Hyppää sisältöön

Pitkään kilpailukieltoon joutuneilta valmentajilta ristiriitaisia lausuntoja salibandyn sopupelistä – katso video ottelun loppuhetkien tapahtumista

Sopupelistä vuoden kilpailukieltoon määrätyt Sebastian Freudenthal ja Ilkka Peltonen muuttivat lausuntojaan tapahtuneesta Salibandyliiton tutkinnan aikana.

Urheilujuttuja: Salibandyn sopupeliottelun loppuhetket
Urheilujuttuja: Salibandyn sopupeliottelun loppuhetket

Salibandyvalmentajat Sebastian Freudenthal ja Ilkka Peltonen määrättiin vuoden kilpailukieltoon sopupelistä. Rangaistus perustuu 18. helmikuuta käydyn O2-Jyväskylä–ÅIF-ottelun tapahtumiin.

Salibandyliiton kilpailu- ja kurinpitoryhmän (KKR) päätös perustuu tuomareiden, joukkueiden sekä ulkopuolisten todistajien lausuntoihin ja ottelutallenteeseen.

Miesten divarin ottelu oli muutama minuutti ennen loppua tasatilanteessa 5–5. Tässä vaiheessa päävalmentajien katsotaan sopineen lopputuloksesta, jotta molemmat joukkueet saavat ottelusta pisteen. Varsinainen peliaika päättyi tasan 5–5. ÅIF voitti ottelun rangaistuslaukauskisan jälkeen 6-5.

– Erotuomari Toni Kokkonen kertoo omassa lausunnossa alkaneensa ajassa 57–58 minuuttia ihmetellä, mitä ÅIF:n valmentaja Sebastian Freudenthal kommentoi tai huutelee O2:n valmentaja Ilkka Peltoselle. Tämän jälkeen Kokkonen kuuli Freudenthalin kysyvän Peltoselta suurin piirtein "riittääkö / kelpaako teille yksi piste". Sama toistui muutaman kerran, päätöksessä kerrotaan.

Kokkosen mukaan Peltonen nyökkäsi ÅIF:n valmentajan suuntaan. Tiettävästi hän sanoi kuitenkin pelaajilleen, että mikäli pallo saadaan, yritetään tehdä maali.

Molemmat joukkueet pysyivät kuitenkin ottelun viime minuutit omissa poteroissaan. ÅIF piti palloa, eikä O2 yrittänyt karvata sitä pois.

Tämän jutun pääkuvana olevalta videolta voi nähdä, miten passiivisesti joukkueet pelasivat ottelun lopussa. Videon alussa voi myös erottaa sanat "kelpaako piste", mutta äänenvoimakkuus on sen verran hiljainen, ettei asiasta voi olla täysin varma.

Peltonen unohti, mitä on puhunut pelaajille

O2:n päävalmentaja Peltonen sanoo seuransa kilpailu- ja kurinpitoryhmälle toimittamassa vastineessa, ettei hän kuullut ÅIF:n vaihtopenkiltä mitään huutoa pistejaon ehdottamisesta.

– O2:n tasoitettua pelin ajassa 56.27 hän [Peltonen] ohjeisti välittömästi joukkuetta sanomalla, että "lankusta ei jahdata": Tarkoitus oli korostaa joukkueelle, ettei vastustaja saisi mahdollisuuksia ylivoimahyökkäyksiin, vastineessa kerrotaan KKR:n päätöksen mukaan.

Myöhemmin Peltonen lähetti uuden vastineen KKR:lle, kun hän oli tutustunut muiden osapuolten lausuntoihin.

– Siinä hän edellisessä vastineessaan lausumansa uudistaen toteaa lisäksi, ettei pysty muistamaan, mitä on ottelun hektisten loppuhetkien aikana sanonut tai miten elehtinyt tai olisiko jokin ele tai sana ollut tulkittavissa muissa lausunnoissa kerrotuin tavoin, KKR:n päätöksessä sanotaan.

– Peltonen lausuu kuitenkin, että on varma omasta moraalistaan ja ettei olisi missään olosuhteissa vastannut myöntävästi hänelle ehdotettuun sopupeliin tai lopputuloksen sopimiseen.

ÅIF:n valmentaja Sebastian Freudenthal myöntää huutaneensa noin 58 peliminuutin kohdalla oman joukkueensa pelaajille, että "[meille] riittää yksi piste ja mennään jatkoajalla sitten täysillä". Hän kuitenkin kieltää ehdottaneensa pistejakoa vastustajalle.

Myöhemmässä lausunnossaan Freudenthal tarkentaa erotuomari Kokkosen kuulemaa huudahdusta "riittääkö / kelpaako teille yksi piste".

– Freudenthal kertoo sanoneensa kommentin "riittääkö molemmille piste" mutta osoittaneensa sen erotuomareille tarkoittaen vastustajan tasoittaneen pelin hänen mielestään väärin vihelletyn jäähyn turvin.

Freudenthal kieltää, että olisi keskustellut kotijoukkue O2:n valmentajan kanssa asiasta.

Lue myös: