1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

O2-Jyväskylän puheenjohtaja pettyi raskaasti Salibandyliiton sopupelipäätökseen: "Epäoikeudenmukainen, kohtuuton ja väärä"

Salibandyn miesten divariseuran O2-Jyväskylän puheenjohtaja Kari Jauhiainen kertoo, että sopupelikohusta on koitunut seuralle pahat imagotappiot.

Kuva: Salibandyliiga

Sopupelin määritelmä täyttyi, kun O2-Jyväskylä ja ÅIF kohtasivat salibandyn miesten Divarin ottelussa 18. helmikuuta. Näin katsoo Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmä (KKR), joka määräsi molempien joukkueiden päävalmentajat vuoden kilpailukieltoon. Molemmilta joukkueilta vähennettiin myös yksi piste sarjataulukosta.

O2-Jyväskylän puheenjohtaja Kari Jauhiainen pettyi raskaasti Salibandyliiton päätökseen. Pisteen menetys ei kirpaise niin pahasti kuin päävalmentaja Ilkka Peltosen vuoden kilpailukielto.

– Kyllä tämä päätös on epäoikeudenmukainen, kohtuuton ja väärä seuran mielestä, Jauhiainen sanoo Yle Urheilulle.

Päätös perustuu KKR:n mukaan tuomareiden, joukkueiden sekä ulkopuolisten todistajien lausuntoihin ja ottelutallenteeseen. Joukkueiden katsotaan sopineen keskenään 5–5-tilanteessa, että varsinainen peliaika pelaillaan loppuun asti, jotta molemmille tulee ottelusta vähintään piste. ÅIF:n päävalmentajan Sebastian Freudenthal oli KKR:n mukaan aloitteelinen tasatuloksen sopimisessa.

– Päätös perustuu aika pitkälti olettamuksiin, että tällainen sopimus olisi jossain vaiheessa tapahtunut. Sen osalta meidän päävalmentajamme on olettamuksiin perustuen tuomittu vuoden mittaiseen, aika kovaan kieltoon, Jauhainen sanoo.

Päätöksessä ei erikseen rangaistu kumpaakaan seuraa, muuten kuin yhden pisteen menetyksellä. KKR katsoi, että seuroilla ei voinut olla mitään tekemistä päävalmentajien toiminnan kanssa.

– Olen 25 vuotta ollut mukana tässä toiminnassa ja olen yllättynyt, että pienestä asiasta, valmentajien keskinäisestä juttelusta, tehdään näin iso juttu, ÅIF:n puheenjohtaja Michaela Lindqvist sanoo.

– Olen pettynyt siihen, että mustamaalataan hieno Jyväskylän seura ja myös ÅIF. Pelaajat ovat ihan syyttömiä. Sebastian on pyytänyt viime minuuttien puheitaan anteeksi. Olemme pettyneitä vuoden rangaistukseen.

Ottelu päättyi 5–5, eikä loppuhetkillä kumpikaan joukkue yrittänyt pelata. Videon ottelun loppuhetkistä voi katsoa alta.

Salibandymaila ja pallo
Salibandyn sopupeliottelun loppuhetket

Sopupelikohu on ollut Jauhiaisen mukaan paha imagotappio O2-Jyväskylälle.

– Heti ensi hetkestä, kun tällainen uutisointi alkoi, niin seuran päävalmentaja, osa pelaajista ja koko seura on käytännössä leimattu erittäin ikävin sanoin. Ei tässä ainakaan mainepisteitä tule yhtään.

– Kovasti tehdään töitä liikunnan ja urheilun eteen. Tällaisilla asioilla voi olla todella suuri ja negatiivinen vaikutus koko seuran toimintaan.

Lindqvist sanoo, ettei tämä tapaus vaikuta millään tavalla ÅIF:n toimintaan.

– Menemme eteenpäin ja sama toiminta jatkuu.

Taustalla uusi pistejakosysteemi

Sopupelin taustalla on salibandyn pääsarjojen tämän kauden uusi pistejakosysteemi. Pisteitä jaetaan erisuuruinen määrä varsinaisella peliajalla ja sen jälkeen.

Varsinaisella peliajalla pisteitä jaetaan kaksi: kaksi voittajalle tai tasapelissä yksi molemmille joukkueille. Tasatilanteessa siirrytään jatkoajalle ja sen jälkeen voittomaalikilpailuun. Niiden voittajalle annetaan yksi lisäpiste, jolloin ottelun pistepotti kasvaakin kolmeen.

Tämä luo otollisen tilanteen loppuhetkien varmistelulle. O2-Jyväskylän ja ÅIF:n välinen ottelu ei ole tällä kaudella ensimmäinen, jonka varsinainen peliaika on pelailtu tasatilanteessa loppuun.

– Kun säännöt on sovittu, niin säännöillä pelataan. Sen osalta ei ole mukisemista. Toisaalta koko kauden keskustelua seuranneena eri pelien lopusta, näiden osalta oma mielipiteeni on, ettei tätä ole ehkä loppuun asti ajateltu, kuinka tämä sääntö sopii salibandyyn, Jauhiainen sanoo.

O2-Jyväskylä on tällä hetkellä miesten Divarissa yhdentenätoista, kun runkosarjaa on kaksi ottelua jäljellä. ÅIF on sarjassa yhdeksäntenä, kahden pisteen päässä pudotuspeliapikasta.

Lue myös:

Sopupelin määritelmä täyttyi – lopputuloksen sopiminen toi vuoden kilpailukiellot salibandyn divarijoukkueiden päävalmentajille

Pitkään kilpailukieltoon joutuneilta valmentajilta ristiriitaisia lausuntoja salibandyn sopupelistä – katso video ottelun loppuhetkien tapahtumista

Juttua muokattu 28.2. klo 19.49: Lisätty ÅIF:n Michaela Lindqvistin kommentit.

Juttua muokattu 1.3. klo 17.13: Korjattu Michaela Lindqvistin sitaattia.