1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. salibandy

Sopupelin määritelmä täyttyi – lopputuloksen sopiminen toi vuoden kilpailukiellot salibandyn divarijoukkueiden päävalmentajille

18. helmikuuta pelatun ottelun tapahtumat täyttävät Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmän mukaan sopupelin määritelmän.

Salibandymaila ja pallo
Salibandyn sopupeliottelun loppuhetket

Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmä (KKR) on määrännyt O2-Jyväskylän ja ÅIF:n päävalmentajat Ilkka Peltosen ja Sebastian Freudenthalin vuoden mittaiseen kilpailukieltoon ottelun lopputuloksen sopimisesta. Molemmilta joukkueilta vähennetään yksi piste sarjataulukosta.

Päätökseen liittyvä ottelu pelattiin 18. helmikuuta Jyväskylän monitoimitalolla. O2-Jyväskylä ja ÅIF pelaavat miesten divaria.

Päävalmentajien epäiltiin sopineen ottelun lopputuloksesta noin kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymisestä, kun tilanne oli tasan 5-5. Varsinainen peliaika päättyi näihin lukemiin ja ÅIF voitti ottelun rangaistuslaukauskisan jälkeen 6-5.

Epäily lopputuloksen sopimisesta koski sitä, että molemmat joukkueet halusivat varmistaa varsinaisen peliajan tasapelillä itselleen pisteen.

Yle Urheilun lähteiden mukaan ÅIF:n valmentaja Sebastian Freudenthal huusi avoimesti kolmannen erän lopussa O2:n valmentajalle Ilkka Peltoselle toiseen vaihtoaitioon: – Kelpaako piste?

Huuto rekisteröitiin O2:n penkillä. Vastausta ei huudettu, mutta ÅIF tulkitsi, että O2 oli mukana juonessa.

Ottelutallenteelta näkyi selvästi, ettei ottelun varsinaisen peliajan kahden viimeisen minuutin aikana tapahtunut juuri mitään. ÅIF piti palloa omassa päässään ja kulutti kellon loppuun. O2 ei yrittänyt karvata palloa ÅIF:ltä. Videon ottelun loppuhetkistä voi katsoa tämän jutun pääkuvaa kilkkaamalla.

– KKR:llä oli asiaa käsitellessään käytössään laajalti materiaalia. Erotuomareiden ja joukkueiden lausuntojen sekä ottelutallenteen ohella KKR pyysi lausuntoja myös vaihtoaition läheisyydessä olleilta ulkopuolisilta todistajilta. Selvityksen perusteella KKR katsoo Kilpailusäännöissä kerrotun sopupelin määritelmän täyttyneen, tiedotteessa todetaan.

Ottelun lopputuloksen sopimisesta ei seuraa sakkoja O2-Jyväskylälle tai ÅIF:lle. KKR katsoo, ettei seuroilla ollut ottelun loppuhetkien tapahtumien kanssa "mitään tekemistä".

– Kilpailu- ja kurinpitoryhmä toteaa, että asiassa esitetyn näytön perusteella kyseessä on ollut yksinomaan kahden joukkueen valmentajien ajattelemattomuuttaan ottelun loppuhetkillä solmima keskinäinen sopimus ottelun lopputuloksesta sen aikana.

Lue myös:

Pitkään kilpailukieltoon joutuneilta valmentajilta ristiriitaisia lausuntoja salibandyn sopupelistä – katso video ottelun loppuhetkien tapahtumista

Salibandyliitto tutkii divariottelun tapahtumien nostamat väitteet sopupelistä – "Kelpaako piste?"