Cristiano Ronaldo poseerasi vahanukkensa kanssa käydessään museossa vuonna 2016.EPA

FUNCHAL. Tämä Ronaldo -tarina lähtee siitä, että hotellista saatuun saaren pääkaupungin Funchalin karttaan on yhtenä nähtävyytenä merkitty jalkapalloilija Cristiano Ronaldon patsas ja CR7-museo. Museon nimi juontaa pelaajan nimen alkukirjaimiin ja pelinumeroon.

Pitäähän moisia ihmeitä käydä kurkkaamassa lomamatkan lomassa.

Rantabulevardin päässä sijaitsevan museon edustalla seisoskelee pelaajalegendan patsas tutussa vapaapotkun alkuasennossa, jalat hieman harallaan.

Ronaldon perustama museo avattiin nelisen vuotta sitten. Sinne mestari on sijoittanut kaikki palkintonsa. Arvokkaimpina parhaan eurooppalaisen maalintekijän kultaiset pelijalkineet ja viisi maailman parhaan pelaajan kultaista maapalloa. Muutakin rekvisiittaa riittää kahta Ronaldo-vahanukkea myöten.

Museossa riittää kävijöitä, mutta määriä ei kuulemma lasketa.

Ronaldo-patsas
Ahti Koskinen

Serkkupoika tiskin takana

Museon aulassa kaupataan kaiken näköistä Ronaldo-tavaraa. Ostamme pari häntä esittävää postikorttia, joissa näyttää olevan jotakin tussin tuherrusta. Alamme kirjoittaa myyntitiskillä korttiin terveisiä tutuille.

– Ei, ei! huudahtaa kaveri tiskin takana.

– Siinä on aito Cristianon nimikirjoitus ja se saatetaan kähveltää. Kortti pitää panna kirjekuoreen.

Pian käy selväksi, että kaveri on Ronaldon serkku, Nuno Viveiros. Hän on itsekin pelannut aktiivisesti jalkapalloa ja teki kaikenlaisia töitä serkulleen ne vuodet, kun tämä pelasi Manchester Unitedissa.

– Nyt kun sanoit, niin kyllä sinä muistutat Cristianoa, minä arvelen.

– Se on kyllä niin päin, että Cristiano muistuttaa minua, Nuno nauraa.

– Mitä mieltä olet serkustasi, millainen mies hän on?

– Hän on hyvä ja mutkaton mies.

Ronaldon serkku näyttää peukkua kameralle.
Ronaldon serkku Nuno Viveiros vastaa museon toiminnasta.Ahti Koskinen

Laivalaiturilla juoksutreenit

Museo sijaitsee Pestana-ketjuun kuuluvan CR7-hotellin yhteydessä. Ronaldoa pitkäksi, komeaksi ja hyvältä tuoksuvaksi luonnehtiva tarjoilijatar on nähnyt tähden pari kertaa hotellin ravintolassa.

– Me olemme ylpeitä hänestä. Me saamme töitä hänen ansiostaan. Täällä on varmaan sellaiset nelisenkymmentä ihmistä töissä.

Mainittakoon, että ravintolan vessojen ovenkahvan virkaa toimittavat metalliset kourat. Näinköhän ne on valettu pallotaiturin kämmenen mallilla.

Cristiano Ronaldo asustaa hotellissa silloin tällöin, kuten pari joulua sitten, kun hän järjesti äidilleen syntymäpäivät. Poika istui ravintolassa kuin kuka tahansa – tosin turvamies ja valmentaja muassaan.

– Hän kyllä joi pari lasillista viiniä, mutta sen jälkeen vain vettä, toinen tarjoilija vastaa kysymykseen onko Ronaldo absolutisti. Mitä muuta hän mahtoi puuhata?

– Hän saattoi lähteä tukijoukkoineen autolla ja ajaa laivalaiturille. Siellä hän sitten vetäisi juoksutreenit.

Kuvaa Ronaldo-museosta
Ronaldon vahanukke vahtii mittavaa palkintokokoelmaa.Ahti Koskinen

Ronaldo on saaren symboli

Ronaldon nimi ei nyt sentään ole koko ajan kaikkien huulilla, mutta jokaisella saarelaisella tuntuu olevan hänestä jotain sanottavaa. Moni tietää esimerkiksi juuri sen, että maestro käy kotipaikallaan aina joulukuun lopussa, kun hänen äidillään on syntymäpäivä.

– Cristiano on hyvää peeärrää Madeiralle. Hän on Madeiran symboli ja pikkupojat ovat ruvenneet pelaamaan enemmän jalkapalloa, pohtii taksikuski. Turisti jos toinenkin tuntuu saapuvan saarelle museon ja Ronaldon maineen vetämänä.

– Ehkäpä joskus jokin levadakin (vuorenrinteillä kastelukanavan vartta seuraava kävelyreitti) nimetään hänen mukaansa!

Saarta markkinoidaankin jo julkkiksen nimellä, sillä Funchalin lentokenttä on nimetty Cristiano Ronaldo International Airportiksi. Ja oikein reliefi koristaa lentoaseman sisäänkäyntiä.

Kuva Ronaldo-saippuasta
Ahti Koskinen

Maestron kuvakin tuoksuu

Kadulla pysähdymme jutustelemaan paikallishallinnon työntekijän kanssa. Hänkin tietää sanoa sanansa Ronaldosta, mutta myöntää, että on seurannut vain lehdistä jalkapallosankarin edesottamuksia.

– Hän on aktiivinen hyväntekijä, tukee lapsia ja sosiaalista toimintaa, sen tiedän.

– Juu, hän antaa rahaa hyväntekeväisyyteen. Mikä on antaessa, kun on miljoonia, sanoo puolestaan mies ravintolan terassilla. Juttukaveri arvelee, että Ronaldoa ei usein saarella näy siksi, että tämä asuu Espanjassa ja otteluja on paljon.

Poikkeamme kauppahalliin. Mikäs se siellä matkamuistomyymälän pöydällä pistää silmään kaiken maailman krääsän seassa. Sehän on Ronaldo – kuvansa on tällätty saippuaan!

– Hän harjoittaa paljon hyväntekeväisyyttä, mutta ei kuitenkaan tee siitä numeroa, saippuakauppiaskin tietää.

Ronaldon kultainen kenkä -palkinto
Ahti Koskinen

Pienenä Pikku mehiläinen

Kerromme hotellissa vastaanottovirkailijalle, että olemme tavanneet jatkuvasti ihmisä, joilla on jotakin sanottavana Ronaldosta. Ja taas!

– Me asuimme samalla alueella ja pelasimme pikkupoikina samassa seurassa Andorinhassa (Pääskynen). Se oli Cristianon ensimmäinen seura, Tulio Ferreira kertoo.

- Hän oli hiljainen ja ujo, mutta taitavampi kuin me muut, ja jopa taitavampi kuin häntä vanhemmat pelaajat. Ja hän laukoi kaiken maailman maalit.

Ferreira muistelee, että Cristianon lempinimi oli tuolloin Pikku mehiläinen. Poika kun oli kintuistaan nopea kuin mikä.

– Hänellä oli tapana juosta liikennevaloissa autojen kanssa kilpaa.

Yksi kielteinen Ronaldoon liittyvä kommentti jää matkalta soimaan korvaan. Se koskee CR7-museon viiden euron pääsymaksua.

– Viisi euroa voi tuntua vähäiseltä, mutta on minulle liikaa. Haluaisin kyllä käydä siellä, mutta siihen ei ole oikein varaa, harmittelee erään ravintolan tarjoilija.

Alan minimipalkka kuuluu pyörivän noin 600 eurossa kuukaudessa.

Ronaldon Real Madrid kohtaa tiistaina Mestarien liigan neljännesvälierien toisessa osaottelussa PSG:n. Pariisissa pelattavaa ottelua jännätään suorana Yle TV2:ssa ja Areenassa klo 21.15 alkaen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat